Головна » Новини та публікації » Законопроект №8474 все-таки потрапить у зал Верховної Ради

Законопроект №8474 все-таки потрапить у зал Верховної Ради

На вчорашньому засіданні Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики більшість членів, окрім народного депутата Юрія Одарченка, підтримали законопроект №8474 у редакції, обговореній з громадськістю. Протягом лютого законопроект буде винесено у зал Верховної Ради на голосування.

На думку ГМ ОПОРИ, законопроект не є ідеальним, бо він не вирішить геть усіх проблемних питань ні діючих, ні новостворених ОСББ. Тим більше, що проблеми можуть виникнути на етапі реалізації. Адже в Україні є багато хороших законів, які не працюють. Зокрема, не вирішеним залишається питання доступу до інформації про співвласників багатоквартирного будинку, платною залишається реєстрація ОСББ, не до кінця зрозуміло, яким чином будуть будуватися відносини ОСББ з підприємствами, що надають послуги з водопостачання, гарячого водопостачання та опалення.  Очевидно, щось "випало по дорозі", а щось необхідно врегульовувати через інші законодавчі акти.
Однак цей законопроект врегульовує питання, які двояко тлумачилися, що спричиняло безліч перешкод для ОСББ в різних містах. Тепер:

1. Власники житлових і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, як співвласники спільного майна в такому будинку, мають  рівні права і обов'язки (ст. 382 Цивільного кодексу України).

2. Скасовано штучний поділ власників приміщень у багатоквартирному будинку, де створено ОСББ, на повноправних "членів" і неповноправних "не членів" об'єднання через усунення категорії членства в ОСББ (стаття 9 Закону України “Про ОСББ”).

3. Земельна ділянка під багатоквартирним будинком відноситься до переліку майна, яке в силу закону, без будь-яких додаткових формальних дій, визнається спільною власністю власників приміщень у багатоквартирному будинку (ст.382 Цивільного кодексу України, ст.42 Земельного кодексу України).

4. Поняття «балансоутримання» стосовно ОСББ замінено на більш відповідний термін «управління будинком» (ст.11 Закону України „Про ОСББ)”.

5. Врегулювано питання самостійного забезпечення об'єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків з виробниками і виконавцями житлово-комунальних послуг (ст. 22 Закону України „Про ОСББ)”.

6. ОСББ сплачуватимуть холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги та послуги з утримання будинків за цінами (тарифами), встановленими для населення (ст.22  Закону України „Про ОСББ)”.

7. Пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг поширюватимуться також на внески (платежі) співвласників, що сплачуються в ОСББ (ст.22 Закону України „Про ОСББ)”.

МИ дуже сподіваємося, що даний законопроект буде прийнятий нардепами у неспотвореному вигляді, а Президент його підпише. Одночасно, вже з понеділка (13 лютого) ОПОРА розпочинає підготовку нових змін до законодавчих актів, для вирішення тих проблем, які залишилися поза увагою законопроекту №8474.

www.opora.org.ua

Публікації та новини схожі

Тетяна Бойко: ОСББ — це загроза для тих, хто прагне монополізувати ринок управління житлом [аудіо]

27.02.2012
Тетяна Бойко: ОСББ — це загроза для тих, хто прагне монополізувати ринок управління житлом [аудіо] Одним із кроків, який має поліпшити ситуацію в житлово-комунальному господарстві України, може стати повсюдне створення ОСББ. Про масштабні плани було заявлено вже давно, проте на практиці з’ясувалося, що на шляху створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків існує чимало бар’єрів, створених самою ж державою.

докладніше

Реформа ЖКГ: увага ЗМІ

26.06.2012
Реформа ЖКГ: увага ЗМІ Моніторинг друкованих/Інтернет ЗМІ проводився Громадянською мережею ОПОРА з 1 січня 2009 року по 1 червня 2012 року в рамках проекту «Житлова реформа очима громадськості» за сприяння програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

докладніше

Росія шантажує Україну відключеннями електроенергії

08.09.2014
Росія шантажує Україну відключеннями електроенергії Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв в інтерв'ю газеті «Ведомости» натякнув, що Російська Федерація може обмежити постачання електроенергії в Україну через можливість відключення Києвом електропостачання в Криму.

докладніше

Запасів вугілля для ТЕС вистачить до середини листопада

03.09.2014
Запасів вугілля для ТЕС вистачить до середини листопада Забезпечити ТЕС вугіллям українського видобутку сьогодні неможливо через бойові дії на сході країни, де розташована більша частина діючих шахт. За інформацією Міненерговугілля, вже сьогодні на українських ТЕС спостерігається гострий дефіцит вугілля марки «А» – палива, яке використовується на половині станцій країни.

докладніше

Юридична консультація

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше