Головна » Новини та публікації » Львівські ОСББ ведуть перемовини з постачальниками комунальних послуг

Львівські ОСББ ведуть перемовини з постачальниками комунальних послуг

Поспілкуватися львівським ОСББ з компаніями-монополістами – постачальниками комунальних послуг – вдалося в ході круглого столу, що відбувся 7 вересня 2012 р. у приміщені малої сесійної зали Львівської міської ради. Захід організувала Спілка власників житла України за партнерської підтримки Громадянської мережі ОПОРА та за сприяння Національного демократичного інституту, в рамках проекту «Створення сприятливих умов діяльності ОСББ».

У заході взяли участь: Володимир Бригілевич (голова ЦДМС), Михайло Березовчук (заступник голови Спілки власників житла Києва), Нестор Швець – юрист ЦДМС, Тетяна Бойко – координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, Галина Когут – начальник відділу супроводу ОСББ, Ресурсного Центру для розвитку ОСББ ЛМР; представники компаній монополістів: ЛМКП «Львівтеплоенерго» – Галина Пакулець, «Залізничнетеплоенерго» – Ярослава Єфімова, ЛМКП «Львівводоканал» – Дмитро Ванькович, а також голови і представники ОСББ Львова: Стефанія Климко – голова АОСББ «Оберіг», Володимир Іванов, голова правління ОСББ «Наукова,29”, Роман Дзябка – представник АОСББ «Сихівчани», Олексій Албеков – представник ОСББ ”Квітучий сад” та інші.

Обговорення велося навколо гострих питань, що виникають у відносинах між ОСББ і компаніями-монополістами. Найважливішою проблемою є те, що  не зважаючи на законодавство, львівським об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків й надалі неправомірно нав’язують статус виконавців житлово-комунальних послуг.

«Проблема полягає у тому, що міська влада міста Львова не визначила, хто є виконавцями послуг з опалення, гарячого і холодного водопостачання для львів’ян, а також не затвердила тарифів для цих виконавців. Цілком логічно, що Національна комісія, що здійснює регулювання  ринку комунальних послуг, встановила тарифи для виробників послуг. Це Львівтеплоенерго, Залізничтеплоенерго та Львівводоканал. Далі місто повинно було визначитися, хто ж буде надавати послуги населенню – це могли би бути й ті ж монополісти, й бізнес-організації чи комунальні структури. Але їм потрібно дати економічне підґрунтя – затвердити тариф на кілька відсотків вищий від того, що затвердила НКРКП для виробників. Такий підхід дозволив би привести відносини на ринку у законодавче русло, а також стимулював би розвиток конкуренції – з’явилася б зацікавленість бути виконавцем послуг для населення», – відзначила у своєму виступі координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Тетяна Бойко.

Голови і представники ОСББ дискутували з представниками компаній-монополістів, формулюючи проблему в одній із галузей – тепло-, водо- чи електропостачанні та ставлячи конкретні гострі питання до представників комунальних підприємств. Комунальники виступали кожен після свого візаві, з’ясовуючи причини поставлених проблем та пропонуючи можливі шляхи їх вирішення.

Успіхом даного заходу можна вважати те, що всі учасники дійшли згоди – без створення ринку управителів, без реформування управління житловим фондом та оновлення законодавства, проблеми ОСББ буде вкрай складно вирішити.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
Публікації та новини схожі

На порозі вибору: нація відповідальних власників або найманці житлового рабства

07.10.2011
На порозі вибору: нація відповідальних власників або найманці житлового рабства Початок цього літа видався особливо спекотним не лише через погоду. Ймовірно, що до середини липня Україна обере модель відносин у житловій сфері: це буде або ідея "житлового рабства", яка пропонується Житловим кодексом, або ринковий механізм.

докладніше

Тарифи на послуги водовідведення по базових підприємствах станом на 1 травня 2012 року

30.05.2012
Тарифи на послуги водовідведення по базових підприємствах станом на 1 травня 2012 року На виконання Заходів щодо забезпечення виконання завдань Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки та з метою моніторингу стану реформування і розвитку житлово-комунального господарства запроваджено галузеву звітність про тарифну політику підприємств житлово-комунального господарства.

докладніше

Спроби реформування житлово-комунальної сфери

03.04.2013
Спроби реформування житлово-комунальної сфери Cпроби реформувати відносини на ринку житлової галузі, задекларовані у Законі України «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки» від 11 червня 2009 року, а також у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» (і Національними планами дій щодо її впровадження на кожен рік.

докладніше

Від влади треба вимагати розкриття складових коммунальних тарифів, - Тетяна Бойко

27.06.2014
Від влади треба вимагати розкриття складових коммунальних тарифів, - Тетяна Бойко Чому зросли тарифи на комунальні послуги? За що ще доведеться платити більше? Які умови поставило МВФ поруч з вимогою підвищення ціни на КП? Відповіді на це в ефірі «Громадського радіо» дає Тетяна Бойко – представник Громадянської мережі «Опора».

докладніше

Юридична консультація

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше