Головна » Новини та публікації » Херсон: на чиєму боці влада у боротьбі ОСББ з монополістами?

Херсон: на чиєму боці влада у боротьбі ОСББ з монополістами?

19 вересня в актовому залі Виконавчого комітету Суворовської районної у м. Херсоні ради відбулося засідання Ресурсного центру для ОСББ "Пліч-о-пліч", представників влади та громадськості для того, щоб з’ясувати, якими є насправді відносини херсонських об’єднань із монополістами.

Потрібно відзначити, що монополістами в сферіжитлово-комунальних послуг у Херсоні є три компанії – це ПАТ "Херсонгаз", ВАТ "ЕК "Херсонобленерго", МКП " ВУВКГ Херсона" (Водоканал).

Як виявилося в ході обговорення, у переважної більшості ОСББ склалися непрості відносини саме з цими трьома монополістами.  Приміром, ПАТ «Херсонгаз» надалі продовжує називати вентиляційні канали кухонь димоходами, в результаті чого  в ОСББ не перестають виникати проблеми з газом. Крім того, труднощі в ОСББ виникають і з ВАТ "ЕК "Херсонобленерго", яке нещодавно надіслало головам ОСББ попередження про чергове відключення електроенергії, яке практикувалося торік взимку. Для того, щоб уникнути торішніх проблем, члени організації "ЦР ОСББ "Пліч-о-пліч" підготували відкритий лист Херсонському міському голові  В.В. Сальдо з вимогою оперативно створити спеціальну комісію, до складу якої повинні ввійти спеціалісти  ВАТ "ЕК "Херсонобленерго", представники комунальних служб міськради та організації "ЦР ОСББ "Пліч-о-пліч", з метою обстеження готовності електромереж до надмірних навантажень у зимовий період. На думку ініціативної групи, це дозволить  виявити «слабкі місця» та запобігти виникненню ймовірних проблем у майбутньому.

Крім того, невирішеною залишається проблема з МКП "ВУВКГ Херсона" (Водоканал), який надалі надсилає головам ОСББ договори про оплату додаткового обсягу стічних вод, що неорганізовано потрапляє у періоди дощів та сніготанення в мережі водовідведення споживача. Для розв’язання даного непорозуміння, було затверджено проект протоколу розбіжностей, яке ОСББ "Кутузова, 8"  надіслало Водоканалу. Та об’єднання й досі чекає  на відповідь.

Та крім згаданих проблем, херсонські об’єднання мають безліч інших. Зокрема, мешканці тих ОСББ, які виступають «колективним замовником» у відносинах з підприємствами-монополістами, не можуть укласти прямі договори з останніми, бо ті їм відмовляють. Що ж стосується відносин ОСББ з газопостачальними організаціями, то тут варто відзначити головну проблему, що складається з трьох частин:

1. вимога укладання договору міжОСББ та газорозподільним підприємством на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж,

2. вимога отримання головою правління ОСББ посвідчення відповідального за газове господарство,

3. вимога перевірки вентиляційних каналів на наявність тяги за рахунок ОСББ та погрожування відключення газу монополістом за невиконання вищевказаних умов, із застосуванням цих загроз на практиці.

Детальніше:
Юрій Трегубко
Публікації та новини схожі

Соломенский район Киева остался без питьевой воды

28.08.2012
Соломенский район Киева остался без питьевой воды В Киеве в Соломенском районе из-за прорыва водопроводной сети на ул. Академика Белецкого отсутствует водоснабжение в нескольких жилых домах. Об этом заявил сотрудник аварийной службы «Киевводоканала».

докладніше

Газорозподільні організації тиснуть на рівненські ОСББ

02.07.2012
Газорозподільні організації тиснуть на рівненські ОСББ Попри гучні заяви влади про підтримку та сприяння ОСББ, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків й надалі продовжують потерпати від свавілля монополістів. Про непрості відносини ОСББ з монополістами розповіли голови рівненських ОСББ та керівник житлово-комунальних проектів Рівненської ОПОРИ Зураб Кантарія в ході прес-конференції, що відбулася 20 червня в конференц-залі Рівненського Будинку вчених.

докладніше

Споживання електричної енергії в місцях загального користування в будинках

12.02.2019
Споживання електричної енергії в місцях загального користування в будинках Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, прийняла постанову за № 2010 "Про внесення змін до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, з 01 березня 2017 року".

докладніше

Вінниччину офіційно визнали як лідера енергозбереження у сфері ЖКГ в Україні

16.02.2012
Вінниччину офіційно визнали як лідера енергозбереження у сфері ЖКГ в Україні Відповідно до «Рейтингу енергоефективності регіонів» створеного компанією «БЕСТ» для Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Україна має щорічний потенціал енергоефективності економіки на рівні 11,8 млрд. євро.

докладніше

Юридична консультація

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше