Головна » Новини та публікації » Пропозиції Нацради з питань ОСББ щодо держпрограми погашення кредитів на енергомодернізацію

Пропозиції Нацради з питань ОСББ щодо держпрограми погашення кредитів на енергомодернізацію

Національна рада з питань створення та забезпечення функціонування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) звернулась до уряду з проханням сприяти ухваленню законів, необхідних для проведення реформ у житлово-комунальному господарстві України.

На прес-конференції членами Нацради було зроблено звернення до віце-прем'єра Володимира Гройсмана з пропозицією скликати нараду. Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка запросили бути присутнім на ній для вирішення деяких проблем енергоефективності ще до опалювального сезону.

"Ми виступаємо за підтримку політики енергоефективності, саме тому звертаємось до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням провести збори Нацради з питань ОСББ з його присутністю, з метою вирішення поточних питань, створення алгоритму співпраці з громадськістю та Кабінетом Міністрів, щоб, з’явилась можливість вже майбутнього опалювального сезону реалізувати якісь проекти в країні", - повідомила член ради Катерина Чижик.

Також, Нацрада з питань ОСББ просить уряд сприяти ухваленню законів, які необхідні для реалізації програм підтримки енергозбережних заходів.

Член ради Тетяна Бойко підкреслила, що у Верховній Раді були зареєстровані законопроекти, які частково дозволяли знайти вирішення цих питань: законопроект "Про особливості права власності у багатоквартирному будинку", "Про управління багатоквартирним будинком", а також законопроект, що дає можливість перенаправити з бюджету кошти програми пільгового кредитування на енергозбережні заходи. Але ряд цих законопроектів було відкликано, а розроблені Мінрегіоном альтернативні проекти, так і не були подані на розгляд до Верховної Ради.

На її думку проблемні питання ОСББ, погіршення взаємовідносин між постачальниками послуг та споживачами почалося після того, як був прийнятий закон №1198, який передбачає, що виключно підприємство монополіст може бути виконавцем послуг. В результаті багато з них почали трактувати закон по-своєму, так "Київенерго" висунув вимоги про передачу внутрішньобудинкових мереж та індивідуальних теплових пунктів на його баланс.

Ще Нацрада звернулася до влади з проханням вирішувати питання кадрів, виходячи з професіоналізму кандидатів: "Нам не зовсім зрозумілі кадрові рішення. Дуже не хотілося б повернення до принципів попередньої влади, коли пріоритетом було певне місце проживання."

Нацрада з питань ОСББ зазначила, що вони цілком згодні з поглядом президента України П. Порошенка на шляхи вирішення проблеми енергозбереження: "Конкурентний ринок, ліквідація корупції в енергетичній галузі та ЖКГ, диверсифікація енергетичних джерел – ось що для цього потрібно. Саме це є конкретним механізмом підтримки енергозбережних заходів".

У Нацраді наголошують, що починати треба з будівлі – ось перший крок модернізації енергосистеми країни, щоб уникнути надалі зайвих потужностей, які можуть виявитися непотрібними після енергомодернізації будинків. Зараз енерговтрати багатоквартирних будинків складають 45%.

Вікторія Погорєлов вважає, що парламент повинен ухвалити створені Мінрегіоном законопроекти, а саме, закон про внесення змін до закону "Про ОСББ", а також закласти в держбюджет кошти для підтримки ОСББ через погашення частини тіла кредиту.

Публікації та новини схожі

У Рівененській області буде проведена модернізація КП теплоенергетики

13.01.2012
У Рівененській області буде проведена модернізація КП теплоенергетики Прес-служба Рівненської облдержадміністрації інформує, що комунальні підприємства з теплопостачання області мають намір вкласти більш ніж 400 тисяч гривень бюджетних коштів на модернізацію енерготехнологій.

докладніше

Європа заморозила "енергодіалог" із Росією?

08.09.2014
Європа заморозила Діяльність робочих груп у рамках "Енергодіалогу Росія-ЄС" заморожена, повідомило ІА "ИТАР-ТАСС" джерело, знайоме з ситуацією.

докладніше

Житлова реформа: країна відповідальних власників чи найманці житлового рабства?

06.02.2012
Житлова реформа: країна відповідальних власників чи найманці житлового рабства? ОСББ | Condominimums07 лютого 2012Як виконується Загальнодержавна програма реформування і розвитку ЖКГ? Хто і чому саботує виконання Доручення Президента України від 13.10.2010 № 1-1/2427 у частині удосконалення нормативно-правової бази щодо створення і функціонування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків? Чи буде втілено у дійсність Доручення Протоколу №92 Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2011 року?

докладніше

Минрегион обещает дерегуляцию в сфере ЖКХ

16.11.2012
Минрегион обещает дерегуляцию в сфере ЖКХ Минрегион Украина стремится четко разграничить необходимость технической модернизации жилищно-коммунального хозяйства и его реформирования. Об этом говорилось в докладе Первого заместителя Министра регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Украины Александра Алипова, произнесенной им во время VIII Международного конгресса «Институциональные и технические аспекты реформирования жилищно-коммунального хозяйства – 2012». Среди главных факторов реформирования – дерегуляция, создание простой и действенной нормативно-правовой базы.

докладніше

Юридична консультація

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше