Головна » Новини та публікації » Прибудинкова територія для ОСББ: досвід Києва

Прибудинкова територія для ОСББ: досвід Києва

24 травня 2012 року в конференц-залі Голосіївської  районної адміністрації (м. Київ) Громадянська мережа ОПОРА організувала робочу зустріч із головами ОСББ, ЖБК щодо покращення умов функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у столиці. Участь у заході взяли Ігор Лисов, народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, Павло Жук, заступник голови Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації, Олена Журавльова, керівник відділу по роботі з ОСББ, ЖБК Голосіївської районної державної адміністрації.

В ході зустрічі голови ОСББ і ЖБК, які тепер проходять процедуру отримання у власність прибудинкової території, розповіли про вартість землевпорядних послуг з виготовлення документації, про фактичні витрати з виготовлення землевпорядної документації тощо.

Так, одному столичному ОСББ, якому увірвався терпець після чергового перекопування комунальниками їхньої охайної прибудинкової території, вирішило оформити землю у свою власність, щоби в нього принаймні питали дозволу на такі роботи. Та голові ОСББ в Управлінні благоустрою влаштували перехресний допит. На думку чиновників, ОСББ немає ніяких прав на землю, бо в об’єднання немає документів на право користування, на право власності тощо. Але чому ж тоді ОСББ сплачує податок на землю, якщо воно не є її власником? Відповісти на це питання чиновники не змогли.

Що ж стосується оформлення документації, її вартості та переліку необхідних документів, то в Києві взагалі дивна ситуація. У Київземі підготовка «папірця» для фізичної особи, яка приватизує земельну ділянку, коштує 11-15 тисяч гривень, а для юридичної особи — 60 тисяч. Вартість документу з «червоними лініями» — орієнтовно три гривні, але в документі вписуються  консультаційні послуги  КП такого-то, що становитиме три тисячі гривень. Обійти КП вам не вдасться ні в якому разі. Лише на початковому етапі об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку доведеться витратити не менше 9 тисяч гривень. Складається враження, що чиновникам така ситуація вигідна й вони зацікавлені в ускладнені процедури підготовки документації, необхідної для отримання землі. Не зацікавлена міська влада й в передачі землі ОСББ, якщо в будинку є нежитлові приміщення. Приміром, проблемним для ОСББ «Печерський-2» (новий будинок, зданий на баланс у 2002 році, ОСББ створено 2004 року) виявився кусень землі між будинком та молокозаводом, який забудовник брав в оренду на три роки, а по тому земля потрапила в земельний кадастр. А міська влада тепер не зацікавлена в передачі землі ОСББ (хіба в оренду), бо в будинку є нежитлові приміщення.  

Що ж стосується відносин столичних ОСББ із монополістами, то одні об’єднання  віддають перевагу тому, щоб працювати із “Київводоканалсервісом” як із виконавцем комунальних послуг, інші хочуть прямі договори із “Київводоканалом” та «Київенерго» . Окрім того, декотрі об’єднання відмовилися від послуг  Головного інформаційно-обчислювального центру (ГІОЦ), бо різницю, як виявилося, центр   залишає на своїх рахунках. Також цікавим є той факт, що органом місцевого самоврядування у  Києві не визначені виконавці жодної комунальної послуги. До того ж не відомо, хто є виробником послуги з гарячого водопостачання!

Та єдине омріяне бажання усіх київських ОСББ, як заявили голови, це щоб їх припинили вважати виконавцями послуг та перекладати на плечі ОСББ усі проблеми житлово-комунальної галузі, що суперечить чинному законодавству, а також жодним чином не сприяє розвитку ОСББ у столиці.

Захід відбувся в рамках проекту "Реформування житлово-комунального господарства через забезпечення передачі прибудинкової території" за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА 
Публікації та новини схожі

Фінансування енергоефективних проектів за рахунок коштів Револьверного фонду

07.03.2012
Фінансування енергоефективних проектів за рахунок коштів Револьверного фонду Револьверний фонд фінансування енергоефективних проектів в жилих будинках – механізм, за допомогою якого здійснюється стимулювання інвестування і розширення можливостей фінансування енергозберігаючих (енергоефективних) заходів, спрямованих на забезпечення енергозбереження у житлових будинках.

докладніше

Теплокомуненерго зекономили 60 млн кубометрів газу

16.03.2012
Теплокомуненерго зекономили 60 млн кубометрів газу За даними моніторингу використання енергоресурсів, запровадженого Мінрегіоном, підприємства теплокомуненерго зекономили за січень-лютий поточного року 60 млн. кубометрів газу. Про це повідомив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов на всеукраїнській селекторній нараді з питань реформування та розвитку ЖКГ 15 березня.

докладніше

Зношений житловий фонд планують модернізувати за рахунок мешканців?

19.06.2012
Зношений житловий фонд планують модернізувати за рахунок мешканців? На початку червня в прес-центрі інформаційної агенції «ЛігаБізнесІнформ» в рамках Всеукраїнського соціально-економічного проекту «Управдом XXI» за сприяння Громадянської мережі ОПОРА відбулося засідання Клубу житлової політики на тему «Ефективна модель управління багатоквартирними будинками як основа для модернізації ЖКГ». Свої очікування та бачення щодо найефективнішої моделі управління багатоквартирними будинками в Україні в ході круглого столу висловили представники бізнесу, влади та співвласники будинків.

докладніше

Львівські ОСББ ведуть перемовини з постачальниками комунальних послуг

21.09.2012
Львівські ОСББ ведуть перемовини з постачальниками комунальних послуг Поспілкуватися львівським ОСББ з компаніями-монополістами – постачальниками комунальних послуг – вдалося в ході круглого столу, що відбувся 7 вересня 2012 р. у приміщені малої сесійної зали Львівської міської ради. Захід організувала Спілка власників житла України за партнерської підтримки Громадянської мережі ОПОРА та за сприяння Національного демократичного інституту, в рамках проекту «Створення сприятливих умов діяльності ОСББ».

докладніше

Юридична консультація

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше