Головна » Від закону про ОСББ – до країни відповідальних власників!

Від закону про ОСББ – до країни відповідальних власників!

4 червня в прес-центрі УНІАН відбулася презентація Законопроекту «Про внесення змін до ЗУ «Про ОСББ» (реєстраційний номер 4423). У прес-конференції взяли участь народні депутати та представники громадських організацій, що є розробниками документу.

Сьогодні житлово-комунальна галузь – практично єдина в Україні, яка впродовж останніх 18 років не зазнала реформування. Втім, рівень розвитку та якість управління житлово-комунальним господарством безпосередньо дотичні до якості та безпеки життя громадян. Чинне законодавство не спроможне мотивувати та спростити роботу об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Законодавча ініціатива покликана:

- Спростити процедури створення ОСББ;

- Запустити ефективний механізм безкоштовної передачі прибудинкових територій ОСББ для подальшого їх використання на користь будинку і мешканців;

- Змінити статус неподільного майна із права сумісної на право часткової власності (без права виділення частки в натурі), що перешкоджатиме незаконній приватизації допоміжних приміщень під виглядом нежитлових;

- Надати ОСББ право самостійно визначати надавача комунальних послуг;

- Надати фінансову підтримку першого капітального ремонту, звільнити від сплати за державну реєстрацію ОСББ, передбачити податкові пільги для об’єднань тощо.

Сприятливі умови для ОСББ забезпечуватимуть основу для запровадження нових управлінських підходів до використання ресурсів будинку. Крім того, проект закону є знаковим із двох причин. Перша – його авторами є депутати-представники різних політичних сил. Друга – активну участь у його розробці приймала громадськість.

Зі слів координатора ЖКГ-програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Бойко: однією з причин негараздів у житлово-комунальній галузі є відсутність ефективного власника житла (ОСББ). 12 років в Україні діє закон, який дозволяє створення ОСББ, але лише 7-9 % будинків знайшли свого власника. У країнах Європи – це 35-80% залежно від частки найманого та соціального житла.

Учасники заходу: Юрій Одарченко (народний депутат, голова підкомітету з питань регіональної політики Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики, голова Спілки власників житла України); Володимир Бондаренко (народний депутат, голова підкомітету з питань відслідковування впливу законопроектів на показників); Валерій Баранов (народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики); Тетяна Бойко, керівник ЖКГ програм Громадянської мережі ОПОРА; Андрій Странніков, директор Інституту Політичної Освіти.

Контактна особа:
Тетяна Бойко
8 063 617 97 60

Публікації та новини схожі

Всі регіони, окрім Луганщини та Донеччини, готові до опалювального сезону

23.09.2014
Всі регіони, окрім Луганщини та Донеччини, готові до опалювального сезону Вже за тиждень в Україні має розпочатись опалювальний сезон.

докладніше

Децентрализация системы теплоснабжения в Александрии

28.02.2012
Децентрализация системы теплоснабжения в Александрии Коммунальное предприятие Александрийского городского совета «Теплокоммунэнерго» предлагает потенциальным инвесторам произвести перспективные капиталовложения с целью реализации проекта «Оптимизация системы теплоснабжения Александрия Кировоградской области».

докладніше

Постановою Кабінету Міністрів України подовжено строки продажу акцій енергокомпаній

04.01.2012
Постановою Кабінету Міністрів України подовжено строки продажу акцій енергокомпаній Рішенням від 21 грудня 2011 року Кабінету Міністрів прийнята постанова, суть якої в подовженні до кінця 2012 року терміну продажу енергокомпаній.

докладніше

Створено Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та компослуг

28.08.2014
Створено Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та компослуг Президент України Петро Порошенко ліквідував НКРЕ та Нацкомпослуг, утворивши єдину комісію у цих сферах. Тексти відповідних указів від 27 серпня оприлюднено на сайті глави держави.

докладніше

Юридична консультація

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше