Головна » Новини та публікації » Законопроект №8474 та бурхлива бездіяльність урядовців

Законопроект №8474 та бурхлива бездіяльність урядовців

Як відомо, 24 травня 2012 року за пропозицією Президента України Верховною Радою  було відхилено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» (реєстраційний номер 8474). Над цим законопроектом разом працювали громадські активісти, голови ОСББ і представники влади. Та, на відміну від останніх, громадськість своєї думки щодо затребуваності даного законопроекту не змінила. Бо з ухваленням законопроекту №8474, у повсякденному житті ОСББ нарешті вирішилися б проблеми, що заважають нормальному функціонуванню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Що ж стосується чиновників та урядовців, то їхня власна думка виявилася досить мінливою. Пропонуємо Вашій увазі результати моніторингу заяв урядовців щодо законопроекту №8474.

Нагадаємо, що законопроект був розроблений Урядом на виконання доручення Президента від 13.10.2010 № 1-1/2427 у частині удосконалення нормативно-правової бази щодо створення і функціонування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Безпосереднім виконавцем виступав Мінрегіон, у якому протягом двох років тричі змінилося керівництво та двічі — структура.

Взагалі позиція Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики є досить цікавою та мінливою. Ще торік на сайті Комітету говорилося про те, що Комітет прийняв рішення пропонувати прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (реєстр. № 8474). Тривалий час публікувалися повідомлення, в яких йшлося про переваги даного законопроекту. Приміром, «насправді прийнятий законопроект реально, а не декларативно, вирішує велике коло проблем існуючих ОСББ, відкриває можливість для залучення ними фінансових ресурсів для модернізації та впровадження енергоефективних заходів. Всі поставлені перед законопроектом цілі ефективно досягаються у разі набуття ним чинності».

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк у квітні 2012 року відзначав, що цей закон застарів ще на етапі його прийняття:

— Закон 8474 був насправді революційним кроком, розроблявся за участі та підтримки громадськості. Однак він спрямовувався на вирішення лише кількох визначених експертами та громадськістю пріоритетних проблем. Найгіршим було те, що цей закон застарів ще на етапі його прийняття. Ухвалення цього закону тривало більше 2 років. За цей час у правовому полі та практиці життя закономірно відбулися суттєві зміни, які не були належним чином відображені. Крім того, він не охоплював усі ті проблемні питання, на яких, зокрема, зосередив свою увагу Президент України.

Хоча ще в лютому 2012 року (цитата взята із повідомлення Мінрегіону) очільник профільного Міністерства заявляв наступне:

— У рамках виконання рішення Кабінету Міністрів ми супроводжуємо проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ОСББ» під час розгляду у Верховній Раді. Після врегулювання законодавства ОСББ зможуть повноцінно сприяти вдосконаленню ЖКГ.

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов в лютому 2012 року заявляв про те, що всі питання щодо створення та функціонування ОСББ потрібно вирішувати шляхом вдосконалення законодавства. Він також висловлював сподівання, що профільний Комітет ВР підтримає законопроект №8474 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку у другому читанні та він буде внесений до сесійної зали й проголосований. Але й власна думка пана Аліпова з часом теж змінилася:

— Законопроект було розроблено ще у 2010 році. Зміни, які планувалось внести, на той час врегульовували більшість проблемних питань. Але час іде, суспільні відносини також не стоять на місці. Наразі назріли вже інші зміни, зокрема, щодо інституту управителів житловим фондом…

Отож, після застосування право вето Президентом, позиція Мінрегіону різко змінилася. Анатолій Близнюк зазначив, що Кабінет Міністрів повністю підтримує позицію Президента в даному питанні, Мінрегіон підтримав Президента й під час засідання Профільного комітету 16 травня. Хоча під час засідання Національної Ради з питань ОСББ 26 травня перший заступник Міністра Олександр Аліпов запевнив громадськість та ЗМІ, що законопроект № 8474 буде доопрацьований та відправлений на повторне друге читання.

Кабінет Міністрів України навіть провів спеціальне засідання 14 грудня 2012 року за участю голів ОСББ та прийняв Протокол № 92, у якому окремим пунктом декларувалося  сприяння просуванню законопроекту №8474. У квітні 2012 року веб-сайт Кабміну повідомляв про найближче прийняття нового закону для ОСББ. Але після ветування Президентом Уряд інформує про те, як активно Мінрегіон та Нацрада розробляють новий закон (варто зазначити, що термін, до якого повинен був бути розроблений новий законопроект згідно доручення Президента, 15 червня уже минув, а нового закону ще немає).

На особливу увагу заслуговує позиція Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики. Після півторарічних дебатів у березні 2012 року Комітет одноголосно схвалив законопроект до другого читання, але у травні 2012 року, після вето Президента, також одноголосно підтримав пропозиції Президента щодо законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку.  Через кілька днів Верховна Рада України відхилила даний законопроект.

Народний депутат України, голова Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Володимир Рибак ще в грудні 2011 року підтримував даний законопроект:

- За результатами розгляду Комітет прийняв рішення пропонувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (реєстр. № 8474) прийняти в другому читанні та в цілому як закон.

Та після ветування законопроекту Президентом пан Рибак говорив абсолютно протилежне:

- Я думаю, що президент на 100% правий у тому, що заветував його. На мою думку, не повинно бути поспіху. Є питання, які на сьогодні не узгоджені з різними громадськими законодавчими актами, з громадсько-цивільними законами. Тому їх треба узгодити, повністю вирішити регулювання питань, пов’язаних із землею, є один будинок, два, буде створюватись житлове об'єднання. Це перше. Друге: є ціла низка організаційних питань — як проводяться збори і таке інше. Ми вирішили, що наразі вирішимо всі питання із законами, які пов’язані з експлуатаціє житла, а потім доопрацьовуватимемо наш (прим. авт. — №8474).

Заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігор Лисов:

- Я вважаю, що це досить революційний закон. Згідно з ним, кожний суб’єкт, як людина, так і компанія, яка має якесь майно на правах особистої власності, або власності компанії, автоматично є членом ОСББ і має рівні права на всю спільну власність — і на територію, і на інженерні мережі, і на місця загального користування. Тепер вони платитимуть однаково за світло, за газ, а також сплачуватимуть однаковий розмір квартплати. Вони також отримуватимуть однакові розміри субсидій.

Так законопроект №8474 коментував Ігор Лисов у березні 2012 року. А в квітні 2012 року він робив вже інші заяви:

— Закон був недосконалим. Я був, мабуть, єдиним, хто голосував проти того, щоб його в такій формі подавати до Верховної Ради. Тим не менш, є певні позиції в законі, які значно спрощують життя членів ОСББ, які і є стимулом, для того щоб спілка існувала у багатьох багатоповерхівках України. Я вважаю, що Президент вніс правильну пропозицію щодо вдосконалення цього закону.

Член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики, народний депутат від «Нашої України» Віктор Матчук, мабуть, єдиний, хто на всіх етапах розробки законопроекту №8474 не змінював власної думки. Він відверто заявляв, що каменем спотикання щодо прийняття законопроекту про ОСББ є земельне питання, адже ніхто не хоче віддавати у власність землю, що знаходиться під будівлею тим людям, які проживають у багатоквартирних будинках. Він наголошував, що законопроект містить революційні норми:

— У даному випадку він прирівнює тих громадян України, які живуть у багатоквартирних будинках до тих громадян України, які живуть у власному житлі та мають у приватній власності земельну ділянку, на якій розташований їх приватний будинок.

Сам же Президент не знайшов аргументів застосуванню право вето, побачивши у законопроекті порушення прав громадян та суперечливість Конституції. Натомість дав доручення Уряду розробляти новий законопроект щодо ОСББ.

Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова:

— Доопрацьований за дорученням Президента України Віктора Януковича закон щодо об'єднань співвласників багатоквартирних будинків повинен містити чіткі норми захисту прав учасників об’єднань та унеможливити всі ризики, що існували у ветованому Главою держави законі. Всі механізми діяльності ОСББ повинні бути дуже чітко опрацьовані. Саме тому Президент прийняв рішення, що закон повинен бути вдосконалений у найкоротші терміни, враховуючи його значну актуальність. Невизначені взаємостосунки в питаннях власності можуть стати причиною суттєвого конфлікту. Потрібно більш чітко визначити, що означає передача у власність чи передача у постійне користування тих або інших об’єктів… Необхідно урегулювати механізм створення ОСББ та його діяльності, а також механізми прийняття рішень у таких об’єднаннях. В існуючій версії закону не виключений ризик різкого зростання комунальних тарифів, оскільки механізм їх надання через ОСББ залишає досить багато лазівок неконтрольованого зростання.

Своє рішення накласти вето на законопроект Президент коментував так:

— Положення Закону створюють ризики порушень конституційного права кожного володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю, не відповідають конституційним засадам захисту права приватної власності. Закон не враховує норми цивільного та земельного законодавства. Закон не забезпечує вирішення існуючих проблем створення об'єднань співвласників багатоквартирного будинку у новозбудованих будинках. Низка положень Закону може призвести до штучного зростання тарифів на відповідні комунальні послуги, що негативно позначиться на інтересах співвласників багатоквартирних будинків. Закон містить внутрішні неузгодженості, суперечності, прогалини у правовому регулюванні. Підсумовуючи викладене та враховуючи можливі негативні наслідки запроваджуваних Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» положень, пропоную його відхилити.

Складається враження, що ніхто й не планував здійснювати/впроваджувати якісь зміни, чи то пак реформу, у житлово-комунальному господарстві України. Головне для теперішньої влади — це створювати видимість бурхливої діяльності й зберегти той безлад, що панує у ЖКГ, щоби надалі отримувати надприбутки.

Публікацію підготовлено в рамках проекту «Житлова реформа очима громадськості» за сприяння програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
Публікації та новини схожі

ОСББ в судовому порядку відстояло право на відшкодування пільг та субсидій

06.12.2012
ОСББ в судовому порядку відстояло право на відшкодування пільг та субсидій Відшкодування пільг та субсидій для мешканців ОСББ продовжує залишатися топ-проблемою національного масштабу. Органи соціального захисту незаконно відмовляють соціально незахищеним мешканцям ОСББ в отриманні пільг та субсидій і вимагають в ОСББ погоджувати або затверджувати в органах місцевого самоврядування розмір внесків на утримання будинків та прибудинкових територій. Попри те, що Міністерство фінансів та Міністерство праці і соціального захисту до сьогодні не надали роз’яснювального листа щодо порядку відшкодування пільг та субсидій в будинках ОСББ, співвласники успішно захищають свої права у судах.

докладніше

Держава збирається економити енергоресурси... за рахунок школярів?

27.08.2014
Держава збирається економити енергоресурси... за рахунок школярів? В певних регіонах України задля економії або з причин відсутності енергоносіїв місцева влада може впровадити шестиденний навчальний тиждень для школярів.

докладніше

ЄС закликає США експортувати нафту і газ до Європи

10.09.2014
ЄС закликає США експортувати нафту і газ до Європи Єврокомісар з торгівлі Карел де Гюхт висловив переконання, що США повинні почати експорт нафти і газу в Європу у зв'язку з геополітичною ситуацією в Європі.

докладніше

Російські ЗМІ: "Газпром" пропонує Україні 100-доларову знижку на газ

29.08.2014
Російські ЗМІ: «Газпром» готовий іще до арбітражного рішення стосовно ціни поставок російського газу на Україну надати «Нафтогазу» знижку в 100 доларів.

докладніше

Юридична консультація

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше