Головна » Новини та публікації » Не єдина для України історія киянки, якій двічі відрізали електрику і двічі... перепрошували за помилку

Не єдина для України історія киянки, якій двічі відрізали електрику і двічі... перепрошували за помилку

Нині «неслухняні» споживачі можуть цілком законно залишитись без світла та електрики. Хоча проблема ще не набула масового характеру, з різних куточків України громадяни повідомляють про раптове відключення від послуг організаціями-електропостачальниками через «борги» (при чому, про існування та природу «боргів» вони часто дізнаються вже пост-фактум). Наприклад, громадянка Котенко О.О., 1940 р.н., дізналась від ПАТ «Київенерго» у 2013 році про існування, нібито у неї боргу за 2004—2005 роки у зв’язку із неотриманням з державного бюджету пільги, яку мав її померлий чоловік, інвалід II групи ЧАЕС та вона, як вдова інваліда. Їй двічі відрізали електрику і двічі... перепрошували за помилку. Від отриманого стресу бідна жінка перенесла інфаркт.

Проблеми у цьому ні уряд, ні профільне міністерство, ні Національна комісія, що здійснює регулювання ринку комунальних послуг, не бачить.

Річ у тім, що згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги», усі житлово-комунальні послуги повинні надаватися безперебійно, а суперечки між виробником (виконавцем) і споживачем — вирішуватися у судовому порядку. Статтею 13 цього ж закону передбачено, що централізоване електропостачання належить до комунальних послуг. Відповідно до статті 20, ця послуга має надаватися на підставі Типового договору, який відповідно до п.7 статті 28 затверджується Кабінетом Міністрів України.

Прикінцеві положення Закону України «Про житлово-комунальні послуги» зобов’язують Кабінет Міністрів України подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до законів, які випливають з цього Закону, а також привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цим Законом.

Проте, до сьогодні зазначені норми Закону «Про житлово-комунальні послуги» не виконано: не внесено необхідних змін до Закону України «Про електроенергетику» та не прийнято відповідних постанов Кабінету Міністрів України, які регламентують надання послуг з електропостачання населенню. Фактично, до населення - споживачів електричної енергії, застосовуються Правила користування електричною енергією для населення і Типовий договір про користування електричною енергією, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.1999 №1357. Їх використання обґрунтовується тим, що на відносини між споживачами електричної енергії — населенням, — та енергопостачальними організаціями поширюються положення не Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а Закону України «Про електроенергетику». Закон України «Про електроенергетику», а Правила користування електричною енергією для населення, на відміну від Закону «Про житлово-комунальні послуги», передбачають припинення постачання електричної енергії в односторонньому порядку енергопостачальною організацією за наявності заборгованості у споживача. В результаті непоодинокими є випадки, коли електропостачання припиняється в односторонньому порядку і при відсутності заборгованості — внаслідок помилки.

Для того, аби електропостачальні організації не мали змоги відключити споживача від послуги, необхідно внести зміни до Закону України «Про електроенергетику» щодо тлумачення терміну «послуги з електропостачання» та поширення дії Закону України «Про житлово-комунальні послуги» на відносини, що виникають під час надання послуг з електропостачання споживачам. Саме це пропонують зробити народні депутати Анрієвський, Сальдо, Марцінків та Івахів у проекті Закону номер 3345 «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» щодо послуг з електропостачання». Сподіваємося, народні депутати почують проблеми маленьких українців та захистять їх, а не монополістів. А до того часу споживачам залишається бігати по судах, витрачати кошти на адвокатів, писати звернення у всі інстанції, а чиновникам — витрачати кошти з державного бюджету на написання відповідей.

Пані Котенко на сьогодні електрику включили, однак, чи виникнуть такі «непорозуміння» в майбутньому, вона не знає. Здоров’я, однак, їй ніхто не поверне.

Тетяна БОЙКО, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі «ОПОРА»
Публікації та новини схожі

Видано посібник з практичними порадами щодо управління ОСББ

23.01.2012
Видано посібник з практичними порадами щодо управління ОСББ Нещодавно вийшов друком практичний посібник «Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку: практичні поради», який стане в нагоді кожному хто створює ОСББ, асоціації ОСББ, а також головам об’єднань.

докладніше

Чому Україні потрібні енергосервісні компанії

26.08.2014
Чому Україні потрібні енергосервісні компанії Сьогодні багато говорять про енергосервісні компанії. Деякі наполягають, що тільки їхнє впровадження є тим «світлом в кінці тунелю», яке дозволить суттєво зекономити на енерговитратах для дому та роботи людини.

докладніше

Монополісти: Мешканці Рівного винні у своїх проблемах із теплопостачанням

25.01.2013
Монополісти: Мешканці Рівного винні у своїх проблемах із теплопостачанням 22 січня у Рівному відбувся круглий стілміж керівниками Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та представниками компаній «Теплотранссервіс» і «Рівнетеплоенерго», що надають послуги із теплопостачання у Рівному. Дана зустріч відбулася за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА і стала четвертою у циклі круглих столів, покликаних налагодити ефективну співпрацю між голова ОСББ та монополістами у галузі надання комунальних послуг.

докладніше

Создание ОСМД: государственная регистрация ОСМД

18.07.2012
Создание ОСМД: государственная регистрация ОСМД Заключительный этап создания ОСМД – государственная регистрация ОСМД.

докладніше

Юридична консультація

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше