Головна » Новини та публікації » Споживання електричної енергії в місцях загального користування в будинках

Споживання електричної енергії в місцях загального користування в будинках

Цією постановою виключено примітку, відповідно до якої тарифи на електроенергію, для технічних цілей в багатоквартирних будинках та гуртожитках на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків, також електрична енергія, яка витрачається в дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах на технічні цілі (роботу насосів) та освітлення території встановлено на рівні тарифів для населення.
          11.01.2019 після масових акцій протесту та критики в соціальних мережах Національна комісія, що здійснює державне  регулювання  у сферах енергетики та комунальних послуг скасовує постанову від 21 грудня 2018 року № 2010 «Про внесення змін до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, з 01 березня 2017 року».

Проте, навряд чи скасування постанове зміне усі проблеми в багатоквартирному будинку у процесі становлення ринку електричної енергії. Адже на практиці органи влади та монополісти штучно відокремлюють ОСББ від співвласників. У зв»язку з чим на ОСББ намагаються перекласти невластиві їм функції.

Закон України «Про житлово-комунальні послуги» чітко визначає, що що електро- та газопостачання в багатоквартирному будинку здійснюється за індивідуальними договорами, а ОСББ може бути колективним замовником (збирати гроші та розраховуватись) тільки за електричну енергію щодо спільного майна багатоквартирного будинку. Высечка прессом.

Основні питання, які повинні бути врегульовані при впровадженні ринку електричної енергії:

   1     Електроенергія, що споживається у багатоквартирному будинку на роботу інженерних систем та обладнання, освітлення допоміжних приміщень та прибудинкової території – є побутовими потребами побутового споживача.

    2.      ОСББ – побутовий споживач з усіма застереженнями та гарантіями, які декларує держава для побутового споживача під час впровадження ринку електричної енергії.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об’єднання, ОСББ) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна (стаття 1 Закону про ОСББ).

ОСББ:

  • непідприємницьке товариство і неприбуткова організація;
  • не є установою (організацією), яка може бути розпорядником бюджетних коштів як місцевих, так і державного бюджетів.
  • не може здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність.
  • не є і не може бути виконавцем послуг, в тому числі житлово-комунальних послуг, в розумінні Закону України « Про житлово-комунальні послуги».

Кошти, які розміщуються на рахунку ОСББ, є внесками співвласників багатоквартирного будинку де створене ОСББ, які щомісячно використовуються на потреби належного утримання будинку та прибудинкової території (спільного майна).

Розмір внесків визначається виключно рішенням загальних зборів ОСББ.

НОРМАТИВНА БАЗА: ДОМОГОСПОДАРСТВО

Згідно зі статтею 4 Закону «Про ОСББ», якою визначено мету створення об’єднання та його статус, ОСББ створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов’язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Статтею 22 Закону «Про ОСББ» передбачено, що для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об’єднання за рішенням загальних зборів має право:

  • задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення;
  • визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори;
  • виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Питання самостійного забезпечення об’єднанням експлуатації та утримання багатоквартирного будинку та користування спільним майном у такому будинку регулюються Господарським кодексом України в частині господарчого забезпечення діяльності негосподарюючих суб’єктів.

Самостійне  забезпечення об’єднанням утримання і експлуатації багатоквартирного   будинку,   користування   спільним   майном  у багатоквартирному   будинку   може   здійснюватися   безпосередньо співвласниками,  а  також шляхом залучення об’єднанням фізичних та юридичних осіб на підставі укладених договорів.

Публікації та новини схожі

Новий закон — нові перспективи ОСББ

10.04.2012
Новий закон — нові перспективи ОСББ З осені 2010 року громада ОСББ з різних куточків України вимагала від влади вирішити проблеми, які «сніговим клубком» накопичувалися у тих, хто взяв відповідальність за утримання власного житла. На виконання доручення Президента Уряд підготував законопроект № 8474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ».

докладніше

Как получить от государства деньги на ремонт многоэтажки?

21.11.2011
Как получить от государства деньги на ремонт многоэтажки? Как получить от государства деньги на ремонт многоэтажки? Домам, где жильцы объединились в ОСМД, правительство обещает помочь материально. Правда, сами представители объединений совладельцев многоэтажных домов в обещания Кабмина не слишком верят.

докладніше

Обговорення проблемних питань у взаємовідносинах між ПАТ Житомиргаз та ОСББ і ЖБК

22.01.2013
Обговорення проблемних питань у взаємовідносинах між ПАТ Житомиргаз та ОСББ і ЖБК У середу, 23 січня 2013 року об 14:00 год. у прес-центрі Житомирської обласної державної адміністрації відбудеться круглий стіл на тему «Обговорення проблемних питань у взаємовідносинах між ПАТ Житомиргаз та ОСББ і ЖБК». Захід відбудеться за підтримки Всеукраїнської громадської організації Громадянська мережа ОПОРА за участі Асоціації ОСББ «Жито-Мир».

докладніше

Влада грає в житлово-комунальну реформу

23.01.2013
Влада грає в житлово-комунальну реформу Майже 12 мільярдів гривень – такий «врожай» завищених платежів знімають кожного року комунальники теплового господарства України.

докладніше

Юридична консультація

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше