Головна » Звернення до Президента та Прем’єр-Міністра України щодо проекту податкового кодексу

Звернення до Президента та Прем’єр-Міністра України щодо проекту податкового кодексу

Президенту України
В.Ф. Януковичу

Прем’єр-Міністру України
М.Я. Азарову

Шановний Вікторе Федоровичу, Миколо Яновичу!

Громадянська мережа ОПОРА підтримує рішення Президента України Віктора Януковича ветувати Податковий кодекс.

Ухвалений 18 листопада 2010 року Верховною Радою України у другому читанні проект Податкового кодексу України містить небезпечну норму для об’єднань співвласників багатоквартирно будинку.
Пунктом 97.4.5 статті 97 зазначеного проекту передбачено, що особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу платника податків, є “члени (пайовики) кооперативів, кредитних спілок, товариств співвласників житла або інших колективних господарств солідарно”.

Ця норма дозволяє за наявності будь-якої заборгованості за названими кооперативами, спілками чи товариствами ініціювати їх ліквідацію та пред’явити вимогу до будь-кого з членів про сплату всієї суми заборгованості (адже встановлюється солідарна відповідальність).

Таким чином, на членів названих вище неприбуткових організацій невиправдано поширюється відповідальність за зобов’язаннями таких організацій. Це ставить їх навіть у гірше становище, аніж засновників суб’єктів підприємницької діяльності, які відповідно до пункту 97.3 статті 97 проекту Податкового кодексу України, як правило, не несуть відповідальності за зобов’язаннями створених ними юридичних осіб.

За таких умов багато в кого може виникнути спокуса за такі уявні борги об’єднання відібрати цілком реальну квартиру у його члена. Зрозуміло, що після набрання чинності Податковим кодексом України в такій редакції члени існуючих ОСББ не стануть чекати, доки в них відберуть їхнє майно, а ліквідують свої об’єднання. А ті, хто нині планує створювати ОСББ, очевидно, відмовляться від своїх намірів.

Тому вважаємо норму пункту 97.4.5 вкрай небезпечною. Зокрема, вона не лише зупинить процес створення нових об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) в Україні, але й призведе до масової ліквідації вже існуючих об’єднань.

Виходячи з викладеного, просимо Вас під час підготовки нового проекту Податкового кодексу передбачити виключення положення про солідарну відповідальність за сплату заборгованості в неприбуткових організаціях.

3 повагою,
Kepiвник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
Тетяна Бойко

Публікації та новини схожі

Громадянські організації обмінюються досвідом

09.10.2013
Громадянські організації обмінюються досвідом Наприкінці вересня 2013 року в Луцьку відбулися семінари обміну досвідом між НУО Запоріжжя, Дніпропетровська та Луцька.

докладніше

Премьер-министр Украины о строительной отрасли

19.09.2012
Премьер-министр Украины о строительной отрасли Премьер-министр Украины Николай Азаров на правительственном заседании отметил снижение показателей в строительной сфере.

докладніше

Мінрегіон: Опалювальний період йде за планом

30.10.2012
Мінрегіон: Опалювальний період йде за планом Мінрегіон України на офіційному сайті звертає увагу ЗМІ на необхідність об’єктивно висвітлювати початок опалювального періоду в країні та уникати будь-яких сенсацій не підкріплених фактами. Наголошуємо, що підключення об’єктів до теплопостачання у регіонах відбувається відповідно до синоптичної ситуації, виключно на основі температурних показників навколишнього середовища.

докладніше

Мінрегіон: Про обсяги вітчизняного виробництва

09.08.2012
Мінрегіон: Про обсяги вітчизняного виробництва Будівельна галузь поступово нарощує темпи та обсяги робіт. При збереженні позитивної динаміки виробництва будівництво спроможне виконати заплановані завдання та стати рушійною силою економічного зростання. Цього вдалося досягнути завдяки цілеспрямованим заходам, спрямованим на дерегуляцію, розвиток нормативно-правової бази та технічного регулювання, вдосконалення планування територій, імпортозаміщення та енергоефективність. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України у середу, 8 серпня.

докладніше

Юридична консультація

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше