Головна » Новини та публікації » Законопроект №8474: черговий успіх громадських активістів

Законопроект №8474: черговий успіх громадських активістів

ОСББ. Комітетські хроніки. Частина 2

На засіданні Комітету ВР України з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики 12 грудня 2011 року громадські активісти відстояли ще дві принципові позиції в законопроекті №8474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ»: наполягли на заміні терміну «балансоутримання» терміном «управління будинком», а також позбавленні права забудовника призначати управителя (керуючу компанію) для будинку. На жаль, земельне питання залишається відкритим. Та найголовніше - громадськість отримала союзника в особі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Між першим і другим засіданням

 Попереднє засідання Комітету відбулося 7 грудня, а вже на наступний день Мінрегіон запросив представників громадськості: керівника житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Тетяну Бойко, Дмитра Левицького (Інститут місцевого розвитку) та їхніх колег для того, щоб попрацювати спільно над законопроектом №8474. 

В ході співпраці було досягнуто згоди щодо таких положень законопроекту:

  1. Земельна ділянка під будинком (пляма забудови) в межах вимощення будинку повинна входити до складу спільного майна співвласників, відповідно – належати на праві спільної сумісної власності власникам приміщень в силу закону (зміни до статті 369 Цивільного Кодексу та статті 42 Земельного кодексу)
  2. Земельна ділянка, на якій розташована прибудинкова територія, в межах, визначених документацією із землеустрою, відповідно до  рішення загальних зборів ОСББ, має передаватися  у власність або постійне користування (статті 42, 89 Земельного кодексу).
  3. У разі знищення (руйнування) багатоквартирного будинку земельна ділянка під будинком має залишатися у власності співвласників будинку (Стаття 42 Земельного Кодексу).
  4. Необхідно повернути зміни до 382 статті Цивільного кодексу, які дозволяли б співвласникам приймати рішення у багатоквартирному будинку не лише на підставі 100% згоди.
  5. Потрібно прибрати термін «балансоутримання», замінивши його терміном «управління будинком» (стаття 11 ЗУ «Про ОСББ»).
  6. Необхідно позбавити забудовника права вибирати управителя для новозбудованого будинку (стаття 11 ЗУ «Про ОСББ») тощо.

Засідання Комітету 12 грудня 2011

На засідання представників громадськості прийшло більше, ніж депутатів. Були присутні голова КомітетуВолодимир Рибак, його заступник Ігор Лисов, члени Комітету, представник Антимонопольного комітету. Мінрегіон представляв перший заступник Міністра Олександр Аліпов. Решта – помічники народних депутатів, працівники апарату Комітету.

Тетяна Бойко представила напрацьовані разом з Мінрегіоном пропозиції щодо концептуальних питань – землі та управління. «Земельна ділянка під будинком має бути у складі спільного майна власників приміщень цього будинку і належати їм на праві спільної сумісної власності в силу закону. Земельну ділянку, що зайнята прибудинковою територією, ОСББ згідно рішення загальних зборів, має право отримати у власність або довгострокове користування. Щоб закріпити ці позиції, ми пропонуємо відповідні зміни до Цивільного та Земельного кодексів.  Від права забудовника призначати управителя у новозбудованому будинку пропонуємо відмовитися хоча б тому, що це питання не стосується ОСББ. А порядок визначення управителя для будинків, які не створили ОСББ, має визначатися Законом «Про житлово-комунальні послуги», - наголосила керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА.

Жваве обговорення та дискусії у залі викликало питання, що стосується змін до Цивільного кодексу щодо спільної сумісної власності та виділення ідеальних часток власності, й що із необхідних змін можна внести через законопроект №8474. А також питання того, як визначати межі прибудинкових територій: на підставі технічної документації, плану забудови, по факту, до ДБН тощо; й що робити із земельними ділянками, які не можна виокремити, бо вони повинні бути у спільному користуванні кількох будинків. Адвокат Тетяна Монтянзапропонувала ввести поняття «земельна ділянка багатоквартирного будинку», яке характеризує і ділянку «під плямою забудови», і ділянку, на якій розміщена прибудинкова територія.

Голова Комітету подав пропозицію усім ще попрацювати над формулюваннями й через десять днів (21 грудня) на Комітеті остаточно визначитися – віддавати на голосування законопроект чи відправити його на повторне друге читання.

Післямова

Заступник голови Комітету ВР України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігор Лисов, не дочекавшись офіційного завершення Комітету, покинув зал, запросивши Тетяну Бойко на зустріч у середу (14 грудня).

Детальніше:
Тетяна Бойко,
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА

Публікації та новини схожі

Коммунальные хозяйства Киева преодолевают последствия снегопадов

26.12.2012
Коммунальные хозяйства Киева преодолевают последствия снегопадов Совместное заседание оперативного штаба Минрегиона по обеспечению бесперебойной работы объектов жизнеобеспечения населенных пунктов и оперативного городского штаба по подготовке и координации работы городского хозяйства в осенне-зимний период 2012/2013 года Киевской городской государственной администрации состоялось сегодня под председательством главы Минрегиона Геннадия Темника.

докладніше

Миколою Азаровим спростовані чутки про введення пені за прострочену плату послуг ЖКГ

21.11.2012
Миколою Азаровим спростовані чутки про введення пені за прострочену плату послуг ЖКГ Прем’ер-міністр назвав інформацію про введення 300-відсоткової пені за невчасну оплату житлово-комунальних послуг чуткою, спричиненою неточністю висловлювань Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка.

докладніше

Соломенский район Киева остался без питьевой воды

28.08.2012
Соломенский район Киева остался без питьевой воды В Киеве в Соломенском районе из-за прорыва водопроводной сети на ул. Академика Белецкого отсутствует водоснабжение в нескольких жилых домах. Об этом заявил сотрудник аварийной службы «Киевводоканала».

докладніше

Луганські монополісти «заганяють» ОСББ в петлю виконавця послуг

08.10.2012
Луганські монополісти «заганяють» ОСББ в петлю виконавця послуг Недосконале законодавство, де немає чіткого визначення цілого ряду понять і механізму стосунків «споживач-виробник послуг» і низька правова освіченість самих луганців, у тому числі, керівників ОСББ, які не в змозі захистити свої інтереси в судах – ось головні причини проблем з якими стикаються ОСББ. Про це заявив представник Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області Олексій Кормілецький на прес-конференції, що відбулася 28 вересня.

докладніше

Юридична консультація

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше