Головна » Новини та публікації » Реєстрація ОСББ

Реєстрація ОСББ

Закон «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань співвласників житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку. Стаття 6 закону встановлює, що реєстрацію всіх документів здійснюють безкоштовно за порядком, який затвердив Кабінет Міністрів України.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб — підприємців, регулює закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», чинний від 1 липня 2004 року. Дія закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб, незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування. Водночас частина друга статті 3 згаданого закону містить норму, за якою закон може встановлювати особливі умови державної реєстрації об'єднань громадян, професійних спілок, доброчинних організацій, партій, а також інших установ та організацій. Ті юридичні особи, для котрих закон запроваджує особливості державної реєстрації, набувають статусу юридичної особи від моменту їх державної реєстрації.

Згідно з пунктом 1 «Порядку державної реєстрації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» (документ затверджено в постанові Кабінету Міністрів України № 1521 від 11 жовтня 2002 року, далі — Порядок), державну реєстрацію об'єднань співвласників багатоквартирного будинку здійснює виконавчий орган міської, районної у місті ради, районна в Києві та Севастополі державна адміністрація (далі — органи державної реєстрації) за місцем знаходження багатоквартирного будинку.

Органи державної реєстрації ведуть реєстри об'єднань співвласників багатоквартирного будинку за встановленим порядком. Реєструвати об'єднання, назви яких тотожні назвам інших об'єднань, внесених до рєстру об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (далі — реєстр), заборонено. Пункт 5 Порядку визначає, що орган державної реєстрації протягом місяця після надходження всіх потрібних документів вносить дані реєстраційної картки до реєстру і видає свідоцтво про державну реєстрацію об'єднання з зазначенням ідентифікаційного коду відповідно до ЄДРПОУ за зразком, що його вміщено в додатку 3 до Порядку, а в разі відмови у реєстрації — дає вмотивовану відповідь.

Згідно з листом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (Держпідприємництва) № 2797 від 11 квітня 2006 року, порядок державної реєстрації об'єднань можуть встановлювати виконавчі органи міської, районної у місті ради, районні в Києві та Севастополі державні адміністрації. За таких обставин, відповідно до рекомендацій Держпідприємництва, новостворене об'єднання співвласників багатоквартирного будинку спершу має одержати свідоцтво про державну реєстрацію в місцевому виконавчому органі, відтак, після того як інформацію про об'єднання (на підставі реєстраційної картки форми № 6) внесуть до Єдиного державного реєстру, — отримати свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи єдиного зразка. Датою реєстрації юридичної особи, яку ставлять у такому свідоцтві, є дата реєстрації об'єднання, вказана у свідоцтві про державну реєстрацію, що його видав виконавчий орган.

Як визначено у пункті 3 Порядку, уповноважена на установчих зборах особа (далі — заявник) подає на державну реєстрацію безпосередньо або надсилає поштою (рекомендованим листом) такі документи:

• протокол установчих зборів, на яких ухвалено рішення створити об'єднання і затвердити його статут;

• два примірники оригіналу і п'ятькопій статуту об'єднання, оформлені відповідно до вимог законодавства;

• список членів об'єднання, складений згідно з додатком 3 до Порядку.

У переліку відомостей, які потрібно вказати у статуті об'єднання, відповідно до статті 7 закону про ОСББ, немає пункту про склад членів об'єднання. Тому затверджений на установчих зборах статут не мусить містити відомостей про членів об'єднання. За законодавством, під протоколом має стояти підпис голови зборів, засвідчений нотаріально.Підсумовуючи, наголосимо: згідно з вимогами законодавства, особливістю реєстрації ОСББ є те, що вона складається з двох етапів.На першому етапі реєстрація відбувається відповідно до постанови Кабінету  Міністрів України «Про реалізацію Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (№ 1521 від 11 жовтня 2002 року), де затверджено «Порядок державної реєстрації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку».

Другим етапом є реєстрація ОСББ згідно з законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців». Її здійснює державний реєстратор за документами, отриманими на першому етапі, у такий спосіб:

• вносить відомості про створену юридичну особу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців;

• оформляє і видає об’єднанню свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи.Свідоцтво про державну реєстрацію об'єднання, видане у виконавчому комітеті чи відповідній державній адміністрації на першому етапі, на другому етапі заявник має подати державному реєстраторові.

Отже, які кроки потрібні здійснних осіб…» вимагає, щоб установчий документ був викладений у письмовій формі, прошитий й пронумерований і щоб під ним стояв нотаріально засвідчений підпис голови зборів.2. Важливо правильно оформити протокол установчих зборів, оскільки він засвідчує рішення засновників. У документі кожний присутній на зборах власник приміщення має написати «так» чи «ні» і поставити підпис. В тому ж таки протоколі треба зафіксувати, хто буде особою, уповноваженою на здійснення реєстрації, оскільки за достовірність відомостей, вказаних у поданих документах, разом з власниками приміщень відповідає заявник.3. Спочатку потрібно отримати свідоцтво про реєстрацію у виконавчому комітеті за місцем знаходження будинку. Відтак одержане свідоцтво разом з заповненою реєстраційною карткою (форма № 1, затверджена в наказі Держпідприємництва) та двома примірниками установчого документу (статуту) належить подати державному реєстраторові. Щойно тоді можна отримати свідоцтво про державну реєстрацію єдиного зразка.

Окреме питання, яке стосується дореєстрації ОСБББ, — це плата за реєстрацію. Закон про державну реєстрацію юридичних осіб вимагає подати разом з документами на реєстрацію ще й документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи, який становить 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.). Але відповідно до закону про ОСББ, оформлення та реєстрацію всіх документів, які засвідчують створення об'єднання, здійснюють безоплатно за порядком, що його встановив Кабінет Міністрів України, — за «Порядком державної реєстрації об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Отже, оформлення та реєстрація всіх документів, що засвідчують створення об'єднання, є безкоштовними.

Органи державної реєстрації одержують ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ в органах державної статистики, і під час реєстрації об'єднання вказують його в реєстраційній картці. Копії статуту та свідоцтва про державну реєстрацію ОСББ, що їх засвідчив орган державної реєстрації, не потребують додаткового засвідчення чи затвердження. Протягом п'яти робочих днів після державної реєстрації об'єднання орган державної реєстрації подає копії реєстраційної картки з позначкою про реєстрацію до органів державної статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Свідоцтво про державну реєстрацію об'єднання та копія документу, що підтверджує взяття ОСББ на облік у відповідному органі державної податкової служби, є підставою для відкриття рахунків у банківських установах, певна річ, за встановленим порядком. Дозвіл на виготовлення печаток і штампів об'єднання теж одержує за встановленим порядком.

Публікації та новини схожі

В Киеве открылась V Международная выставка «Энергоэффективность-2012»

08.11.2012
В Киеве открылась V Международная выставка «Энергоэффективность-2012» 6 ноября в Киеве открылась V Международная специализированная выставка «Энергоэффективность-2012». На ее торжественное открытие приехал первый заместитель председателя Киевской городской государственной администрации Александр Мазурчак.

докладніше

Моніторинг обіцянок політичних партій щодо житлової реформи

26.06.2012
Моніторинг обіцянок політичних партій щодо житлової реформи Моніторинг проводився з 1 січня 2010 року по 1 червня 2012 року в рамках проекту «Житлова реформа очима громадськості», що здійснюється Громадянською мережею ОПОРА за підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

докладніше

Минрегион: Преодолением сложных погодных условий займутся ЖКХ

13.12.2012
Минрегион: Преодолением сложных погодных условий займутся ЖКХ Министерство регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Украины сообщило, что по оперативной информации, поступившей от Украинского Гидрометеорологического центра МЧС, 11-12 декабря на большей части территории Украины ожидаются сложные погодные условия, было объявлено штормовое предупреждение. Коммунальные хозяйства государства испытали снег (на юге, в центральных и восточных областях с дождем), местами сильные осадки (в северных, большинстве центральных областей сильный мокрый снег), налипание мокрого снега, метели и гололед. Осложнения дорожной обстановки негативно отражается на удобстве передвижения по улицам, движение на проезжей части и тротуарах стало более опасным.

докладніше

На Донеччині залишаються знеструмленими 138 населених пунктів

27.08.2014
На Донеччині залишаються знеструмленими 138 населених пунктів Через бойові дії більше 100 населених пунктів, а також важливі підприємства Донеччини залишаються без електропостачання. Разом із тим, протягом минулого дня енергетикам вдалося відновити електропостачання Дебальцеве, селища Сєдове, Авдотьїно, мікрорайон Боссе і Лидівки у Донецьку.

докладніше

Юридична консультація

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше