Головна » Новини та публікації » ОСББ: зупинити операцію «ліквідація» Або Чому, вступаючи в кондомініуми, громадяни України втрачають право на пільги та субсидії

ОСББ: зупинити операцію «ліквідація» Або Чому, вступаючи в кондомініуми, громадяни України втрачають право на пільги та субсидії

На цьому тижні Кабмін може розглянути проект постанови під довгою назвою: про надання пільг і субсидій на відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій жителями будинків, у яких створені ОСББ. Ще одні пільги? В уряді придумали як, нарешті, масово заманити наших громадян у ці об’єднання?

Ні, йдеться зовсім про інше? Виявляється, громадяни України, що мають право на житлово-комунальні пільги та субсидії, вступивши в ОСББ, позбавляються його. Заступник голови Національної ради при Кабміні з питань створення та сприяння функціонуванню ОСББ Катерина Чижик не впевнена, що рішення уряду буде позитивним. Нагадаємо,  проектом постанови пропонується розповсюдити на 17 тисяч діючих на листопад 2013 року ОСББ (п’ять мільйонів осіб) єдиний механізм надання пільг і субсидій, виходячи з розміру внесків на обслуговування одного квадратного метра площі квартири, але не більше максимального тарифу, який діє на даній території на такі послуги.

Проект цієї постанови був підготовлений Мінпраці та соціальної політики. Його погоджували Мінрегіонбуд, Мінекономрозвитку та торгівлі, Мінфін, Мін’юст і Держпідприємництва. Але з невідомих причин його обговорення перенесли на 4 вересня. Закінчився вересень, жовтень, перша декада листопада. Чи дозрів Кабмін для вирішення цього питання на цьому тижні?

«Сьогодні ОСББ не може відмовити пільговикові в нарахуванні преференції, яка йому гарантована державою, — розповідає журналістам заступник голови Нацради. — Виходить, що ОСББ недоотримує відшкодування за цю пільгу, і ті, у кого немає пільг і субсидій, сьогодні несуть тягар з їх оплати, кредитуючи населення, яке таку пільгу має. Тобто, якщо мешканці будинку не бажають добровільно сплатити цю пільгу, це означає банкротство ОСББ».

Член цієї ж Нацради і координатор житлово-комунальної програми громадської мережі «Опора» Тетяна Бойко згадує: «Десь 2,5—3 роки тому цієї проблеми взагалі не існувало. Співвласникам будинків ОСББ та ЖБК повністю відшкодовували пільги та субсидії». «Потім під приводом різних перевірок КРУ, — говорить відома громадська діячка, — органи Мінпраці та соцполітики в деяких містах почали вимагати від ОСББ йти в органи місцевого самоврядування та затверджувати так звані тарифи. В той час, коли ОСББ не є виконавцем житлово-комунальних послуг».

Тим часом, 22—23 жовтня у Львові пройшов четвертий Всеукраїнський форум ОСББ. У резолюції форуму його учасники звернулися до керівництва країни з пропозиціями, направленими на те, щоб запобігти ліквідації руху громадян, що наважуються брати на себе відповідальність за утримання своїх квартир і будинків. Серед інших заходів, згаданих у резолюції, схвалення на Кабміні названого проекту постанови, а також, що не менш важливо, пропозиція розробити та затвердити на законодавчому рівні порядок передачі й оформлення ОСББ земельних ділянок, на яких розташовані будинки, та прибудинкових територій.

Окрім Чижик і Бойко, на зустріч із журналістами прийшли також інші члени Нацради з ОСББ: Роман Бондарук, Юлія Сабатюк і Юлія Самойлова. Вони впевнені, що органи місцевої влади не мають права затверджувати тарифи для ОСББ і ЖБК на сесіях міських рад. На їхню думку, це суперечить чинному законодавству, самій ідеї ОСББ і ставить під сумнів виконання програми реформування ЖКГ у нашій країні.

«Сьогодні є необхідність врегулювання цього питання якнайшвидше, бо населення «не пільгової категорії» в ОСББ не готове субсидувати пільгову категорію, а це призводить до внутрішніх конфліктів у будинках і неможливості в повному обсязі фінансувати всі необхідні роботи з утримання будинків та прибудинкових територій», — написав у своєму блозі ще один член Нацради при Кабміні, заступник голови «Союзу власників житла України», голова Ресурсного Центру ОСББ Донецької області Ігор Захаревич. На його думку, дана постанова зніме соціальну напругу в питанні пільг і субсидій членам ОСББ та ЖБК.

Чи хочуть цього місцеві власті? На сайті міста Маріуполя знаходимо матеріал міського голови Юрія Хотлубея, який усіляко розхвалює переваги ОСББ, а серед них і можливість застосовувати пільги та субсидії. І якось дивно читати наступну заяву мера: «Усі передбачені законом субсидії та пільги зберігаються».

Публікації та новини схожі

Гройсман: норми споживання газу будуть переглянуті вже найближчим часом

26.08.2014
Гройсман: норми споживання газу будуть переглянуті вже найближчим часом «Найближчим часом будуть переглянуті норми споживання, думаю, можливо за тиждень, які з цього сектора заберуть корупційний чинник, і ми про нього скажемо, а це сотні мільйонів, які відмивались на газових оборудках. Ми виявили це і зупинили, щоб цього не відбувалось», - зазначив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В.Гройсман.

докладніше

Украинские чиновники изучают чешский опыт внедрения коммерческого финансирования модернизации жилищного сектора

18.06.2013
Украинские чиновники изучают чешский опыт внедрения коммерческого финансирования модернизации жилищного сектора Со 2 по 5 июня 2013 директор Департамента стратегии реформирования и развития жилищно-коммунального хозяйства Олейник Н.И. пребывала с официальным визитом в столице Чешской Республики с целью ознакомления с чешским опытом внедрения коммерческого финансирования для модернизации жилищного сектора.

докладніше

Статистика: в кого Україна купувала газ у 2014 році?

23.09.2014
Статистика: в кого Україна купувала газ у 2014 році? За даними Державної служби статистики, Україна в липні 2014 імпортувала природний газ з Європи за середньою ціною 360,2 дол.за тис. куб. м, тоді як у червні його середня ціна становила 366,9 дол., у травні - 364,7 дол., у квітні - 375,8 дол. Таким чином, ціна газу для України поступово знижувалась.

докладніше

Законопроект №8474 та бурхлива бездіяльність урядовців

05.07.2012
Законопроект №8474 та бурхлива бездіяльність урядовців Як відомо, 24 травня 2012 року за пропозицією Президента України Верховною Радою було відхилено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» (реєстраційний номер 8474). Над цим законопроектом разом працювали громадські активісти, голови ОСББ і представники влади. Та, на відміну від останніх, громадськість своєї думки щодо затребуваності даного законопроекту не змінила. Бо з ухваленням законопроекту №8474, у повсякденному житті ОСББ нарешті вирішилися б проблеми, що заважають нормальному функціонуванню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Що ж стосується чиновників та урядовців, то їхня власна думка виявилася досить мінливою. Пропонуємо Вашій увазі результати моніторингу заяв урядовців щодо законопроекту №8474.

докладніше

Юридична консультація

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше