Головна » Новини та публікації » «Пілотні» проекти з енергозбереження та модернізації у багатоквартирних будинках: хотіли, як краще, а вийшло, як завжди

«Пілотні» проекти з енергозбереження та модернізації у багатоквартирних будинках: хотіли, як краще, а вийшло, як завжди

29 травня 2012 року в приміщенні інформаційної агенції «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція, на якій ОПОРА оприлюднила результати громадського моніторингу щодо виконання бюджетного фінансування проектів з енергозбереження та модернізації системи управління житлом (згідно зі Загальнодержавною програмою реформування і розвитку ЖКГ на 2009-2014 роки) на прикладі таких міст як Чернігів, Донецьк, Тернопіль, Корсунь-Шевченківський, Євпаторія, Житомир, Херсон, Павлоград, Зборів.

За словами координатора житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Бойко, одним із завдань Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ  на 2009-2014 роки є сприяння  розробленню та  реалізації «пілотних» (інноваційних) проектів у житлово-комунальному господарстві,  спрямованих на  удосконалення  системи управління житловим фондом, зменшення  технологічних  витрат і втрат ресурсів,  впровадження  прогресивних  технологій. Усі «пілотні» проекти, реалізовані у 2010-2011 роках, можна згрупувати за трьома напрямками: забезпечення комфортних умов проживання; управління житлом та функціонування ОСББ; зменшення споживання тепла,  газу, електроенергії. За цими напрямками Громадянська мережа ОПОРА спробувала оцінити, чи виконали виділені державою кошти своє призначення, чи ні. «На жаль, маємо констатувати, що кошти з державного бюджету, які виділялися на «пілотні» проекти з енергозбереження та удосконалення системи управління житловим фондом, не виконали свого цільового призначення: хотіли, як краще, а вийшло, як завжди. Проекти здійснювалися на умовах співфінансування: 10-20% співвласники повинні були знайти самостійно. Хоча майже усі проекти відбувалися в будинках з ОСББ (адже ОСББ – єдиний  реальний механізм, через який можна забезпечити  співфінансування з боку співвласників), у місті Донецьку було профінансовано проект аж на 8 мільйонів гривень у будинку, де не лише немає ОСББ, а й мешканці не планують брати на себе відповідальність. При чому співфінансування у розмірі 3 мільйони гривень забезпечила місцева влада. На практиці бачимо стимулювання безвідповідальності та безгосподарництва», - заявила Тетяна Бойко.

Олександр Горлушко, консультант з питань  енергозбереження  Громадянської мережі ОПОРА, в ході прес-конференції на прикладі конкретних міст розповів про процедуру потрапляння житлових будинків у перелік на фінансування, про хід виконання проектів та про вдалі й не дуже проекти з енергозбереження. Зокрема, у Чернігові в будинку ОСББ «Бостон» утеплено північну сторону  та два торці будинку. Роботи планувалося закінчити до кінця 2011 року, по факту не зроблено. «Мешканці,  квартири яких утеплено, говорять, що у приміщеннях стало тепліше. А довіра до правління ОСББ з боку мешканців підвищилась і люди в будинку стали більш дружними», - констатував Олександр Горлушко. – Але в усіх дев’яти містах, в яких ОПОРА здійснювала моніторинг, були свої особливості. В одному місті були будинки, які формально створювали ОСББ, для того щоб отримати кошти, в іншому - проекти так і не довели до кінця або ж проекти з енергозбереження не дали очікуваних результатів тощо».

Як розповіла Тетяна Молочко, голова ОСББ «Бостон» (м. Чернігів), гроші на виготовлення проекту та держекспертизу співвласники збирали самостійно. Також мешканці будинку зібрали та перерахували до казначейства 200 тисяч гривень на співфінансування проекту (згідно з умовами конкурсу). Гроші з держбюджету у розмірі 1 мільйон 528 тисяч прийшли із запізненням. Голова ОСББ переконана в тому, що якби мешканці обирали компанію-підрядника самі, то зекономили б як мінімум половину коштів. У будинку утеплено північну сторону та два торці будинку. Роботи планувалося закінчити ще в 2011 році, та по факту цього й досі не зроблено.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА 
Публікації та новини схожі

Фінансування енергоефективних проектів за рахунок коштів Револьверного фонду

07.03.2012
Фінансування енергоефективних проектів за рахунок коштів Револьверного фонду Револьверний фонд фінансування енергоефективних проектів в жилих будинках – механізм, за допомогою якого здійснюється стимулювання інвестування і розширення можливостей фінансування енергозберігаючих (енергоефективних) заходів, спрямованих на забезпечення енергозбереження у житлових будинках.

докладніше

Муніципальні енергетичні плани: Результати співпраці 21 міста України та Проекту USAID

28.12.2011
Муніципальні енергетичні плани: Результати співпраці 21 міста України та Проекту USAID 75% енергетичних ресурсів споживається у містах, проте більшість міст не мало спеціалізованих підрозділів, професійних кадрів,та планів для управління енергетичними процесами на своїх територіях.

докладніше

Деякі області готові економити більше 30% газу - В. Гройсман

20.08.2014
Деякі області готові економити більше 30% газу - В. Гройсман На засіданні Кризового енергетичного штабу 19 серпня було обговорено плани скорочення об’ємів споживання теплопостачальними підприємствами природного газу на період опалювального сезону 2014/15 років на рівні 30%, які підготували усі області України у зв’язку з припиненням постачання газу з Росії.

докладніше

Україна збільшує запаси газу в ПГС

22.09.2014
Україна збільшує запаси газу в ПГС Запаси газу в українських підземних газосховищах з 13 по 20 вересня збільшилися до 16,418 млрд кубометрів, тобто на 1,2%.

докладніше

Юридична консультація

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше