Головна » Новини та публікації » Від влади треба вимагати розкриття складових коммунальних тарифів, - Тетяна Бойко

Від влади треба вимагати розкриття складових коммунальних тарифів, - Тетяна Бойко

Прийшов час свободи, в тому числі свободи економічної. А свобода, як відомо, коштує дорого. Підвищення тарифів на комунальні послуги – це лише перша з трьох хвиль наближення до європейських стандартів.

На 50 % підвищилися тарифи на газ, на 40 % — електроенергію. З 1 липня в середньому на 40 % підвищаться тарифи на водопостачання.
Перша хвиля зумовлена тим, що попередні тарифи не покривали собівартості.
Тобто населення завжди платило менше, а доплачував бюджет. Зараз така схема не відповідає ні європейським стандартам, ні, тим більше, нашому держбюджету. Тому населення тепер має платити реальну ціну.
Реформа енергетики складається з багатьох дуже пов’язаних між собою частин. Взагалі МВФ цікавила одна-єдина річ – це ліквідація корупції в енергетичній галузі, яка може виражатися через багато різних механізмів. Ціну то підвищили, а от що з корупцією?..
Взагалі Меморандумом визначені конкретні заходи щодо подолання корупції:
Аудит діяльності «Нафтогазу». Правда, нікому не відомо, чи в цьому напрямку хтось щось робить. Деполітизація питання тарифів. Тобто споживач має платити повну вартість послуг сам, держава з бюджету не має за нього доплачувати. Ніхто цього не казав, але тарифи, нижчі за собівартість, субсидіювали власників великих помешкань. Ну, приблизно 2/3 субсидій отримували багаті люди. За такою схемою власник Межигір’я економив стільки, що можна було опалювати або освітлювати невелике місто!
Експерти вважають, що зависока ціна на комунальні послуги зумовлена тим, що між постачальником і ЖЕКом є ще декілька «лівих» фірм-прокладок, які накручують ціни. Ці фірми обов’язково мають бути прибрані і «Водоканал» та «Теплоенерго» мають надавати послуги для кінцевого споживача.
Взагалі громадяни-споживачі комунальних послуг мають добитися і від Уряду, і від місцевих влад розкриття складових тарифу. Ми маємо погоджуватися з підвищенням цін лише тоді, коли знаємо точно, за що і кому платимо. Зрештою, одна з умов МВФ – це проведення урядом широкої інформаційної роз’яснювальної кампанії з приводу того, чому зростають тарифи.

Публікації та новини схожі

Мінрегіон: Пропозиція житла за програмою здешевлення іпотеки перевищила попит

06.08.2012
Мінрегіон: Пропозиція житла за програмою здешевлення іпотеки перевищила попит За 23 – 27 липня кількість громадян, бажаючих взяти участь у програмі здешевленої іпотеки збільшилася на 465. Тепер здешевленим кредитом мають намір скористатися 9613 громадян. У програмі зростає кількість житлових будинків, яких за минулий тиждень додалося 33, а також квартир, яких тепер пропонується на 1475 більше. Усього ж у програмі реалізації соціальної ініціативи Президента по здешевленню вартості іпотечних кредитів беруть участь 221 будинок у яких для громадянам пропонується 9733 квартири. Вперше за весь час реалізації програми пропозиція житла перевищила попит.

докладніше

Законопроект №8474 все-таки потрапить у зал Верховної Ради

10.02.2012
Законопроект №8474 все-таки потрапить у зал Верховної Ради На вчорашньому засіданні Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики більшість членів, окрім народного депутата Юрія Одарченка, підтримали законопроект №8474 у редакції, обговореній з громадськістю. Протягом лютого законопроект буде винесено у зал Верховної Ради на голосування.

докладніше

Тетяна Бойко: Як позначиться на житлово-комунальних тарифах підвищення плати за газ для населення з 01.05 на 50%, а для підприємств теплокомуненерго на 40%.

27.04.2014
Тетяна Бойко: Як позначиться на житлово-комунальних тарифах підвищення плати за газ для населення з 01.05 на 50%, а для підприємств теплокомуненерго на 40%. У зв’язку з цим, наскільки можуть зрости тарифи для населення і скільки людей тепер муситимуть звертатися за субсидіями? Чи не виникне ситуація, що відповідні служби не зможуть прийняти всіх охочих для оформлення субсидії?

докладніше

Київ: Газова залежність України. Факти та прогнози.

28.12.2011
Київ: Газова залежність України. Факти та прогнози. Розпочався новий вік підвищеного попиту на газ – про це 16 червня 2011 заявив виконавчий директор International Energy Agency Нобуо Танака на Петербурзькому міжнародному економічному форумі. За його словами, попит на газ буде рости значно швидше нафти і вугілля, і газ витіснить вугілля з другого місця за значенням джерел енергії. «Це буде золотий вік для виробників газу, для газової галузі» – сказав Н. Танака. Він підкреслив, що століття дешевої енергетики закінчився, що треба враховувати при формуванні планів економічного зростання.

докладніше

Юридична консультація

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше