Головна » Новини та публікації » Відкритий лист Громадянської мережі ОПОРА до Міністра соціальної політики України Наталії Королевської

Відкритий лист Громадянської мережі ОПОРА до Міністра соціальної політики України Наталії Королевської

Шановна Наталіє Юріївно!

Звертаємось до Вас, як до Міністра соціальної політики України одним з основних завдань якого є формування державної політики щодо забезпечення державних соціальних стандартів та державних соціальних гарантій для населення.

Останнім часом набули поширення випадки, коли Управління праці та соціального захисту населення на місцях відмовляють в прийомі розрахунків або повертають вже прийняті від ОСББ/ЖБК розрахунки на відшкодування пільг. Від таких дій громадяни не отримують пільги та житлові субсидії. Громадянська мережа ОПОРА зауважує, що чинне законодавство України не ставить право громадян на отримання пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги в залежність від того, проживають громадяни в будинку, де створено ОСББ, чи будинку, де воно не створене, а так само і в залежність від того, сплачуються відповідні витрати безпосередньо виконавцям житлово-комунальних послуг чи через ОСББ. Тому подібні дії, котрі вчиняє Управління соціального захисту населення – відмова ОСББ щодо надання відшкодування за пільгами та субсидіями - неправомірні.

У відповідності до пункту 3 статті 102 Бюджетного Кодексу України за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природнього газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот надаються субсидії населенню та пільги.

Відповідно до роз’яснення Мінрегіону від 30 листопада 2012 року № 7/10-19373 «Щодо погодження/затвердження тарифів/органами місцевого самоврядування внесків на житлово-комунальні послуги для ОСББ та ЖБК» відповідно до статті 10 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» до виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання відноситься, зокрема, затвердження кошторису і балансу об'єднання, а також визначення розмірів внесків та платежів членами об'єднання. Ні зазначеним законом, ні іншими законодавчими актами України не передбачено затвердження або погодження органами місцевого самоврядування розмірів внесків та платежів, визначених загальними зборами ОСББ.

Таким чином, за умови затвердження на загальних зборах ОСББ розміру внесків (платежів) на утримання будинку і прибудинкової території, який відповідає затвердженому в кошторисі об'єднання розміру витрат на такі цілі, що підтверджується документально (витяг з протоколу загальних зборів, копія кошторису об'єднання), відсутні правові підстави для відмови споживачам, які мешкають у будинках ОСББ, в наданні пільг і субсидій, чи об'єднанню – у відшкодуванні таких пільг і субсидій.

Відповідно пункту 2 частина другої протокольного рішення засідання Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2013 року № 12 «Мінсоцполітики разом з Мінрегіоном, Мінфіном, Мін’юстом, Мінекономрозвитку, Міністерством доходів і зборів, Держфінінспекцією, Антимонопольним комітетом, Держпідприємництвом і за участю представників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків – членів Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків подати до 25 квітня 2013 року на розгляд Уряду узгоджені пропозиції стосовно вдосконалення механізму надання пільг та субсидій».

Громадянська мережа ОПОРА є членом Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Ми стурбовані соціальною напругою, що виникла через питання надання пільг та житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг окремим категоріям громадян, які проживають в будинках, де утворено ОСББ, а також необхідністю забезпечення прав громадян України.

Звертаємося до Вас з проханням повідомити про розробленні Мінрегіоном пропозиції стосовно вдосконалення механізму надання пільг та субсидій для їх спільного узгодження.

Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА

Завантажити повний текст листа 64.39 Kb

Детальніше:
Тетяна Бойко, координатор
житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
(063) 617 97 60 
Публікації та новини схожі

Про впровадження системи електронного урядування

25.04.2013
Про впровадження системи електронного урядування 22 квітня об 11:30 в прес-центрі УНІАН відбулася прес-конференція «Чи стануть українські міста електронними?», під час якої було презентовано результати моніторингу ефективності впровадження системи електронного урядування в містах України, окреслено основні тенденції в становленні та розвитку електронного урядування на місцевому рівні.

докладніше

Изменения в распределении госсубвенций на ремонт жилых зданий

22.02.2012
Изменения в распределении госсубвенций на ремонт жилых зданий В связи с блокированием счетов департамента жилищно-коммунального хозяйства распорядителем государственной субвенции, поступившей в размере 2 400 тыс. грн, решено признать департамент финансовой политики, а не департамент жилищно-коммунального хозяйства.

докладніше

У Києві відкрита нова автоматизована повірочна система

12.01.2012
У Києві відкрита нова автоматизована повірочна система Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов відкрив нову лінію автоматизованої повірочної системи у ПАТ «АК Київводоканал». За допомогою комп’ютерної програми нове устаткування достеменно визначає відповідність лічильників встановленим державним стандартам. Це не лише кардинально покращить точність повірки, але й дозволить киянам економити час та гроші. Так, повірка лічильників на новому обладнанні триває не більше 10 хвилин, раніше цей процес тривав близько години.

докладніше

Работник коммунальной сферы пойман на взяточничестве

31.08.2012
Работник коммунальной сферы пойман на взяточничестве Прес-служба прокуратуры Дарницкого района Киева сообщила о возбуждении уголовного дела в отношении инспектора отдела обследования территорий коммунального предприятия «Киевблагоустройство» по факту взяточничества.

докладніше

Юридична консультація

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше