Головна » Новини та публікації » Монополісти: Мешканці Рівного винні у своїх проблемах із теплопостачанням

Монополісти: Мешканці Рівного винні у своїх проблемах із теплопостачанням

22 січня у Рівному відбувся круглий стілміж керівниками Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та представниками компаній «Теплотранссервіс» і «Рівнетеплоенерго», що надають послуги із теплопостачання у Рівному. Дана зустріч відбулася за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА і стала четвертою у циклі круглих столів, покликаних налагодити ефективну співпрацю між голова ОСББ та монополістами у галузі надання комунальних послуг.

Ключовим питанням обговорення стало обслуговування та експлуатація внутрішніх будинкових мереж, неналежний стан яких призводить до перебоїв у теплопостачанні. Особливо актуальною ця проблема стає під час опалювального періоду. Голови ОСББ Рівного розповіли, що практично кожного року вони стикаються із значними перепадами температур між поверхами та перебоями із постачанням гарячої води. Керівник об’єднання «Господар» Анатолій Кізлюк поскаржився, що в його будинку різниця температур між останнім та першим поверхом досягає близько 20 градусів. При цьому, голова ОСББ зазначив, що коли він звернувся по допомогу до свого теплопостачальника - КП «Теплотранссервіс», йому сказали розбиратися з проблемою самотужки, адже його будинок не відноситься до комунальної власності міста.

- Вирівняти тиск у мережі можна через встановлення додаткового насосу, - розповідає пан Анатолій. – Щоб його поставити потрібен дозвіл Теплотранссервісу, який його не дає. Таким чином, комунальне підприємство не тільки не вирішує проблеми мешканців, а ще й ставить нам палки в колеса коли ми хочемо вирішити їх самостійно.

Решта присутніх голів ОСББ також підтвердили факт існування проблеми у відношенні монополістів до об’єднань співвласників. З їхніх слів, теплопостачальники вкрай неохоче йдуть на зустріч головам ОСББ і не бажають допомагати у вирішенні проблем. В свою чергу, начальник виробничо-технічного відділу КП «Теплотранссервіс» Юрій Кірпічніков розповів, що найчастіше проблеми із теплопостачанням виникають у будинках через самих мешканців, які вважають систему теплопостачання своєю власністю.

- Мешканці самовільно прибирають перемички, урізають або встановлюють додаткові радіатори, що серйозно шкодить загальній системі опалення цілого будинку, - каже представник комунального підприємства. – Вирішити цю проблему вкрай важко, адже необхідно направити в кожну квартиру інспекцію, яка б могла виявити порушення у експлуатації систем опалення.

Ще більшою проблемою, на думку пана Кірпічнікова, є перехід окремих мешканців на автономне опалення. Він розповів, що використовуючи недоліки законодавства, частина громадян через суд отримує дозволи на відключення від централізованої мережі. При певній кількості таких квартир системі опалення наноситься непоправна шкода.

На думку представника ще одного рівненського монополіста у галузі теплопостачання ТОВ «Рівнетеплоенерго» Сергія Жукова, найбільшою проблемою ОСББ є відсутністькваліфікованих сантехніків, які б могли постійно підтримувати систему опалення у належному стані.

- Для того щоб система правильно і без збоїв працювала, необхідно її постійне обслуговування, - розповідає головний інженер підприємства. – На сьогоднішній день у нас є всього два договори на обслуговування систем теплопостачання будинків ОСББ. Хто обслуговує решту будинків мені невідомо. Однак, без постійного контролю, налагодити безперебійну подачу тепла у будинок неможливо.

Зі своїм колегою погоджується і представник КП «Теплотранссервіс», який повідомив, що підприємство офіційно обслуговує лише одне ОСББ із понад ста зареєстрованих. Ця інформація викликала обурення у голів об’єднань співвласників. Вони зазначили, що вартість послуг цих підприємств їм не по карману, а їх перелік часто обмежується заміною декількох метрів труб та незначної частини кранів, що не відповідає виставленим тарифам.

На сам кінець, учасники круглого столу підійшли до питання встановлення тарифів на теплопостачання. Голів ОСББ цікавило чому мешканці Рівного платять одну з найбільших ставок у порівнянні із сусідніми областями, а саме - майже 283 гривні за використану гіга-калорію. Представники монополістів не змогли відповісти на дане питання, посилаючись на те, що тарифи за теплову енергію затверджує Національна комісія регулювання енергетики. При цьому головний інженер ТОВ «Рівнетеплоенерго» додав, що тариф, який голови ОСББ називають непідйомним, насправді навіть не покриває фактичних витрат підприємства.

Детальніше:
Роман Мартинтел.
063 358 24 30
Публікації та новини схожі

Мінрегіон забезпечить прозорість формування квартирної плати

24.01.2012
Мінрегіон забезпечить прозорість формування квартирної плати Як повідомлялося у ЗМІ, ряд міст у регіонах на початку цього року провів підвищення тарифів із утримання будинків і споруд та прибирання прибудинкових територій, більше відомих, як квартплата.

докладніше

Новий закон про ОСББ: інтереси громади чи забудовників?

20.03.2012
Новий закон про ОСББ: інтереси громади чи забудовників? Яка ж редакція законопроекту була ухвалена Верховною Радою насправді та яку підпише Президент?

докладніше

Геннадий Темник: Ставим целью помочь предприятиям водоснабжения и водоотведения предоставлять населению более качественные услуги

09.04.2013
Геннадий Темник: Ставим целью помочь предприятиям водоснабжения и водоотведения предоставлять населению более качественные услуги Минрегион и специализированная проектная и консультационная организация «Гидроплан-Инженер Гезельшафт» (Германия) подписали контракт на подготовку комплексных технико-экономических обоснований и программ приоритетных инвестиций в секторе водоснабжения и водоотведения, которые будут финансироваться за счет средств Международного банка реконструкции и развития в 6 городах Украины: Харьков, Кировоград, Краматорск, Тернополь и Житомир. Об этом сообщил Министр регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Украины Геннадий Темник.

докладніше

Жильцы разрушаемого дома просят помощи у Президента Украины

28.03.2012
Жильцы разрушаемого дома просят помощи у Президента Украины Жители жилого дома по ул. Бойченко, 5, в Киеве просят генерального прокурора Украины Виктора Пшонку и Президента Украины Виктора Януковича вмешаться в ситуацию с разрушением дома в результате ремонта помещения на первом этаже и подвале для размещения магазина одного из национальной продуктовой сети дискаунтеров.

докладніше

Юридична консультація

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше