Головна » Новини та публікації » Загальнодержавна програма реформування і розвитку ЖКГ виконується «на словах»

Загальнодержавна програма реформування і розвитку ЖКГ виконується «на словах»

7 лютого 2012 року в прес-центрі ІА «Українські новини» пройшов круглий стіл на тему «Житлова реформа: країна відповідальних власників чи найманці житлового рабства», на якому активісти Громадянської мережі ОПОРА, голови ОСББ і представники державних установ обговорили виконання Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ, а також спробували з`ясувати, що ж стоїть на заваді виконанню Доручення Президента України від 13.10.2010 № 1-1/2427 у частині удосконалення нормативно-правової бази щодо створення і функціонування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

На думку керівника житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Тетяни Бойко, житлова реформа в Україні мала би вже завершуватися (згідно Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ на 2009-2014 роки). «Проте, нині ми „застрягли” на базовому рівні – доланні постійних перешкод для організованих співвласників, тих людей, які самостійно, не чекаючи  допомоги ззовні, піклуються про свої будинки.Попри гучні заяви чиновників найвищого рівня сприяти ОСББ, на практиці об’єднання співвласників ведуть постійну «боротьбу» за виживання. У той час як виконання Доручень Президента та Уряду саботується Центральними органами виконавчої влади. Складається враження, що ситуація невизначеності, багатозначності та суперечності в законодавстві усім вигідна», - заявила Тетяна Бойко під час круглого столу.

Досі не прийнято урядового законопроекту  №8474 „Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ”, який дозволить „зупинити кровотечу з артерії ОСББ”. Прийняття або неприйняття цього акту (або прийняття в спотвореному вигляді) буде сигналом, куди хоче влада, щоб рухалася наша держава – до країни відповідальних власників чи країни найманців житлового рабства. Якщо ж буде обрано вектор власників, то можна буде говорити про подальше реформування та виконання Загальнодержавної програми – про формування ринку управління житлом, про створення системи взаємодії з виробниками і постачальниками комунальних послуг, про систему соціального захисту малозабезпечених, а також про підвищення енергоефективності житлового сектору.

За словами Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександра Аліпова, Мінрегіон сподівається, що профільний комітет ВР ухвалить останню редакцію законопроекту №8474. «Ми сподіваємося, що редакція буде винесена в зал ВР і таки проголосована», - відзначив Олександр Аліпов. Чиновник переконаний, що ці зміни в законодавстві сьогодні дійсно необхідні, передовсім вже створеним ОСББ. Тільки на законодавчому рівні можна вирішити проблеми діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Олексій Кучеренко, голова Спілки власників житла України, вважає що проблеми житлово-комунального господарства України потрібно винести за межі протистояння з Російською Федерацією в газовому питанні. На його думку, однією з проблем модернізації комунального господарства є тарифна політика. «Ця політика повинна супроводжувати процес модернізації ЖКГ, а в нас на сьогоднішній день немає прозорої і послідовної тарифної політики», - констатував голова Спілки.

Член Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Віктор Матчук, переконаний у тому, що саме земельне питання є головною перепоною в прийнятті законопроекту №8474. «Ніхто не хоче віддавати у власність землю, що знаходиться під будівлею тим людям, які проживають у багатоквартирних будинках», - заявив народний депутат у ході обговорення виконання Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ.

Присутні на круглому столі громадські активісти, голови ОСББ звернулися до представників влади із закликом виконати Доручення Президента України від 13.10.2010 № 1-1/2427 у частині удосконалення нормативно-правової бази щодо створення і функціонування ОСББ. Громадськість очікує від влади не слів, а діла, бо зі свого боку об’єднання співвласників виконало свої зобов’язання по Загальнодержавній програмі.
Метою проекту «Житлова реформа в Україні: погляд громадськості», що здійснюється Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» є здійснення громадського моніторингу стану реалізації реформи у житловій сфері та вироблення рекомендацій для її просування на національному рівні.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
Публікації та новини схожі

Народні депутати таки зреагували на зауваження громадськості щодо законопроекту №8474

09.12.2011
Народні депутати таки зреагували на зауваження громадськості щодо законопроекту №8474 Громадські активісти відстояли деякі позитивні норми законопроекту №8474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ». Але святкувати перемогу ще зарано.

докладніше

Тарифи на послуги водовідведення по базових підприємствах станом на 1 травня 2012 року

30.05.2012
Тарифи на послуги водовідведення по базових підприємствах станом на 1 травня 2012 року На виконання Заходів щодо забезпечення виконання завдань Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки та з метою моніторингу стану реформування і розвитку житлово-комунального господарства запроваджено галузеву звітність про тарифну політику підприємств житлово-комунального господарства.

докладніше

У Житомирі досягнуто порозуміння з газовим монополістом

25.01.2013
У Житомирі досягнуто порозуміння з газовим монополістом 23 січня 2013 року в місті Житомирі, у приміщенні прес-центру Житомирської обласної ради, за підтримки Громадянської мережі Опора, відбувся круглий стіл «Обговорення проблемних питань у взаємовідносинах між ПАТ Житомиргаз та ОСББ і ЖБК м. Житомира».

докладніше

Минрегион обещает дерегуляцию в сфере ЖКХ

16.11.2012
Минрегион обещает дерегуляцию в сфере ЖКХ Минрегион Украина стремится четко разграничить необходимость технической модернизации жилищно-коммунального хозяйства и его реформирования. Об этом говорилось в докладе Первого заместителя Министра регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Украины Александра Алипова, произнесенной им во время VIII Международного конгресса «Институциональные и технические аспекты реформирования жилищно-коммунального хозяйства – 2012». Среди главных факторов реформирования – дерегуляция, создание простой и действенной нормативно-правовой базы.

докладніше

Юридична консультація

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше