Головна » Новини та публікації » Потужна роз’яснювальна робота та вирішення конкретних проблем ОСББ – шлях долання острахів щодо об’єднання

Потужна роз’яснювальна робота та вирішення конкретних проблем ОСББ – шлях долання острахів щодо об’єднання

4 травня 2012 року в ході прес-конференції, що відбулася в інформаційній агенції «Укрінформ», ОПОРА презентуваларезультати соціологічного дослідження щодо причин упередженого ставлення українців до об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

За словами директора фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, головною причиною небажання створення ОСББ є острах, що держава повністю зніме з себе відповідальність за будинок, кине громадян напризволяще (ремонт комунікацій тощо) — так вважають 42% власників квартир, у чиїх будинках створене ОСББ і які цього бажають. Далі йдуть такі причини, як побоювання зростання вартості комунальних послуг унаслідок створення ОСББ (34% опитаних), страх перед колективною відповідальністю і необхідністю платити за тих, хто не сплачує за квартиру (26%)...

На думку керівника житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Бойко, таке ставлення населення до ОСББ не є дивним, бо стан виконання Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ на 2009-2012 роки та Національного плану дій на 2011 рік і січень-травень 2012 року залишається незадовільним.

— Люди бояться не безпідставно, бо аналіз виконання державної політики щодо реалізації житлової реформи показав, що проблеми ОСББ фактично не вирішені й досі. Основоположним документом, що мав закрити ряд питань був законопроект №8474, але 10 квітня Президент його заветував.  Новий же закон, згідно з процедурами, до виборів не буде ухвалений, а після виборів буде знятий, — переконана Тетяна Бойко. — Мешканці багатоквартирних будинків повинні усвідомити, що саме вони мають дбати про своє житло: крім них цього ніхто не робитиме, ні ЖЕК, ні держава.

— Потрібно доносити до мешканців будинку інформацію про те, що вони можуть вибрати виконавця послуг, самостійно визначати за які кошти та як утримувати будинок тощо. Потрібно проводити потужну роз’яснювальну роботу щодо ОСББ, — ділиться своїм досвідом долання проблем та страхів голова Асоціації ОСББ «Жито-Мир» Ігор Скоропад. За словами голови Асоціації, у людей відразу ж змінюється відношення до об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, коли вони бачать результат: чистий під’їзд, подвір’я, охайний дитячий майданчик.

— Тоді й вартість квартири в такому будинку зростає в рази, — констатує Ігор Скоропад.

Проведене дослідження також показало, що існує  велика різниця у рівні задоволення обслуговування будинків, яке здійснюють ЖЕКи та приватні структури. Так, більшість власників будинків (68%), де не створено ОСББ, незадоволені обслуговуванням ЖЕКів, призначених органами місцевого самоврядування. А ті будинки, де створено ОСББ і які обслуговують обрані об’єднанням приватні структури або знаходяться на самозабезпеченні, у більшості (74%) задоволені обслуговуванням будинку.  

Захід відбувся в рамках проекту «Житлова реформа очима громадськості», що здійснюється Громадянською мережею ОПОРА за підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» 

Детальніше:
Тетяна Бойко,
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА 
Публікації та новини схожі

Київенерго: тепло і світло для киян?

16.05.2012
Київенерго: тепло і світло для киян? "Київенерго" — компанія, яка забезпечує столицю України електричною та тепловою енергією, поєднуючи процеси виробництва, транспортування та збуту енергоресурсів. За специфікою та масштабами діяльності "Київенерго" не має аналогів у Східній Європі.

докладніше

Создание ОСМД: проведение учредительного собрания

18.07.2012
Создание ОСМД: проведение учредительного собрания Для того, чтобы собрание было правомочным, а его решения имели законную силу, необходимо соблюсти ряд процедурных норм.

докладніше

Правовое регулирование создания и деятельности ОСМД (ОСББ)

23.01.2012
Правовое регулирование создания и деятельности ОСМД (ОСББ) Объединение совладельцев многоквартирного дома (ОСМД) является сравнительно новой организационной формой субъектов хозяйствования в Украине, возникновение которой связано прежде всего с вопросами права собственности на жилье, управление и обслуживание жилья.

докладніше

Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та механізми соціального захисту населення в Україні

07.04.2014
Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та механізми соціального захисту населення в Україні Підвищення тарифів на енергоносії означає збільшення вартості послуг для населення і вимагає адекватних механізмів соціального захисту малозабезпечених домогосподарств. Експерти проекту USAID «Муніципальна реформа в Україні» розповіли про своє бачення розвитку та проблеми тарифної політики.

докладніше

Юридична консультація

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше