Головна » Новини та публікації » Спроби реформування житлово-комунальної сфери

Спроби реформування житлово-комунальної сфери

Cпроби реформувати відносини на ринку житлової галузі, задекларовані у Законі України «Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки» від 11 червня 2009 року, а також у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» (і Національними планами дій щодо її впровадження на кожен рік.

Основними завданнями обох документів визначено:

  • створення конкурентного середовища на ринку послуг ЖКГ (станом на початок 2013 року в Україні повинно діяти 20140 ОСББ та 50% площі усього житлового фонду обслуговуватися приватними керуючими компаніями (управителями);
  • стимулювання технічної й технологічної модернізації й підвищення ресурсо- і енергоефективності ЖКГ (зменшення частки старих і аварійних теплових мереж з 15,7 % до 12 %; зниження споживання природного газу на 15 % до 2014 р.; забезпечення 100 % обліку спожитих послуг).

Очікувалося, що в результаті реалізації Програми реформування:

  • завершиться розроблення необхідних нормативно-правових актів, що забезпечать стале функціонування галузі в ринкових умовах господарювання (а саме - створення сприятливих умов для створення та діяльності ОСББ та створення інституції управителя);
  • будуть створені сприятливі умови для залучення позабюджетних коштів у розвиток об'єктів житлово-комунального господарства та ефективний механізм подальшого його реформування із залученням іноземних інвестицій, кредитів, коштів фізичних і юридичних осіб;
  • населення отримає житлово-комунальних послуги належної якості відповідно до вимог національних стандартів, гармонізованих з міжнародними або регіональними;
  • підвищиться рівень мотивації громадян до участі в прийнятті рішень у житловій сфері, держава забезпечить захист прав споживачів, їх своєчасне інформування з питань своїх прав та обов'язків;
  • суспільство підтримуватиме виконання основних завдань у рамках реформи житлово-комунального господарства.

Для досягнення цих результатів Програмою реформування визначено комплекс заходів інституціонального (вдосконалення роботи структурних підрозділів центральних та місцевих органів влади, що опікуються питаннями реформування), нормативно-правового (розробка та прийняття нормативно-правових актів), науково-технічного (виконання наукових розробок на замовлення Мінрегіону за бюджетні кошти), організаційного (проведення навчань, семінарів, кругли столів тощо) та фінансового характеру (фінансування з державного бюджету «пілотних проектів» з модернізації житлового фонду, створення фінансових механізмів для залучення позабюджетних коштів для підвищення енергоефективності галузі).

Забезпечувати взаємодію та організацію діяльності міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, пов'язаних з виконанням Програми реформування, повинна Міжвідомча комісія з проведення реформування житлово-комунального господарства на чолі з Віце-Прем'єр-Міністром України. Контроль за її виконанням на держаному рівні повинні здійснювати центральний орган виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства та інші центральні органи виконавчої влади. Мінрегіон щороку повинен подавати Кабінету Міністрів України інформацію про хід виконання завдань, визначених Програмою. Уряд щороку не пізніше 1 травня повинен подавати Верховній Раді України звіт про стан виконання Програми. Громадські організації можуть здійснювати громадський контроль за її реалізацією.

Програма економічних реформ Президента, в основному, повторює завдання Програми реформування ЖКГ, але додатково передбачає ще й реформування системи соціальної підтримки й посилення її адресності . Координаційну функцію із забезпечення реалізації виконання Плану було покладено на Комітет економічних реформ при Президентові України, у якому створено підгрупу «Реформа житлово-комунального господарства».

В результаті, було створено аж два координаційні органи. Один – з реалізації Програми реформування ЖКГ, інший – з реалізації програми Президента. Однак, роботу жодного з них не можна вважати задовільною. Після скасування посади профільного Віце-Прем’єр-Міністра у 2011 році, Міжвідомча робоча група залишилася лише на папері. Комітет економічних реформ продовжує діяти, однак, по-факту, єдиного підходу до реформування галузі у владних інституцій протягом 2009-2012 років не було. Як і не відбувалося публічного звітування щодо стану реалізації житлово-комунальної реформи.

Як наслідок, більшість заходів, передбачених і Програмою реформування ЖКГ, і Програмою Президента, не було виконано або було здійснено формально.

То ж не дивно, що станом на 1 січня 2013 року маємо (за даними Мінрегіону) зареєстровано 15731 ОСББ та 543 приватних установи з обслуговування житлового фонду. Сплеск зростання і попиту (в особі ОСББ), і пропозиції (керуючих компаній) припадає на 2010 рік, коли населення, повіривши в обіцянки влади, створило аж 12155 ОСББ із 11215 запланованих. Поступово, в результаті державної політики «подвійних стандартів», темпи росту і ОСББ, і керуючих компаній, знизилися. За показниками Програми реформування ЖКГ, на початок 2014 року має діяти більше 32000 ОСББ, переважна більшість з яких будуть клієнтами керуючих компаній. Однак зрозуміло, що цього не відбудеться. ОСББ продовжують боротися за своє виживання та відстоюють право на самозабезпечення, у той час, коли бізнес не поспішає інвестувати у житловий ринок. Реальних керуючих компаній (управителів) на сьогодні практично немає. Переважна більшість створених приватних капіталом підприємств з обслуговування житла (із 543) обслуговує новий житловий фонд (так звані керуючі компанії, створені забудовниками). До того ж, 90% таких установ не були обрані співвласниками (а саме такий вибір є основною умовою конкуренції, в результаті чого повинна зростати якість житлово-комунальних послуг), а «призначені» органом місцевого самоврядування.

У той же час, модернізація житлового фонду відбувається вкрай повільно.

Детальніше:
Тетяна Бойко, координатор
житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
(063) 617 97 60
Публікації та новини схожі

До листопада в українських сховищах має бути 17,5 млрд кубів газу

10.09.2014
До листопада в українських сховищах має бути 17,5 млрд кубів газу Україна розраховує до 1 листопада накопичити в підземних сховищах до 17,5 млрд куб. м палива - стверджує Юрій Продан.

докладніше

Херсон: на чиєму боці влада у боротьбі ОСББ з монополістами?

28.09.2012
Херсон: на чиєму боці влада у боротьбі ОСББ з монополістами? 19 вересня в актовому залі Виконавчого комітету Суворовської районної у м. Херсоні ради відбулося засідання Ресурсного центру для ОСББ "Пліч-о-пліч", представників влади та громадськості для того, щоб з’ясувати, якими є насправді відносини херсонських об’єднань із монополістами.

докладніше

Коммунальные хозяйства Киева преодолевают последствия снегопадов

26.12.2012
Коммунальные хозяйства Киева преодолевают последствия снегопадов Совместное заседание оперативного штаба Минрегиона по обеспечению бесперебойной работы объектов жизнеобеспечения населенных пунктов и оперативного городского штаба по подготовке и координации работы городского хозяйства в осенне-зимний период 2012/2013 года Киевской городской государственной администрации состоялось сегодня под председательством главы Минрегиона Геннадия Темника.

докладніше

Мінрегіон: Конкурс на кращу публікацію про ОСББ

16.08.2012
Мінрегіон: Конкурс на кращу публікацію про ОСББ Мінрегіон України та Проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» розпочинають конкурс на кращий журналістський матеріал про успіх об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Публікації мають розкривати тему успішної діяльності ОСББ, зокрема, як об’єднання власними силами або за підтримки влади покращує умови життя будинку та якість комунальних послуг.

докладніше

Юридична консультація

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше