Головна » Засідання робочої підгрупи «Реформа ЖКГ» з питань створення ефективного власника житла у Борисполі

Засідання робочої підгрупи «Реформа ЖКГ» з питань створення ефективного власника житла у Борисполі

19 жовтня у Борисполі, в рамках заходів Мінжитлокомунгоспу з виконання Програми економічних реформ Президента України, під головуванням Міністра з питань житлово-комунального господарства України Юрія Хіврича відбулось дев’яте виїзне засідання робочої підгрупи «Реформа житлово-комунального господарства» робочої групи «Регіональний економічний розвиток» Комітету економічних реформ при Президентові України.

Основним питанням для розгляду членами підгрупи, серед яких представники вищих органів виконавчої влади, громадськості та науки, стала реалізація засад «Загальнодержавної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства України на 2009-2014 роки» в частині створення та функціонування ефективного власника житла.

- Створення в Україні ефективного власника житла є одним із напрямків реформ, які розроблені та впроваджуються за Програмою економічних реформ Президента України Віктора Януковича. Президент та Уряд доручили Мінжитлокомунгоспу та іншим вищим органам виконавчої влади до кінця 2010 року завершити підготовку нової й удосконалення існуючої нормативно-правової бази щодо створення та діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Для вироблення плану конкретних дій у цьому напрямку зібралася сьогодні для роботи наша підгрупа – зазначив, відкриваючи засідання, Міністр Юрій Хіврич.

Перший заступник Міністра з питань житлово-комунального господарства України Григорій Семчук у своєму вступі ґрунтовно проаналізував сучасний хід реформування галузі, одним з основних напрямків якого є підвищення якості управління житлом шляхом створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Нині в Україні діє 11 450 ОСББ. Найбільше цей процес набрав обертів у Донецькій області – там діє 2110 ОСББ; Дніпропетровській та Львівській областях, де їх відповідно 655 та 770. Найгірше розвиток ОСББ просувається у Кіровоградській, Житомирській, Черкаській, Чернігівській та Київській областях, де ОСББ нараховується до двох десятків. Цього року своїм житлом взялися опікуватися 1 200 нових ОСББ.

Загалом, згідно Загальнодержавної програми реформування до 2014 року має бути створено 45 тисяч ОСББ, тобто у переважній більшості житлових будинків вище 5 поверхів, яких в Україні налічується близько 77 тисяч. Уряд вперше у 2010-му році надав фінансову підтримку тим будинкам, де створені або функціонують ОСББ. До кінця року з державного бюджету за відповідними програмами на капітальні ремонти будинків, технічне переоснащення за енергозберігаючими технологіями, ремонт ліфтів в будинках, де діють ОСББ буде перераховано близько 150 мільйонів гривень.

Усі учасники засідання наголошували, що без розуміння й підтримки влади на місцевому, регіональному рівні житлова реформа буде гальмуватися. Саме тому найпершими союзниками у цьому процесі представники МінЖКГ бачать органи місцевого самоврядування.

Учасникам засідання було продемонстровано досвід створення ОСББ у м. Бориспіль. Бориспільській міській голова Анатолій Федорчук зазначив, що 12 ОСББ, які нині діють у місті, було створено протягом чотирьох останніх років за сприяння міської влади, відповідного реагування на потреби громади.

Досвід у створенні ОСББ бориспільська влада отримала, співпрацюючи з Мінжитлокомунгоспом України та міською владою російського міста-побратима Домодєдово Московської області.

Одне з таких нещодавно створених ОСББ має назву «Затишна оселя» і діє з 2008-го року. Голова зазначеного ОСББ, що розташоване у новобудові по вулиці Головатого, 89, Олена Петренко повідомила, що завдяки об’єднанню мешканці будинку змогли провести заходи з благоустрою прибудинкової території і тепер живуть у значно кращих умовах ніж мешканці навколишніх будинків.

Серед проблем, з якими нині стикається ОСББ, голова називає небажання податкової інспекції визнавати об’єднання неприбутковою організацією та намагання деяких комунальних підприємств виставляти йому рахунки за тарифами для юридичних осіб. Для остаточного розв’язання цих проблем необхідна державна підтримка на законодавчому рівні. Самотужки ОСББ бореться із мешканцями-неплатниками за житлово-комунальні послуги, тому боргів перед комунальниками не має.

У обговоренні питань, винесених на розгляд робочої підгрупи «Реформа ЖКГ» також взяли участь: Директор департаменту стратегії реформування Мінжитлокомунгоспу Наталія Олійник, юрист Інституту місцевого розвитку Дмитро Левицький, керівник житлово-комунальних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

За результатами виїзного засідання робочої підгрупи «Реформа житлово-комунального господарства» робочої групи «Регіональний економічний розвиток» Комітету економічних реформ при Президентові України вирішено підготувати проект доручення Віце-прем’єр-міністра України Віктора Тихонова відповідним вищим органам виконавчої влади, у якому передбачити, зокрема, такі завдання:

  • в місячний термін опрацювати питання удосконалення нормативно-правової бази щодо створення та функціонування ОСББ: щодо внесення змін до Цивільного та Земельного кодексів України, Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», які б визначали земельну ділянку, зайняту будинком, в складі спільного майна власників квартир і нежитлових приміщень у такому будинку, і передбачали переважне право ОСББ набувати права користування рештою земельної ділянки, зайнятою прибудинковою територією;
  • підготувати спільний роз’яснювальний лист Державної податкової адміністрації та Мінжитлокомунгоспу щодо беззаперечного включення ОСББ, статути яких відповідають вимогам Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», до Реєстру неприбуткових організацій;
  • підготувати спільний роз’яснювальний лист Мінфіну, Мінпраці та Мінжитлокомунгоспу щодо порядку розрахунків органів праці та соціального захисту населення з ОСББ за надані пільги і субсидії на житлово-комунальні послуги виходячи із встановлених об’єднаннями розмірів внесків та платежів.
  • внести до проекту Державного бюджету України на 2011 рік розрахунки коштів, необхідних для фінансування заходів щодо належної підтримки діяльності новостворених ОСББ.

Засідання підгрупи «Реформа ЖКГ» проходило в конференц-залі Науково-виробничого об’єднання «MAX-WELL». Наступне виїзне засідання робочої підгрупи «Реформа ЖКГ» заплановано провести в середині листопада у місті Бровари Київської області.

Додані файли:

1. За результатами робочої групи

2. Доручення

Публікації та новини схожі

Львівські ОСББ ведуть перемовини з постачальниками комунальних послуг

21.09.2012
Львівські ОСББ ведуть перемовини з постачальниками комунальних послуг Поспілкуватися львівським ОСББ з компаніями-монополістами – постачальниками комунальних послуг – вдалося в ході круглого столу, що відбувся 7 вересня 2012 р. у приміщені малої сесійної зали Львівської міської ради. Захід організувала Спілка власників житла України за партнерської підтримки Громадянської мережі ОПОРА та за сприяння Національного демократичного інституту, в рамках проекту «Створення сприятливих умов діяльності ОСББ».

докладніше

Україна вважає дискримінаційною ціну на газ, пропоновану Росією

01.09.2014
Україна вважає дискримінаційною ціну на газ, пропоновану Росією Українcька сторона вважає дискримінаційною пропозицію російської сторони щодо ціни на газ у 385 дол. за 1 тис. кубометрів з урахуванням 100 дол. знижки.

докладніше

Мешканці Макулану протестують проти голови виконкому

01.11.2012
Мешканці Макулану протестують проти голови виконкому 25 жовтня мешканці житлового масиву Макулан (окуп.назва "Всебратське-2") висловили протест голові виконкому Центрально-Міської районної у місті Кривому Розі ради Ірині Салтовській з приводу початку незаконнного (без погодження з мешканцями масиву) будівництва магазину мережі "Семейка" та туалету біля будинку №49.

докладніше

Анатолій Близнюк: ОСББ мають отримати доступний механізм кредитування

20.12.2011
Анатолій Близнюк: ОСББ мають отримати доступний механізм кредитування Головним завданням держави у 2012 році буде створення механізму доступного кредитування ОСББ для здійснення капітальних ремонтів та заходів з енергоефективності будівель, вважає Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. Про це він сказав під час брифінгу присвяченому проблемним питанням діяльності ОСББ, що відбувся у прес-центрі Уряду в середу, 14 грудня.

докладніше

Юридична консультація

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше