Головна » Новини та публікації » Проблеми та перспективи Консультативних центрів підтримки ОСББ в районах Києва

Проблеми та перспективи Консультативних центрів підтримки ОСББ в районах Києва

В ході тренінгу з впровадження енергоефективних заходів у житловому секторі, що відбувся 3 липня 2012 року, представники об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та працівники консультаційних центрів підтримки ОСББ говорили про досвід роботи консультативних центрів підтримки ОСББ у районах Києва, про результати роботи Координаційної ради з питань ОСББ, про відносини з виробниками і виконавцями житлово-комунальних послуг, про результати роботи Координаційної ради ОСББ при ПАТ «Київенерго», а також про результати енергетичних аудитів будівель.

Досвід роботи Консультативних центрів підтримки ОСББ в районах міста Києва

Голосіївський район

На думку голови правління ОСББ «Фортеця 152» Олексія Тихонова, влада не дотрималася жодної власної обіцянки щодо впровадження енергоефективних заходів у житловому секторі. За словами голови, у його будинку робота була зроблена як-небудь, асфальт і той покладено  неякісно. Більше того, КМДА й досі не розрахувалася з підрядником. За таких умов Олексій бачить перспективу лише у співпраці між громадськими активістами без втручання влади:

– Не хочеться «кормити» людей обіцянками, обманювати. Натомість ми активно співпрацюємо із ЖЕКами, які надають нам інформацію щодо мешканців, які хочуть щось зробити в будинку. Тоді ми контактуємо із цими активістами й спільними зусиллями реалізуємо той чи інший задум.

Також Олексій Тихонов відзначив проблему із підрядниками, яких наймає Управління ЖКГ. Він не розуміє, за яким принципом підбирають кадри. Голова ОСББ навів приклад із неякісно утепленим будинком, в якому вже через півтора місяці після робіт плитка просто почала відпадати зі стіни (таку халатність, можливо, можна виправдати хіба тим, що люди працюють у нелюдських умовах, їм платять 40 гривень за годину, хоча кошторис становить 2,5 мільйони гривень). Та й до нагальних потреб об’єднань ніхто не прислухається:

– Нам виділили 600 тисяч на сходову клітку, у той час як в нас протікає дах, течуть труби, тому ми відмовилися підписувати папери, щоби нам не закинули, мовляв, чого ви ще хочете – ви ж півмільйона вже взяли! До нас ніхто не прислухається. За таких обставин, я не бачу сенсу створювати Ресурсний центр, бо що я говоритиму людям, які до мене приходитимуть?

Олексій переконаний у тому, що кожне ОСББ, яке створюється, автоматично стає ворогом КМДА.

Олена Журавльова, начальник відділу по роботі з ОСББ та ЖБК Голосіївського району, все ж таки вірить, що створення спільного майданчика для спілкування – Ресурсного центру для ОСББ – дасть новий подих в роботі ОСББ району. Адже районна адміністрація вже виділила приміщення, а також кошти на його ремонт. Влада має намір звернутися до проекту «Реформа міського теплозабезпечення» з проханням допомогти придбати меблі та оргтехніку.

Оболонський район

ОСББ «Чайка» місто повністю допомогло відремонтувати фасад будинку,також  за рахунок міста було встановлено лічильники. На думку представника ОСББ Геннадія Кузнєцова, якщо не стукати в двері, то ніхто й не відчинить. Представник будинку похвалився тим, що їм допомагає «Київенерго», «Київводоканал» (швидше за все це пов’язано із тим, що даний будинок є колишнім будинком славнозвісного «Еліта-центру», звідси й особливе ставлення влади та монополістів).

Головний спеціаліст відділу приватизації державного житлового фонду управління ЖКГ Олена Держановська відзначила, що протягом року в Оболонському районі було створено лише одне ОСББ. Вона переконана у тому, що люди не хочуть створювати ОСББ, бо влада й так усе зробить – то навіщо брати на себе відповідальність з утримання будинку.

Шевченківський район

Голова правління ОСББ «Скіф» Марія Кацун розповідає:

– У районі діє близько 120 ОСББ, з яких 55 взяли будинок на баланс. Решта ОСББ або напівживі, або «лежачі». Постійно доводилося із ЖЕКів вибивати-вигризати хоч якусь роботу. Наш будинок потрапив у перелік будинків, що мали відремонтувати. Та маю констатувати, що нічого не зроблено: дах тече, цегла з фасадів відвалюється, труби протікають тощо. Коли люди питають про ОСББ я розповідаю і про переваги такого об’єднання, і про недоліки та труднощі. Почувши правду, люди «беруться за голову».

За словами Марії Кацун, головною проблемою 80 шевченківських ОСББ є відсутність технічної документації, що гальмує передачу будинків на баланс. Щодо стосунків об’єднань із «Київенерго» та «Київводоканалом», то ОСББ змушували підписати договір, який суперечить, як мінімум, двом Постановам Кабінету Міністрів. Але на сьогоднішній день дане питання вирішено: створено структурний підрозділ «Київводоканалу» – це «Київводоканал-Сервіс, з яким в ОСББ укладено прямі договори.

Начальник відділу взаємодії зі споживачами КП Центр обслуговування споживачів Шевченківського району Вікторія Вітман коротко про роботу Центру:

– У нас так званого Ресурсного центру немає, натомість створено консультаційний центр, в якому мешканці можуть отримати стартові документи, інформацію про те як люди платять за комунальні послуги, які нарахування передбачено, який об’єм, тобто ту інформацію на основі якої кожен може зробити висновки: вигідно чи не вигідно створювати ОСББ. Щомісяця виходить бюлетень з історіями успіху/невдач ОСББ, реклама консультаційного центру. До нас періодично звертаються  за консультаціями також мешканці будинків, в яких не створено ОСББ. А ближче до опалювального сезону ми плануємо підготувати довідник споживача з теплової енергії, бо зі встановленням лічильників на тепло, люди почали задумуватися над проблемами енергоефективності власних будинків.

Святошинський район

Завідуючий сектором по роботі з ЖБК та ОСББ Управління ЖКГ Євген Мужиченко:

– У нас створено консультаційний центр  на базі Святошинської держадміністрації. Надаємо консультації, роздаємо матеріали щодо проведення перших зборів мешканців будинку. В районі створено 7 ОСББ. Що ж стосується ремонтів, то лише в одному зробили герметизацію швів (вартість робіт становить 50 тисяч гривень). В будинках комунальної власності заасфальтували доріжки, здійснили ремонт сходових кліток, що викликало здивування в голів ОСББ, мовляв, а коли ж нам зроблять хоч щось? Також у нас створена Асоціація ОСББ Святошинського району.

Торік у Святошинському районі було створено 31 ОСББ.

Солом’янський район

За словами начальника відділу по роботі з ЖБК, ОСББ і відомчим житловим фондом району Управління ЖКГ Ганни Яресько, робота з популяризації ОСББ в районі ведеться давно. В районі створено 35 ОСББ, з яких 25 на самообслуговуванні. «Зазвичай до нас приходять люди, які готові створювати ОСББ і мають готовий план. У будинках в яких створено ОСББ у мене немає жодної скарги», – розповіла керівник відділу.

Деснянський район

У Деснянському районі протягом цього року було створено лише 2 ОСББ, а 1 перереєструвалося у ЖБК. Всього в районі функціонує 24 ОСББ. Найважливішою проблемою об’єднань є оформлення земельної ділянки в постійне користування.

Результати роботи Координаційної ради з питань сприяння розвитку ОСББ

За словами Голови секретаріату Координаційної ради з питань сприяння розвитку ОСББ у місті Києві Олександра Безносика, Координаційною радою зроблено: спільно з головним управлінням та депутатами Київради вивчено та узагальнено роботу КП Шевченківського району та «Київводоканал-Сервісу» як виконавців житлово-комунальних послуг, проведено зустріч з головою Наглядової ради «Київенерго» (Олександр Безносик переконаний в тому, що «Київенерго» зробить все, щоб не бути виконавцем послуг), розроблено порядок передачі житлових комплексів, що належать до комунальної власності, розроблено проект рішення Київради про порядок передачі житлового комплексу, проведено аналіз роботи Управління земельних ресурсів та Комісії Київради з підготовки дозвільної документації, підготовлено ряд пропозицій з впровадження енергозберігаючих технологій у житловому секторі, погоджено з БТІ процес про надання відомостей про власників житлових/нежитлових приміщень за поданням адміністрації.

– Координаційна рада ставить вимогу, щоб ОСББ надавався пріоритет в програмі асфальтування, ремонту сходових клітин, щоб першочергово проводилися ремонти в будинках, в яких створено ОСББ та щоб врешті-решт було виконано роботи, що залишилися незакінченими через недофінансування міського бюджету по програмі 2012 року – це є нашою вимогою номер один, – відзначив Олександр Безносик. – Наступна вимога – це надавати прибудинкову територію ОСББ у власність, а сумарна вартість землевпорядної документації, що виготовляється КП для будинків ОСББ, не повинна перевищувати 15 тисяч гривень. Ми переконані, що необхідно довести до відома голів ОСББ та ЖБК перелік виконавців ЖКП з опалення, холодного/гарячого водопостачання та водовідведення. Ми також вимагаємо, щоб сесія Київради затвердила виконавців ЖКП по Києву. Й насамкінець, потрібно контролювати процес підписання угод між монополістами та виконавцями ЖКП з холодного/гарячого водопостачання та водовідведення.

Про результати роботи Координаційної ради ОСББ при ПАТ «Київенерго» в ході тренінгу розповіла Марина Литвиненко, менеджер зі зв’язків з громадськістю ПАТ «Київенерго»:

– Сформульовано додаток №2 до договору про постачання електроенергії в місця загального користування, в якому ми намагалися максимально врахувати все що просили представники ОСББ, щоб хоч якось полегшити стосунки із «Київенерго». Також сформовано спільну ініціативу щодо статусу ОСББ.

Що стосується тарифів, то «Київенерго» нарешті дійшло до розуміння того, що ОСББ – це населення, а не населений пункт!

Результати «пілотного експерименту» із укладання індивідуальних договорів із власниками приміщень обіцяють представити на засіданні Громадської Ради з питань ОСББ при ПАТ «Київенерго»  11 липня цього року.

Тренінг відбувся в рамках Проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення»

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
Публікації та новини схожі

Київ: Газова залежність України. Факти та прогнози.

28.12.2011
Київ: Газова залежність України. Факти та прогнози. Розпочався новий вік підвищеного попиту на газ – про це 16 червня 2011 заявив виконавчий директор International Energy Agency Нобуо Танака на Петербурзькому міжнародному економічному форумі. За його словами, попит на газ буде рости значно швидше нафти і вугілля, і газ витіснить вугілля з другого місця за значенням джерел енергії. «Це буде золотий вік для виробників газу, для газової галузі» – сказав Н. Танака. Він підкреслив, що століття дешевої енергетики закінчився, що треба враховувати при формуванні планів економічного зростання.

докладніше

Украинские цены на жилье удивили экспертов ООН

09.04.2012
Украинские цены на жилье удивили экспертов ООН Проведенная в Украине Европейской экономической комиссией ООН оценка состояния жилищного сектора опубликовала ошеломляющие мировое сообщество результаты.

докладніше

Уряд штрафуватиме українців за несвоєчасну оплату компослуг

02.09.2014
Уряд штрафуватиме українців за несвоєчасну оплату компослуг Верховна Рада зареєструвала законопроект №4563а від 29 серпня «Про житлово-комунальні послуги», внесений напередодні Кабінетом Міністрів. Цей документ передбачає стягнення пені зі споживачів за несвоєчасну чи/та неповну сплату ЖКП.

докладніше

Через війну Україна недоотримує до 340 тис. куб. м. власного газу

08.09.2014
Через війну Україна недоотримує до 340 тис. куб. м. власного газу Втрати ПАТ «Укргазвидобування» в зоні військового конфлікту на Сході України збільшилися на 100 тис. куб. м природного газу щодоби. Про це повідомляє прес-служба компанії.

докладніше

Юридична консультація

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше