Головна » Новини та публікації » Зміна начальника управління ЖКГ не принесе покращень у житлово-комунальну сферу Рівного

Зміна начальника управління ЖКГ не принесе покращень у житлово-комунальну сферу Рівного

Такого висновку дійшли учасники круглого столу, що зібралися для обговорення шляхів вирішення житлово-комунальних проблем міста. Участь у заході взяли керівники громадських організацій, представники влади, місцеві політики та журналіста.

Захід розпочався із обговорення питання зміни керівництва міського управління житлово-комунального господарства. Зі слів журналіста Олексія Кривошеєва, цей процес відбувається у Рівному не прозоро. На його думку, проблема полягає у тому, що міський голова хоче призначити на цю посаду людину зі свого оточення. Натомість, місту необхідно щоб влада провела відкритий конкурс на якому буде відібрано найбільш кваліфікованого кандидата згідно із наперед розробленими критеріями.

На думку голови громадської організації «Рівненський центр соціального партнерства» Сергія Пінчука, на даному етапі пріоритетним питанням для влади має стати реформування діючої системи обслуговування та управління будинками.

- Сьогодні не важливо прізвище людини, яка очолить управління житлово-комунального господарства, - каже Сергій Пінчук. – Питання у тому, чи матиме новий керівник чіткий план дій щодо вирішення нагальних проблем міста. Адже, діюча система утримання та обслуговування будинків у Рівному є пережитком минулого. Ми маємо ситуацію коли ЖЕК є замовником послуги, її виконавцем і одночасно оцінює якість її надання. При такій системі не важливо хто є керівником управління. Нормально обслуговувати будинки все рівно не вдасться.

Громадський діяч переконаний, що існуюча політика влади у житлово-комунальній сфері є недостатньо ефективною. Минулого року, під тиском громадськості та згідно рішення суду, у місті було запроваджено по будинковий тариф. Однак, комунальні структури так і не почали обліковувати доходи та витрати по окремих будинках. За ініціативи міської влади відбулася ліквідація двох ЖЕКів – «Центрального» і «Паркового». Проте, ця процедура була непрозорою та неуспішною. В березні минулого року влада запровадила інститут старшого по будинку. Це людина яка мала б взаємодіяти із ЖЕКом, контролювати збір та витрачання коштів, а за це отримувати від влади посвідчення і муніципальну пільгу. На сьогодні у Рівному старшими по будинку обрано 258 осіб. Жодному із них не видано посвідчення і не нараховується муніципальна пільга.

- У місті з’явилося 150 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, - завершує перелік сумнівним досягнень влади Сергій Пінчук. - Однак, для Рівного, де тільки комунальними ЖЕКами обслуговується 1250 будинки, така кількість ОСББ – це капля в морі.

Більш детально про проблеми, які виникають у об’єднань співвласників будинків через неефективну політику міської влади розповів представник Громадянської мережі ОПОРА Роман Мартин.

- У рамках реалізації проекту «Створення сприятливих умов для об’єднань співвласників будинків» ОПОРА провела у Рівному серію зустрічей із представниками підприємств, що надають комунальні послуги та обслуговують мешканців міста. Участь в заходах взяли керівники ОСББ, представники Рівнеоблводоканалу, ПРАТ «Рівнегаз», ТЗОВ «Санком-Рівне», міські теплопостачальні компанії ТОВ «Рівнетеплоенерго» та КП «Теплотранссервіс», - каже громадський діяч. – Монополісти примушують ОСББ сплачувати додаткові кошти за послуги, які безкоштовно надаються комунальним будинкам. Оскільки для Рівного розвиток ОСББ є пріоритетним напрямком роботи, управління ЖКГ мало б взяти на себе функцію посередника і допомогти налагодити діалог. Проте, на практиці цього не відбувається. ОСББ позбавлені підтримки влади.

Присутній на заході радник міського голови із реформування житлово-комунального господарства Володимир Зленко погодився, що перелічені проблеми мають місце. Однак, він переконаний, що вони будуть вирішенні найближчим часом.

- Ми напрацювали план заходів, який незабаром буде затверджено розпорядженням міського голови, - каже радник мера. - Документ складається із двох розділів. Перший – це заходи по забезпеченню беззбиткової діяльності житлово-комунальних підприємств. Другий розділ – вдосконалення системи управління житлово-комунальних господарств. Зараз йдуть напрацювання по винесенню на конкурс послуг з управління та утримання будинків і прибудинкових територій. У травні буде проведено конкурс на утримання будинки, що сьогодні обслуговує ЖКП «Промислове» і ЖКП «Перспективне».

Проте, на думку частини учасників круглого столу, анонсовані заходи влади не матимуть потрібних результатів. Наприклад, політик Віктор Матчук переконаний, що вирішити проблему комунальної сфери можна лише шляхом стимулювання створення ОСББ.

- Про що зараз розповідає радник міського голови? Забезпечити беззбитковість комунальних підприємств. Не забезпечити вищу якість надання послуг, а беззбитковість комунальних підприємств. Коли таке кажуть, - чекайте підвищення тарифів, - переконаний колишній народний депутат. – Натомість необхідно дати людям можливість вибору з ким мати справу і створити конкурентне цінове середовище. Друга річ яку потрібно зробити – це стимулювати не на словах, а на ділі створення ОСББ.

Зі слів Віктора Матчука, у рамках чинного законодавства є достатні важелі підтримки створення ОСББ. Наприклад, ніхто не забороняє міській владі уже сьогодні приймати рішення про передачу землі у власність або користування ОСББ. Це не коштує жодної копійки бюджетних грошей, однак, було б суттєвим стимулом для створення ОСББ.

Детальніше:
Роман Мартин
(063) 358 24 30
Публікації та новини схожі

Рівне: ОСББ чекають від елекропостачальника відшкодування за утримання мереж

29.03.2013
Рівне: ОСББ чекають від елекропостачальника відшкодування за утримання мереж 28 березня у Рівному відбувся круглий стіл на тему співпраці між Об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків міста та монополістом у галузі електропостачання ПАТ «AES Рівнеобленерго».

докладніше

Уряд створив Національну раду з питань діяльності ОСББ

15.03.2012
Уряд створив Національну раду з питань діяльності ОСББ 14 березня Уряд створив Національну раду з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, як тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України.

докладніше

У Берліні нині відбуваються газові перемовини Україна-ЄС-Росія

27.09.2014
У Берліні нині відбуваються газові перемовини Україна-ЄС-Росія У Берліні проходять газові переговори між Україною, Росією та Європейською комісією з метою вирішення спірних питань.

докладніше

Жильцы разрушаемого дома просят помощи у Президента Украины

28.03.2012
Жильцы разрушаемого дома просят помощи у Президента Украины Жители жилого дома по ул. Бойченко, 5, в Киеве просят генерального прокурора Украины Виктора Пшонку и Президента Украины Виктора Януковича вмешаться в ситуацию с разрушением дома в результате ремонта помещения на первом этаже и подвале для размещения магазина одного из национальной продуктовой сети дискаунтеров.

докладніше

Юридична консультація

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше