Головна » Новини та публікації » Влада грає в житлово-комунальну реформу

Влада грає в житлово-комунальну реформу

Майже 12 мільярдів гривень – такий «врожай» завищених платежів знімають кожного року комунальники теплового господарства України.

Така ситуація можлива тільки за умови, коли відносини між споживачами теплової енергії і комунальними підприємствами, які виробляють, транспортують та постачають тепло у будинки, регулюються не правом, а свавіллям чиновників.

Законом про житлово-комунальні послуги встановлено, що зростання тарифів не повинно випереджати зростання доходів. Ця вимога Закону – основа не тільки нормальної економіки, а й соціального миру. Але ситуація складається так, що Законом нехтують , якщо це стосується «простих людей». І ця тенденція має тотальний характер.

У Києві для розрахунку тарифу на опалення застосовується середня річна температура зовнішнього повітря в опалювальний період – 1,1 градусів за Цельсієм, а у 2011 році фактично було + 0,7 градусів за Цельсієм, у Луганську застосовується – 1,6, а у 2011 році було + 0,3 градусів за Цельсієм, у Миколаєві застосовується + 0,4 градусів за Цельсієм, хоча у 2011 році було + 2,35 градуса. Проблема в тому, що комунальники використовують застарілі нормативи витрат тепла на опалення будинків 100-річної давності, коли були більш холодні зими.

На сьогодні в Україні існує два основних нормативних довідника, які містять нормативи для розрахунку. Один з них – «КТМ 204 Україна 244-94» – містить застарілі енерговитратні нормативи для розрахунку тарифів, другий «СНіП 2.04.05-91*У» – має більш обґрунтовані тарифи за критеріями енергозбереження. Та на практиці тарифікації комунальники застосовують енерговитратні нормативи, що дозволяє отримувати додаткові кошти, які перекривають усі безгосподарні втрати, неплатежі населення та маскують кризову ситуацію у комунальному господарстві.

Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА зазначила: «Коли ми говоримо про систему надання житлово-комунальних послуг я собі уявляю багатогранний камінь, як самоцвіт, який має багато різних сфер. Коли підприємства теплопостачання надають якусь інформацію вони показують тільки на одну грань та мовчать про інші. Влада визнає, що закладаються застарілі нормативи. І виходить так, що з одного боку ми говоримо, що ростуть енергозатрати – тариф не компенсує собівартість, з іншого боку закладаються завищення норми і таким чином громадяни переплачують за послуги. Постійно відбувається така гра і через те, що ця гра триває – не розкриваються другі грані пов’язані не лише з тарифною політикою, а з договірними відносинами, з системою забезпечення послуг, з енергоефективністю. І через цю гру фактично не можливо перейти до нормальної реформи житлово-комунального господарства. В нашій країні найбільш енергозатратні тарифи в Європі. Та питання можна вирішити обладнавши будинки лічильниками теплової енергії разом із системою автоматичного погодного регулювання. Це для того, щоб не перепалювати у більш теплі періоди опалювального сезону, а в більш холодні періоди можна було просто підкрутити вентель та вжити більше тепла. В порівнянням з дотаціями на підприємства енергопостачання ця реформа менш затратна для країни».

«В умовах низької заробітної плати населення, зростання боргів, пов’язаних з її невиплатою, та високою тіньовою зайнятістю необґрунтоване підвищення комунальних тарифів, відсутність адекватного цивільно-правового регулювання відносин у житлово-комунальній сфері ставить людей у тяжке матеріальне становище і порушує їх право на достатній життєвий рівень, закріплений Конституцією України. Тому керівництву країни потрібно усвідомити, що у такій кризовій ситуації закладати у тариф ще й «інвестиційну складову», тобто споживачі зараз повинні оплачувати й капітальні витрат, чого ніколи не було, це фактичне визнання власного банкрутства» – зауважив Микола Козирев, голова Громадського комітету захисту прав громадян.

Максим Щербатюк, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини сказав: «Проблема тарифів виникла не цього року. Прем’єр-Міністр України Микола Азаров кожного року говорить про необхідність їх збільшення. У січні 2012 року Микола Янович заявив про необґрунтованість тарифів на житлово-комунальні послуги, в результаті чого було проведено багато різних перевірок, які засвідчили факт необґрунтованих тарифів. Ми виступаємо не проти підвищення тарифів – громадяни хочуть знати за що ми платимо. Тому що на сьогоднішній день мені не відомо, за що я особисто плачу».

«Комунальні платежі для бідних верств населення складають найбільший тягар. Ми хочемо, щоб самі громадяни усвідомили та зрозуміли, за що саме вони платять, з чого складається цей тариф, які права вони мають у договірних відносинах з постачальниками послуг. Нам, якгромадянам треба подумати про те, що несправедливість – це не лише погано, це дорого, економічно невигідно. І розраховуються за цю несправедливість платники податків. Дуже хотілося б, щоб із системи комунального рабства ми перейшли до нормально цивільно-правових відносин між споживачами послуг та постачальниками, адже громадяни і є замовниками послуг і вони мають сплачувати усвідомлено за послугу, яку вони отримали» – зауважив Роман Романов, директор програми «Верховенство права» Міжнародного благодійного фонду «Відродження».

Вищенаведені факти говорять про масові порушення прав споживачів у сферу теплового комунального господарства. Для зміни цієї протиправної практики громадські організації ініціюють зміни до законодавства та запровадження Методики перерахунку вартості спожитого тепла з урахуванням кліматичних умов.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор
житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Публікації та новини схожі

Мінрегіон: Про обсяги вітчизняного виробництва

09.08.2012
Мінрегіон: Про обсяги вітчизняного виробництва Будівельна галузь поступово нарощує темпи та обсяги робіт. При збереженні позитивної динаміки виробництва будівництво спроможне виконати заплановані завдання та стати рушійною силою економічного зростання. Цього вдалося досягнути завдяки цілеспрямованим заходам, спрямованим на дерегуляцію, розвиток нормативно-правової бази та технічного регулювання, вдосконалення планування територій, імпортозаміщення та енергоефективність. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України у середу, 8 серпня.

докладніше

ОСББ має право не погоджувати внески на житлово-комунальні послуги з органами місцевого самоврядування

10.12.2012
ОСББ має право не погоджувати внески на житлово-комунальні послуги з органами місцевого самоврядування Півторарічна кампанія Громадянської мережі ОПОРА спільно з іншими громадськими організаціями та ОСББ, щодо вирішення проблеми відшкодування пільг та субсидій для мешканців будинків ОСББ завершилася невеликою перемогою.

докладніше

Рівне: ОСББ чекають від елекропостачальника відшкодування за утримання мереж

29.03.2013
Рівне: ОСББ чекають від елекропостачальника відшкодування за утримання мереж 28 березня у Рівному відбувся круглий стіл на тему співпраці між Об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків міста та монополістом у галузі електропостачання ПАТ «AES Рівнеобленерго».

докладніше

На Донеччині залишаються знеструмленими 138 населених пунктів

27.08.2014
На Донеччині залишаються знеструмленими 138 населених пунктів Через бойові дії більше 100 населених пунктів, а також важливі підприємства Донеччини залишаються без електропостачання. Разом із тим, протягом минулого дня енергетикам вдалося відновити електропостачання Дебальцеве, селища Сєдове, Авдотьїно, мікрорайон Боссе і Лидівки у Донецьку.

докладніше

Юридична консультація

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше