Головна » Новини та публікації » ОПОРА закликає Мінрегіон якнайшвидше затвердити нову редакцію Типового статуту ОСББ

ОПОРА закликає Мінрегіон якнайшвидше затвердити нову редакцію Типового статуту ОСББ

Громадянська мережа ОПОРА закликає Мінрегіон якнайшвидше затвердити запропоновану Міністерством нову редакцію Типового статуту ОСББ.

24 травня 2012 року за пропозицією Президента України Верховною Радою  було відхилено проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку" (реєстраційний номер 8474), якого очікували і на який покладали багато надій ОСББ України. Таким чином, багато нагальних проблем ОСББ залишилися нерозв'язаними.

У той же час, частину проблемних питань можна вирішити вже сьогодні, й це  в силах і в компетенції Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. 8 лютого 2012 року на офіційному Інтернет-сайті Мінрегіону оприлюднено проект нової редакції Типового статуту ОСББ (затвердження якого належить до компетенції саме цього міністерства). Проаналізувавши запропонований проект, ми бачимо, що його затвердження дозволить, зокрема:

  • узгодити текст Типового статуту з новим законодавством, що набуло чинності після його затвердження (в першу чергу, Цивільним і Господарським кодексами),
  • детально врегулювати питання управління і прийняття спільних рішень в ОСББ – з урахуванням практичного досвіду об'єднань і судової практики, що сформувалася за роки від часу затвердження Типового статуту,
  • усунути проблему незаконного стягнення "вступних внесків" за прийняття в члени ОСББ,
  • зменшити ризики маніпуляцій з кворумом на загальних (в тому числі "повторних") зборах,
  • унеможливити незаконне відчуження спільного майна співвласників під видом майна ОСББ як юридичної особи.
Публікації та новини схожі

«Рівнеоблводоканал» прагне виконати свою роботу за кошти ОСББ (відео)

11.10.2012
«Рівнеоблводоканал» прагне виконати свою роботу за кошти ОСББ (відео) В ході чергового круглого столу, присвяченого обговоренню проблем у взаємовідносинах ОСББ із комунальними монополістами Рівного з’ясувалося, що РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» вимагає від співвласників встановити будинкові лічильники обліку води на границі розмежування комунікацій. ОСББ повинні це зробити за власний кошт. Про це розповіла керівник ОСББ «Сонячна домівка» Оксана Нєнахова. При цьому пані Оксана зазначила, що згідно закону ОСББ не є власником будинку, тому не зрозуміло чому об’єднання повинне виконувати цю роботу за власні кошти.

докладніше

На основі чого ж формуються тарифи?

07.12.2011
На основі чого ж формуються тарифи? Всі ми щомісяця сплачуємо рахунки за комунальні послуги й незлим тихим словом згадуємо можновладців, чиїми «зусиллями» тарифи на послуги з постачання холодної та гарячої води, централізованого опалення вкотре піднято, а похвалитися якістю отриманих послуг можуть одиниці. Тож і виникає питання: за що нас змушують платити? За холодні батареї та відсутність гарячої води тижнями?

докладніше

Громадський консорціум виборчих ініціатив увійшов до складу Конституційної асамблеї

27.01.2012
Громадський консорціум виборчих ініціатив увійшов до складу Конституційної асамблеї Своїм Указом Президент України про «Питання формування та організації діяльності Конституційної Асамблеї» від 25 січня 2011 року, схвалив «Концепцію формування та організації діяльності Конституційної Асамблеї». Згідно з ним, Конституційна Асамблея є спеціальним допоміжним органом, головною метою створення та діяльності якого є підготовка законопроекту про внесення змін до Конституції України.

докладніше

На Донеччині залишаються знеструмленими 138 населених пунктів

27.08.2014
На Донеччині залишаються знеструмленими 138 населених пунктів Через бойові дії більше 100 населених пунктів, а також важливі підприємства Донеччини залишаються без електропостачання. Разом із тим, протягом минулого дня енергетикам вдалося відновити електропостачання Дебальцеве, селища Сєдове, Авдотьїно, мікрорайон Боссе і Лидівки у Донецьку.

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше