Головна » Новини та публікації » Вознесенськ: Проблеми передачі прибудинкових територій актуальні в усіх регіонах України

Вознесенськ: Проблеми передачі прибудинкових територій актуальні в усіх регіонах України

Такий висновок можна зробити за підсумками семінару-обміну, який з 15 по 17 травня проходив у м. Вознесенськ і був присвячений проблемам оформлення прибудинкових територій багатоквартирних будинків. Участь у семінарі взяли представники громадських організацій,  ОСББ та ЖБК сіл, селищ та малих міст з усіх  регіонів України.

Виявляється, що проблеми з передачею землі під багатоквартирними будинками є спільними для більшості населених пунктів нашої країни. В кожному місті вони мають свої особливості, але все зводиться до того, що ОСББ та ЖБК в переважній більшості  не можуть реалізувати своє право на землю або це їм коштує величезних коштів, часу та неймовірних зусиль. І це при декларації загальнодержавного пріоритету розвитку ОСББ.

Учасники семінару обговорили  перепони на шляху оформлення прибудинкової території, які на сьогоднішній день існують на законодавчому рівні, основні з яких зафіксовані в 42 статті Земельного Кодексу України (ЗКУ):

  • ОСББ має право оформити землі — “у разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку”, що не зовсім коректно, адже приватизуються квартири (приміщення) у будинку, а не сам будинок. Така колізія на практиці стає значною перепоною для ОСББ від яких вимагають правовстановлюючий документ на весь будинок; 
  • “відповідна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування” — саме формулювання “може” говорить про необов'язковість такої передачі, а визначення форми передачі (власність або оренда) віддано на розсуд органу місцевого самоврядування без зазначення конкретних підстав для передачі у власність або оренду;
  • підставою для визначення розмірів та конфігурації земельних ділянок  є проекти розподілу територій та відповідна землевпорядна документація. Проекти розподілу кварталів в більшості міст відсутні, тому існують випадки, коли ОСББ ставлять перед фактом: або чекайте, коли відповідні проекти будуть розроблені, або виготовляйте їх за власний кошт (10-80 тис. грн). Крім того, формулювання “відповідна землевпорядна документація” дає можливість в кожному населеному пункті під словом “відповідна” розуміти абсолютно різні речі і це далеко не завжди на користь ОСББ,  а скоріше навпаки.

На фоні наявних проблем в земельному кодексі погіршує ситуацію відсутність законодавчо закріпленої процедури, що офіційно визнає Держкомзем. В таких умовах кожне місто має вигадувати велосипед або чекати унормування на національному рівні. Як з'ясувалось в ході семінару на місцевому рівні закріплення процедури передачі прибудинкових територій майже не практикується, а там де є такі поодинокі випадки, сама процедура не завжди відповідає потребам ОСББ та ЖБК, чинному законодавству й здоровому глузду.

Завершувався семінар обговоренням можливих шляхів вирішення ситуації, що склалася навколо прибудинкових територій та визначенням ролі кожного  в процесі запровадження змін. Про законодавчі тенденції сьогодення учасники почули від Тетяни Бойко, керівника житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА. Вона розповіла про намагання громадськості покращити ситуацію з оформленням прибудинкових територій через законопроект 8474, в якому пропонувались зміни до земельного кодексу та про його нелегкий шлях від ініціативи громади до вето Президента.

Також Тетяна запропонувала учасникам семінару приєднуватись до національної Коаліції громадських організацій, метою якої є сприяння у запроваджені на законодавчому рівні спрощеної процедури оформлення прибудинкових територій. Більшість з присутніх охоче відгукнулось на пропозицію поповнити ряди небайдужих в боротьбі за своє право на землю.

Покидаючи семінар, кожен з учасників сформував для себе план дій з першочергових кроків, які будуть зроблені по приїзду до дому. Для когось це просто з'ясувати чи є в його місті затверджена процедура, хтось спробує пройти шлях оформлення  прибудинкової території і відчути всі труднощі на собі, а дехто планує об'єднати громаду, щоб разом щось змінити хоча б на місцевому рівні. І не важливо, чи великий, чи миленький внесок буде зроблено кожним з учасників, тому що лише об'єднавши зусилля однодумців можна досягнути успіху. І для того, щоб жодні напрацювання не були втрачені, всі присутні домовились підтримувати зв'язок, обмінюватись результатами роботи, консультуватись та допомагати один одному.

Семінар-обмін “Поширення успішного досвіду вдосконалення процедури оформлення прибудинкових територій” проходив в рамках проекту «Сприяння розвитку ОСББ через поширення досвіду удосконалення процедури оформлення прибудинкових територій», що виконувався при підтримці програми “Схід-Схід: партнерство без кордонів” і “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду Відродження.

Детальніше:
Сергій Аверков,
ГО “Агентство економічного розвитку”
Публікації та новини схожі

Концепція заходів з реалізації проектів реконструкції та капітального ремонту з термомодернізацією будинків житлового фонду із застосування сучасних конструктивно-технологічних рішень

28.12.2011
Концепція заходів з реалізації проектів реконструкції та капітального ремонту з термомодернізацією будинків житлового фонду із застосування сучасних конструктивно-технологічних рішень Доповідає Максимов Артем Сергійович, завідуючий відділом герметизаційних, гідро-, теплоізоляційних та опоряджувальних робіт НДІ будівельного виробництва.

докладніше

Минрегион объявляет о проведении VIII Международного конгресса в сфере ЖКХ

06.11.2012
Минрегион объявляет о проведении VIII Международного конгресса в сфере ЖКХ С 6 по 9 ноября 2012 года в Международном выставочном центре при поддержке Минрегиона Украины состоится VIII Международный конгресс «Институциональные и технические аспекты реформирования жилищно-коммунального хозяйства».

докладніше

Тетяна Бойко: ОСББ — це загроза для тих, хто прагне монополізувати ринок управління житлом [аудіо]

27.02.2012
Тетяна Бойко: ОСББ — це загроза для тих, хто прагне монополізувати ринок управління житлом [аудіо] Одним із кроків, який має поліпшити ситуацію в житлово-комунальному господарстві України, може стати повсюдне створення ОСББ. Про масштабні плани було заявлено вже давно, проте на практиці з’ясувалося, що на шляху створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків існує чимало бар’єрів, створених самою ж державою.

докладніше

Алчевськ: монополісти порушують права ОСББ

04.02.2013
Алчевськ: монополісти порушують права ОСББ 31 січня 2013 р. в місті Алчевськ Луганської області відбувся круглий стіл «Як вирішити проблеми ОСББ з монопольними постачальниками послуг ЖКГ». Організатор заходу Громадянська Мережа ОПОРА.

докладніше

Юридична консультація

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше