Головна » Новини та публікації » Постанова №498 НКРЕ: відпуск електричної енергії для ОСББ проводиться за тарифами для населення

Постанова №498 НКРЕ: відпуск електричної енергії для ОСББ проводиться за тарифами для населення

Ще кілька місяців тому проблеми ОСББ та енергопостачальних організацій здавалися нездоланними. Та вже на сьогодні Національна комісія регулювання ринку електроенергетики — єдиний центральний орган виконавчої влади, який виконав доручення Протоколу № 92 засідання Уряду від 14 грудня 2011 року.

Діалог між громадськістю та Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ) був непростим (та й зараз залишається чимало неврегульованих питань), однак з’явилися вже перші плоди співпраці. 23 квітня цього року було прийнято Постанову №498 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, згідно якої чітко визначено, що ОСББ — це більше НЕ НАСЕЛЕНИЙ ПУНКТ! Населенню, яке розраховується з ліцензіатом за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи, відпуск електричної енергії проводиться за тарифами для НАСЕЛЕННЯ.

А 25 квітня ОПОРА стала співорганізатором науково-практичної конференції «Основні аспекти врегулювання взаємовідносин під час користування електричною енергією у багатоквартирних житлових будинках», у якій взяли участь 10 представників громадських організацій та ОСББ з різних міст України, 12 обленерго та члени НКРЕ.

Після десятигодинного непростого діалогу учасники конференції прийняли резолюцію, звернувшись до керівництва Уряду та НКРЕ з проханням внести зміни до Правил користування електричною енергією, а саме:

1. Надати особливий статус багатоквартирним будинкам з виділенням окремого розділу. Розробити Типовий договір про постачання електричної енергії на місця загального користування багатоквартирних будинків. Залучити до розробки представників енергопостачальних організацій,  представників ОСББ та ЖБК.

2. Доповнити п.35 ПКЕЕн абзацом «Енергопостачальна організація має право відключити споживача у разі відмови в укладанні договору».

3. Змінити п.8 ПКЕЕн «Прилади обліку електричної енергії придбані, встановлені, підключені мають обслуговуватись виключно енергопостачальною організацією, а їх вартість та вартість послуг з встановлення та обслуговування відшкодовуватись за рахунок коштів передбачених у структурі вартості 1 квт/год. електроенергії».

4. Для багатоквартирних будинків, які розраховуються за загально-будинковим засобом обліку, додати термін «колективний споживач» замість «населений пункт».

5. У випадку розрахунку споживачами у багатоквартирних будинках за спожиту електричну енергію  по загальних приладах обліку затвердити нижчий на 10-15% тариф (від тарифів для населення).

6. Втрати електричної енергії у внутрішньобудинкових електричних мережах ОСББ, ЖБК та інших відшкодовувати енергопостачальній організації, шляхом включення їх до протоколу нормативної характеристики НХТВЕ в електричних мережах.

Робоча група, що створена при НКРЕ, буде працювати над врегулюванням питання обслуговування внутрішньобудинкових електричних мереж та визначення точки розподілу відповідальності.

Хочеться вірити, що добрий приклад Національної комісії, що здійснює регулювання ринку електроенергетики, візьме й Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг та завдяки спільній праці вдасться розв’язати головну проблему ОСББ — нав’язування дискримінаційних умов договору з виконавцями послуг з централізованого опалення, гарячого водопостачання та постачання холодної води.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА

Довідково. Захід відбувся у рамках проекту Громадянської мережі ОПОРА «Врегулювання проблемних питань у відносинах ОСББ з підприємствами-монополістами» за сприяння Національного демократичного інституту міжнародних відносин.

Публікації та новини схожі

Громадськість оцінила ухвалений Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку»

21.03.2012
Громадськість оцінила ухвалений Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку» 15 березня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку» (№8474). Перемогою громадських активістів можна вважати те, що народні депутати відхилили найбільш «шкідливі» для ОСББ поправки та прийняли ряд норм, що спростять життя мешканців будинків ОСББ.

докладніше

Мінрегіон з громадськістю продовжить доопрацьовувати законодавство для ОСББ

12.04.2012
Мінрегіон з громадськістю продовжить доопрацьовувати законодавство для ОСББ На Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» (Законопроект №8474) накладено президентське вето. Однак потреба вирішувати проблеми, які стоять перед громадянами, бажаючими створити ОСББ, а також перед уже існуючими об'єднаннями та житлово-комунальним господарством країни в цілому, нікуди не зникла.

докладніше

Запоріжжя: Засідання Нацради з питань ОСББ

21.09.2012
Запоріжжя: Засідання Нацради з питань ОСББ 11 вересня у Запоріжжі відбулося виїзне засідання Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ під головуванням Олександра Аліпова, Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

докладніше

Ресурсний центр для ОСББ: Краматорськ

09.02.2012
Ресурсний центр для ОСББ: Краматорськ Ресурсний центр ОСББ проводить роботу в режимі «гаряча лінія», надання юридичної та методичної допомоги, консультація по створенню та реєстрації нових ОСББ та ін.

докладніше

Юридична консультація

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше