Головна » Новини та публікації » Зношений житловий фонд планують модернізувати за рахунок мешканців?

Зношений житловий фонд планують модернізувати за рахунок мешканців?

На початку червня в прес-центрі інформаційної агенції «ЛігаБізнесІнформ» в рамках Всеукраїнського соціально-економічного проекту «Управдом XXI» за сприяння Громадянської мережі ОПОРА відбулося засідання Клубу житлової політики на тему «Ефективна модель управління багатоквартирними будинками як основа для модернізації ЖКГ». Свої очікування та бачення щодо найефективнішої моделі управління багатоквартирними будинками в Україні в ході круглого столу висловили представники бізнесу, влади та співвласники будинків.

Усі учасники одностайно заявили про глибоку необхідність модернізації застарілого житлового фонду. Микола Савицький, проректор з наукової роботи ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури»,  навів дані згідно з якими 90% житлових будинків в Україні по регламенту підлягають знесенню, бо перебувають в стані серйозної фізичної зношеності.  Але модернізувати житловий фонд – непросте завдання. Без реформування відносин на ринку управління житлом його виконати просто не можливо.

Неефективність діючої моделі управління, за якої монополізований і попит (адже рішення замість співвласників у 90% багатоквартирних будинках без ОСББ приймають органи місцевої влади), і пропозиція (незважаючи на загальну незадоволеність роботою ЖЕКів, бізнес не поспішає створювати керуючі компанії). Однак якими ж повинні бути відносини між замовником (співвласниками) та організаціями, які обслуговують будинки?

За словами директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Віталія Шаповаленка, замість бюджетного фінансування ОСББ надаватимуться довготермінові кредити під 3% річних. «У 2012 році вперше виділено такий напрямок, як пільгове кредитування юридичних осіб, зокрема й об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. На дані цілі виділено 40 мільйонів гривень. Об’єднання матимуть можливість отримати довготермінові кредити на 10 років під 3% річних, які підуть на модернізацію житлового фонду, що їм належить», – розповів чиновник. Даний проект є пілотним і якщо все пройде бездоганно, то Мінрегіон планує звернутися до уряду з пропозицією в наступному році значно збільшити суму, що виділяється на пільгове кредитування ОСББ. Віталій Шаповаленко також наголосив на тому, що Мінрегіон працює над створенням сприятливих умов для розвитку ринкових відносин на ринку управління житлом.  Однак представник влади визнав, що процес іде надто повільно та проблематично. Станом на 1 квітня 2012 року в Україні зареєстровано 526 приватних керуючих компаній. А втім, жодна із них не є керуючою компанією у розумінні ринкової моделі, адже здебільшого – це приватні організації, створені («призначені») самими ж забудовниками, а не обрані співвласниками будинку.

Координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко зауважила, що доки держава проводитиме політику «подвійних стандартів» у житловій сфері, доти не буде поступу та не прийде малий і середній бізнес на ринок. «За сприяння Міжнародного фонду «Відродження» ми провели моніторинг дій влади і побачили, що немає єдності між діями різних гілок влади та єдиної стратегії. Так, минулого місяця Президент без будь-яких аргументів заветував законопроект, який протягом двох років розробляв Мінрегіон. Ухвалення законопроекту з нетерпінням чекали 14 650 ОСББ: він дав би можливість відповідальним власникам вирішити значну частину проблем. А 6 червня профільний комітет Верховної Ради має намір підтримати законопроект (як з’ясувалося – таки підтримав – прим. авт.) № 8391 «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який містить норми, що знищують конкуренцію. Якщо Верховна Рада прийме його у другому читанні (а це може статися вже до 15 липня), ринок управління житлом найближчим часом буде монополізовано і поділено між великими олігархічними групами. Зокрема, для багатоквартирних будинків орган місцевого самоврядування без конкурсу буде призначати управителя (керуючу компанію), яка знаходиться у комунальній власності. Після «призначення» комунальне підприємство приватизують і співвласникам буде нав’язано ціни та умови на житлово-комунальні послуги. При чому, не зрозуміло, яким чином співвласники зможуть змінити і ці умови, і самого управителя. А хто і за чий рахунок буде модернізувати житловий фонд – залишається відкритим запитанням», – підсумувала Тетяна Бойко.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
Публікації та новини схожі

Відшкодування різниці нарахуванньза теплову енергію та гаряче водопостачання для ОСББ та ЖБК (Києв)

31.01.2013
Відшкодування різниці нарахуванньза теплову енергію та гаряче водопостачання для ОСББ та ЖБК (Києв) На засіданні секретаріату Координаційної ради з питань ОСББ при КМДА, 29 січня 2013 року чиновники заявили про плани щодо відшкодування для ОСББ та ЖБК різниці з нарахування за теплову енергію, яка виникла у розрахунках з ПАТ «Київенерго».

докладніше

Уряд ліквідував НАК "Енергетична компанія України"

05.09.2014
Уряд ліквідував НАК Уряд передав пакети акцій енергокомпаній, які входили в НАК «Енергетична компанія України», Міністерству енергетики і вугільної промисловості.

докладніше

Ресурсний центр для ОСББ: Дніпропетровськ

06.02.2012
Ресурсний центр для ОСББ: Дніпропетровськ Основні звернення від ОСББ та ЖБК міста - юридичні, бухгалтерські, управлінські питання і інші проблеми вирішити можна тільки спільно.

докладніше

Конференция USAID по проекту «Реформа городского теплообеспечения в Украине»

07.05.2013
Конференция USAID по проекту «Реформа городского теплообеспечения в Украине» 13 мая 2013 пройдет итоговая конференция по сотрудничеству Проекта Агентства США по международному развитию (USAID) «Реформа городского теплообеспечения в Украине» с 25 городами Украины и Министерством регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства.

докладніше

Юридична консультація

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше