Головна » Новини та публікації » Сучасний стан та перспективи реформування законодавчого регулювання відносин власності та управління в багатоквартирному житловому фонді

Сучасний стан та перспективи реформування законодавчого регулювання відносин власності та управління в багатоквартирному житловому фонді

В Україні житло, що перебуває в приватній власності фізичних і юридичних осіб, складає понад 95 % від загальної площі всього житлового фонду. При цьому близько 80 % багатоквартирного житлового фонду утримується (управляється) підприємствами комунальної форми власності. Майже всюди обслуговування житлового фонду такими підприємствами здійснюється за рішенням не самих власників житла, а органів місцевого самоврядування.

Як наслідок, всі прорахунки комунальних підприємств щодо утримання багатоквартирного житлового фонду громадяни сприймають як недоліки в роботі органів місцевого самоврядування та державних органів.

Цьому сприяє і трактування деякими органами місцевого самоврядування багатоквартирних будинків як будинків комунальної власності — попри факт приватизації в таких будинках понад 95 %, а подекуди і всіх 100 % приміщень.

Оголошуючи багатоквартирні будинки комунальною власністю, органи місцевого самоврядування фактично знімають психологічну відповідальність за їх стан із власників приміщень у таких будинках і беруть її на себе. Такий підхід суперечить чинному законодавству та не відповідає цілям і завданням Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009–2014 роки, яка серед іншого передбачає:

  • посилення впливу мешканців будинків на умови свого проживання та якість обслуговування житла шляхом стимулювання створення об’єднань співвласників багатоквартирного будинку;
  • сприяння створенню системи управителів на ринку житлових послуг.
Публікації та новини схожі

Мінрегіон: Пропозиція житла за програмою здешевлення іпотеки перевищила попит

06.08.2012
Мінрегіон: Пропозиція житла за програмою здешевлення іпотеки перевищила попит За 23 – 27 липня кількість громадян, бажаючих взяти участь у програмі здешевленої іпотеки збільшилася на 465. Тепер здешевленим кредитом мають намір скористатися 9613 громадян. У програмі зростає кількість житлових будинків, яких за минулий тиждень додалося 33, а також квартир, яких тепер пропонується на 1475 більше. Усього ж у програмі реалізації соціальної ініціативи Президента по здешевленню вартості іпотечних кредитів беруть участь 221 будинок у яких для громадянам пропонується 9733 квартири. Вперше за весь час реалізації програми пропозиція житла перевищила попит.

докладніше

У серпні Україна збільшила імпорт природного газу з Європи на 13%

02.09.2014
У серпні Україна збільшила імпорт природного газу з Європи на 13% Україна, що вже понад 2 місяці не отримує російського газу, в серпні 2014 року збільшила порівняно з липнем імпорт газу з Європи на 13% - до 250 млн куб. м.

докладніше

Тетяна Бойко в ефірі "Київського Форуму"

30.03.2014
Тетяна Бойко в ефірі "Київського Форуму" Координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко в ефірі програми "Київський форум"

докладніше

Концепція заходів з реалізації проектів реконструкції та капітального ремонту з термомодернізацією будинків житлового фонду із застосування сучасних конструктивно-технологічних рішень

28.12.2011
Концепція заходів з реалізації проектів реконструкції та капітального ремонту з термомодернізацією будинків житлового фонду із застосування сучасних конструктивно-технологічних рішень Доповідає Максимов Артем Сергійович, завідуючий відділом герметизаційних, гідро-, теплоізоляційних та опоряджувальних робіт НДІ будівельного виробництва.

докладніше

Юридична консультація

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше