Головна » Новини та публікації » Пошуки виходу із комунальних колапсів у Луганську

Пошуки виходу із комунальних колапсів у Луганську

Хто і як повинен вирішувати комунальні проблеми в будинках, мешканці яких створили об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)? Відповідь на це питання шукали учасники круглого столу «Співпраця ОСББ і комунальних монополістів м. Луганськ: проблеми, шляхи вирішення», який нещодавно відбувся у Луганську.  Захід організувала Громадянська мережа  ОПОРА.

Учасниками обговорення стали голови об'єднань, представники  комунальних монополістів м. Луганська, представники громадських  організацій, а також  експерт,  координатор житлово-комунальних програм  Громадянської мережі ОПОРА  (м. Київ), член Національної Ради  з питань створення і забезпечення функціонування ОСББ при Кабінеті міністрів України Тетяна Бойко, начальник обласного управління ЖКХ Олександр Голуб, заступник міського голови Луганська Маноліс Пілавов.

Під час круглого столу обговорювалися можливі варіанти вирішення проблем співпраці ОСББ з організаціями-монополістами, що надають житлово-комунальні послуги в Луганську, спираючись на всеукраїнський досвід вирішення тих або інших проблем.

Історично в місті Луганську склалася ситуація, коли виконавцями послуг з водопостачання, гарячого водопостачання і опалювання є три підприємства, які одночасно займаються обслуговуванням будинків. Причому, грошей за свою роботу від населення вони не отримують. У будинках без ОСББ, т.зв. будинках «імені комунальної власності», жителі особливих проблем не відчувають. Самі ж виконавці, хоча і скаржаться на свою збитковість, але претензій ні до міської влади, ні до населення не мають. Проблеми виникають в будинках, де створені ОСББ, де послуги мешканці хочуть отримувати від підприємств-монополістів, а підприємства-монополісти в судовому порядку змушують ОСББ укласти з ними договори як колективного замовника, відмовляючи мешканцям в прямих договорах.

Учасники обговорення прийшли до загальної думки, що причиною проблем, з якими стикаються ОСББ, є,  з одного боку, недосконале законодавство України, де немає чіткого визначення цілого ряду понять і механізму стосунків «споживач-виробник послуг». З іншого боку, ефективному впровадженню практики ОСББ в реальність заважає низька правова освіченість самих луганців, у тому числі, керівників ОСББ, які не в змозі захистити свої інтереси в судах в умовах «туманності» законодавчих формулювань.

Всі погодилися з думкою, що об’єднання не може бути виконавцем комунальних послуг. Місцева влада запропонувала жителям ОСББ укласти договори з виконавцем послуг (у Луганську це три підприємства, які визначила міськрада). Але такі договірні зобов'язання несуть за собою додаткове збільшення комунальних платежів.

- В той же час, жителі будинків, в яких немає ОСББ, за ті ж послуги платити не будуть. Тобто люди опиняються в нерівних, дискримінаційних умовах. Звичайно ж, необхідно упорядкувати взаємовідношення на ринку надання комунальних послуг, але не таким методом. Варіант, який ми хочемо Вам запропонувати, – це щоб Луганська міськрада затвердила розмір тарифів для населення на декілька відсотків вище, ніж НКРКП визначила для своїх ліцензіатів (монополістів). Тоді виникне ринок і з'явиться економічний інтерес в підприємств надавати послуги населенню (бути виконавцями послуг). Зрештою, за все платить споживач – або у складі тарифу, або як податок, за рахунок якого потім підприємство-виконавець отримує компенсацію з бюджету. Хоча, підняття тарифів - це політично непопулярний крок. Простіше підприємствам давати постійну дотацію з бюджету, - відзначила Тетяна Бойко. 

Присутні на обговоренні голови ОСББ також озвучили одну з головних правових колізій: ОСББ – неприбуткова  організація, але у випадку, якщо через рахунки організації пройдуть кошти на оплату комунальних послуг, податкова вимагатиме від них оплати податків, як з прибуткової організації. 

- Ми зацікавлені в тому, щоб ОСББ розвивалися, тоді в нас буде менше головного болю, - відзначив заступник міського голови Луганська  Маноліс Пілавов, одночасно підкресливши, що йому не подобається, що ОСББ не має права бути виконавцем послуг.

- Важко сказати однозначно, чи є реальний інтерес у влади вирішувати проблеми ОСББ, - заявила Тетяна Бойко. - З одного боку, місцева влада зацікавлена в цьому, щоб частково зняти з себе турботи про стан житлового фонду. З іншого боку, не секрет, що часто органи місцевої самоврядності мають певний інтерес (економічний, політичний) в комунальних підприємствах, які обслуговують житловий фонд, а також виробляють комунальні послуги. Відмовитися від цієї зацікавленості їм буває дуже складно, адже, коли ОСББ розвивається, вони втрачають контроль і над фінансовими потоками, і над людьми.

За довідками звертатися:
Олексій Кормілецький
Публікації та новини схожі

Херсон: на чиєму боці влада у боротьбі ОСББ з монополістами?

28.09.2012
Херсон: на чиєму боці влада у боротьбі ОСББ з монополістами? 19 вересня в актовому залі Виконавчого комітету Суворовської районної у м. Херсоні ради відбулося засідання Ресурсного центру для ОСББ "Пліч-о-пліч", представників влади та громадськості для того, щоб з’ясувати, якими є насправді відносини херсонських об’єднань із монополістами.

докладніше

Кількість прихильників іпотеки зменшується

16.02.2014
Кількість прихильників іпотеки зменшується За іпотечними кредитами Українці звертаються все менше. Виною цьому на думку експертів - високі процентні ставки.

докладніше

Єврокомісія: російські пропозиції по газовій знижці неприйнятні для України

10.09.2014
Єврокомісія: російські пропозиції по газовій знижці неприйнятні для України Російські пропозиції по газовій знижці неприйнятні для України. Про це на умовах анонімності повідомив чиновник Єврокомісії.

докладніше

Методичні рекомендації для Ініціативної групи по створенню об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ)

12.06.2012
Методичні рекомендації для Ініціативної групи по створенню об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) Термін "ОСББ" вперше став відомим широкому загалу у 1992 році, коли у Законі України "Про приватизацію державного житлового фонду" було зазначено, що власники приватизованих квартир можуть створювати такі об'єднання. Але аналог цього терміну "кондомініум" (у перекладі з латині - "спільне володіння майном") з'явився ще у древньому Римі, коли виникла необхідність різним сім'ям жити у одному будинку і вирішувати багато спільних питань. З того часу у всіх без винятку країнах світу такі об'єднання (у тих або інших формах) стали основою організації спільного проживання людей, альтернативи якої немає.

докладніше

Юридична консультація

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше