Головна » Новини та публікації » Як у світі сплачують за ЖКГ

Як у світі сплачують за ЖКГ

У Великобританії, наприклад, споживачі можуть вибрати відразу двох постачальників електрики - один буде поставляти світло вдень, по одному тарифу, який зазвичай трохи вищий, а другий - вночі. Така ситуація склалася і в інших європейських країнах - споживачі мають право відмовитись від послуг постачальника води, якщо з'явилася організація, яка пропонує більш вигідні тарифи.

Ще одна загальноєвропейська особливість: відсутність окремих рахунків за гарячу воду. Кожен багатоквартирний будинок має свій власний котел, який працює найчастіше на електриці, так що замість послуг централізованого гарячого водопостачання, жителі просто доплачують за електроенергію. Також варто пам'ятати, що в Євросоюзі за використання води платять двічі - безпосередньо за подачу холодної води за лічильником, і за стоки. Вся вода, яка надійшла в квартиру автоматично вважається використаною. І не важливо, що мешканець житла з нею зробив: випив, вирішив зберегти в баку або полив квіти - за стоки доведеться платити в повному обсязі.

Так, у Німеччині вартість стоків складає близько 3,22 євро за кубічний метр. А ось за холодну воду у середньому жителі країни платять всього 69-75 євро в рік. Вартість електрики сильно різниться залежно від країни. У Болгарії, наприклад, за 1 кіловат енергії доведеться заплатити 0,01 євро, а в Чорногорії тариф змінюється в залежності від часу доби - вночі електроенергія коштує 0,06 євро, вдень - 0,08 євро. В Іспанії мешканці платять також 0,08 євро за 1 кіловат за лічильником за спожиту електроенергію, однак доплачують ще 0,54 євро в місяць в якості абонплати. Лідирує по оплаті за електроенергію Данія, тут за 1 кіловат доводиться платити 0,44 євро, на другому місці Німеччина - 0,42 євро за 1 кіловат. Ситуація з платежами за холодну воду також відрізняється в залежності від держави. У Чорногорії кубічний метр води обійдеться жителеві в 0,54 євро, а в Іспанії - всього 0,16 євро, але доведеться щомісяця вносити ще й абонплату в розмірі 6,79 євро в місяць.

До речі, в Іспанії всі платежі вносяться не щомісяця, а відразу всією сумою 1 раз в квартал. Цікаво, що в Іспанії практично немає централізованого газопостачання, ним оснащуються лише сучасні житлові комплекси. В інших будівлях жителі користуються газом у балонах, в середньому витрачаючи на це всього 30-40 євро в рік. В цілому, в Італії досить дорогі комунальні послуги - за електропостачання мешканці вносять абонплату, незалежно від того, проживає платник у квартирі або будинку, її розмір становить 115 євро в рік. Водопостачання обходиться середньому італійцеві в 187 євро щорічно, ще 103 євро доведеться віддавати щороку за вивезення сміття. В Італії інститут керуючих компаній також не прижився, якщо мешканці не хочуть самостійно займатися розрахунком і внесенням оплати за ЖКГ, вони звертаються до місцевого агентства з нерухомості, яке, до речі, може й доглянути за будинком у відсутність господарів. Не можна не зазначити, що багато в чому система ЖКГ у країнах Європи розрахована тільки на добропорядність жителів. Лічильники кожної окремої квартири зазвичай встановлюються в окремому приміщенні, куди представники комунальних служб заходять кожен місяць, знімають показники і роблять розрахунок суми внеску. А європейці потім просто оплачують отримані рахунки, повністю довіряючи правильності нарахувань.

Цікавий досвід ведення господарства в Ісландії. Тут немає керуючих компаній, як таких. Кожен будинок має свій власний фонд, який мешканці зобов'язані щомісяця здавати близько 11 тисяч крон, що еквівалентно 95 доларів США. У разі якщо виникли проблеми з опаленням або водопостачанням, керуючий будинком, який обирається самими жителями, звертається до відповідної комерційну організацію, оплачуючи ремонт з коштів фонду. З цього ж фонду, який цілком можна порівняти з нашою платою за квартиру, виділяються кошти і на зарплату прибиральниці, котра стежить за чистотою під'їзду, двірнику і за вивіз сміття. В цілому комунальні послуги обходяться ісландцям в суму близько 200 доларів, причому внесок у фонд будинку становить практично половину цих щомісячних витрат. Окремо оплачується кабельне телебачення - близько 20 доларів і муніципальний податок - близько 1,5 доларів за квадратний метр житлової площі. Як бачимо, газ, вода і світло обійдуться жителю Ісландії всього в 70-75 доларів. Домогтися такої порівняльної дешевизни опалення та електропостачання невеликий північній країні вдалося за рахунок використання тепла геотермальних джерел і надзвичайно ефективної системи житлово-комунального господарства. Крім того, жителі Ісландії звикли берегти тепло і будинки відрізняються дуже високим рівнем енергозбереження.

А в США тарифи на послуги ЖКГ відрізняється в залежності від штату. Наприклад, у Флориді, де немає потреби в опаленні, найбільшим платежем стає плата за електроенергію, яка в підсумку може скласти цілих 300 доларів в місяць. Звичайно, причиною такого великого розміру платежів за світло стає масове використання кондиціонерів в цьому спекотному штаті, а також те, що дуже багато передмість просто не газифіковані і працюють на електроенергії, кухонні плити у тому числі. У середньому, електроенергія обходиться американцям в 0,88 доларів за 1 кіловат, за водопостачання жителі США платять близько 250 доларів в рік. Існують і специфічні витрати, наприклад, утримання басейну за будинком обійдеться власнику від 50 до 120 доларів щомісяця.

Квартплати в Сполучених Штатах як такої немає зовсім, замість неї вноситься податок на нерухомість, який становить 13% від вартості житла і сплачується один раз в рік. Мешканці багатоквартирних будинків вносять щомісяця, крім оплати за світло і воду, ще близько 60-70 доларів за послуги керуючої компанії, яка миє будинок зовні і займається прибиранням приміщень загального користування, ремонтує електропроводку та інші комунікації. Втім, розмір цього внеску залежить від того, до якого класу належить будинок. Так, мешканці елітних квартир можуть платити до 600-700 доларів в місяць за комунальні послуги, при цьому керуюча компанія регулярно миє навіть асфальт перед під'їздом.

У США дуже великі штрафи за несвоєчасну оплату комунальних послуг - неплатник, затягнув із внесенням коштів хоча б на 5 днів, ризикує надалі збільшувати свою заборгованість на 20-50 доларів за кожен день прострочення. Так що багато американців вважають за краще, щоб комунальні платежі автоматично знімалися з їх розрахункового рахунку кожен місяць, щоб не забути про свій обов'язок.

Публікації та новини схожі

Работников ЖЭКов Запорожья проконсультировали психологи

07.09.2012
Работников ЖЭКов Запорожья проконсультировали психологи В рамках реформы ЖКХ, запорожские чиновники провели для сотрудников местных ПРЭЖО (ЖЭКов) бизнес-тренинги и консультации психологов, которые по неподтверждённым данным стоили 1,5-2 млн грн бюджетных средств.

докладніше

Привіт, 90-ті? Українців попереджають про планові відключення світла

02.09.2014
Привіт, 90-ті? Українців попереджають про планові відключення світла Міненерговугілля повідомило обласні енергопостачальні компанії про можливе тимчасове припинення електропостачання населення у зв'язку з виникненням дефіциту потужностей в об'єднаній енергосистемі України.

докладніше

Призначено чотирьох членів Національної комісії державного регулювання у сфері комунальних послуг

23.12.2011
Призначено чотирьох членів Національної комісії державного регулювання у сфері комунальних послуг Президент України Віктор Янукович своїми Указами (№№ 1154 – 1157 від 16 грудня 2011 року) призначив чотирьох членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

докладніше

Помешкання на Сихові. Будинок зі Східної Німеччини.

15.11.2013
Помешкання на Сихові. Будинок зі Східної Німеччини. Мешканці сусідніх будинків так були вражені цим будинком, що в перші роки після завершення будівництва приходили сюди на екскурсію. Тут інші комунікації, скляні прозорі вхідні двері, шпалери в під’їзді та енергозберігаючі склопакети, які й досі функціонують! Сьогодні мова піде про будинок на Сихові, який спроектували й збудували архітектори та інженери зі Східної Німеччини наприкінці 80-х.

докладніше

Юридична консультація

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше