Головна » Новини та публікації » Президент більше не підтримує ОСББ

Президент більше не підтримує ОСББ

Громадянська мережа ОПОРА вважає, що рішення Президента накласти вето на законопроект № 8474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ» не надавши жодних аргументів по суті, означає лише одне – страх отримати у кожному будинку неконтрольовану самоврядну громаду і небажання будувати країну відповідальних власників. Оскільки прямо заявити про відсутність політичної волі до системної реформи житлово-комунальної галузі та згортання політики сприяння розвиткуОСББ (якої на практиці і не було) оточенню Президента забракло мужності, то було дане Доручення Кабінетові Міністрів розробити нормативно-правову базу для вирішення проблем, які вирішував заветований Президентом проект закону № 8474. На думку ОПОРИ, такий крок продиктований бажанням відволікти суспільну увагу від нагальних проблем ОСББ, а новий закон не буде прийнятий взагалі - до виборів він не встигне за процедурою пройти два читання, а після виборів просто за процедурою буде знятий з розгляду. Якби Президент хотів отримати якісний закон, що регулює діяльність ОСББ, він би дав конкретні пропозиції до окремих положень законопроекту, та паралельно доручив би вирішити проблему із відсутністю доступу до інформації про співвласників та інші важливі речі, які були вилучені на етапі проходження законопроекту № 8474.

На сьогодні більше двох з половиною тисяч ОСББ надіслали телеграми до Адміністрації Президента, де висловили незгоду з рішенням Президента ветувати законопроект № 8474. Очікується, що до кінця тижня буде надіслано не менше семи тисяч телеграм з різних міст України. Мешканці будинків ОСББ обурені та занепокоєні тим, що попри публічні заяви та показові зустрічі з головами ОСББ, реальних кроків для вирішення проблем діючих ОСББ не здійснюється, адоручення і Президента, і Уряду щодо вирішення проблемних питань при створенні та роботі ОСББ, протягом останніх двох років системно не виконуються. Поряд із цим у повсякденному житті ОСББ змушені постійно боротися за своє виживання.

Застосувавши право вето до законопроекту № 8474 «Провнесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ»,  Президент і його команда взяли повну  відповідальність  за збереження на наступні кілька років таких проблем в ОСББ:

1.   Неврегульованість питання самостійного забезпечення об'єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків з виробниками і виконавцями житлово-комунальних послуг. В умовах відсутності конкурентного середовища серед виконавців послуг та низької платіжної дисципліни споживачів, органи влади та підприємства монополісти  намагаються перекласти проблеми дійсних виконавців послуг на  ОСББ, в т.ч. через визнання у судовому порядку ОСББ виконавцем певних житлово-комунальних послуг. При цьому не враховується, що ОСББ не є господарюючим суб'єктом, саме як юридична особа житлово-комунальних послуг не споживає, а кошти ОСББ формуються за рахунок внесків співвласників – споживачів.

2.   Збереження ситуації, коли ОСББ оплачують холодну та гарячу воду, теплову та електричнунесків та платежів на утримання будинку та прибудинкової території не буде додатково затверджений органом місцевого самоврядування як "тариф на послугу" (і тим самим фактично визнано ОСББ виконавцем житлово-комунальних послуг).

4.   Збереження терміну "балансоутримання" стосовно ОСББ та процедури «передачі на баланс» багатоквартирного будинку. Попри те, що більшість приміщень у будинках вже давно знайшли своїх законних власників (у власності держави чи територіальної громади залишилися лише неприватизовані квартири), самі будинки, переважно, числяться на балансі укомунальних підприємств, які здійснюють(-вали) їхнє обслуговування. При чому, завдяки цьому більшість органів місцевого самоврядування незаконно вважає себе власником таких будинків і розпоряджається на власний розсуд чужим майном – продає чи здає в оренду підвали, горища тощо. Сьогодні для того, щоб управляти будинком, ОСББ повинно «прийняти його на баланс» (по факту – на позабалансовий рахунок). Маючи можливість маніпулювати, окремі органи місцевого самоврядування чи комунальні підприємства усіляко перешкоджають та зволікають із передачею будинку "на баланс" ОСББ. Щоб вирішити цю проблему, потрібно «прибрати» поняття «балансоутримання» із законодавчих актів.

5.  Штучний поділ співвласників багатоквартирного будинку на повноцінних «членів» та неповноцінних «не членів». Сьогодні участь особи в ОСББ не є невід'ємною від її права власності на квартиру (нежиле приміщення) в будинку, де створено об'єднання, і дозволяє бути співвласником будинку, але не бути членом ОСББ. Завдяки цьому виникає безліч проблем у стосунках між співвласниками: з одного боку, співвласники, які не є членами ОСББ, безпідставно вважають, що на них не поширюються прийняті об'єднанням рішення, а з іншого – є приклади, коли правління ОСББ неправомірно відмовляє у прийнятті співвласника в члени ОСББ чи створюють умови, які ускладнюють таке прийняття (наприклад, вимагають сплати вступного внеску).

6.  Відсутність можливості проведення письмового опитування для випадків, якщо загальні збори не відбулися через відсутність кворуму. У будинках із великою кількістю співвласників досить складно з об’єктивних причин зібрати кворум на загальних зборах для прийняття рішень. На сьогодні проведення письмового опитування прямо не передбачено законом.

7.  Збереження термінологічної неузгодженості закону про ОСББ з цивільним законодавством.

www.opora.org.ua

Публікації та новини схожі

У Мінрегіоні відбулося чергове засідання Комітету галузевих реформ

21.12.2011
У Мінрегіоні відбулося чергове засідання Комітету галузевих реформ На засіданні, що відбулось 16 грудня, експерти Мінрегіону детально розглянули стан виконання Національного плану дій у поточному році та затвердили проект заходів на 2012 рік Національного плану дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

докладніше

Відшкодування різниці нарахуванньза теплову енергію та гаряче водопостачання для ОСББ та ЖБК (Києв)

31.01.2013
Відшкодування різниці нарахуванньза теплову енергію та гаряче водопостачання для ОСББ та ЖБК (Києв) На засіданні секретаріату Координаційної ради з питань ОСББ при КМДА, 29 січня 2013 року чиновники заявили про плани щодо відшкодування для ОСББ та ЖБК різниці з нарахування за теплову енергію, яка виникла у розрахунках з ПАТ «Київенерго».

докладніше

Круглий стіл щодо проблеми ОСББ з монопольними постачальниками послуг ЖКГ

30.01.2013
Круглий стіл щодо проблеми ОСББ з монопольними постачальниками послуг ЖКГ 31 січня 2013 р. 0 13:00 год. у м. Алчевськ (конференц-зала, м. Алчевськ, вул. Леніна, 62) відбудеться круглий стіл на тему: «Як вирішити проблеми ОСББ з монопольними постачальниками послуг ЖКГ».

докладніше

«Пілотні» проекти з енергозбереження: досвід дванадцяти міст України

18.06.2012
«Пілотні» проекти з енергозбереження: досвід дванадцяти міст України Одним із завдань Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки є сприяння розробленнюта реалізації «пілотних» (інноваційних) проектів у житлово-комунальному господарстві, спрямованих на удосконалення системи управління житловим фондом, зменшення технологічних витрат і втрат ресурсів, впровадження прогресивних технологій.

докладніше

Юридична консультація

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше