Головна » Новини та публікації » Мінрегіон визначився з пріорітетами

Мінрегіон визначився з пріорітетами

Перспективи реформування комунального господарства представила директор департаменту стратегії реформування та розвитку житлово-комунального господарства Мінрегону Наталія Іванівна Олійник під час наради за участю керівництва Мінрегіону, народних депутатів, міських голів, членів експертних робочих груп Мінрегіону, громадських організацій.

Мінрегіон працюватиме над виконанням завдань, передбачених Загальнодержавною програмою реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки.

У сфері природних монополій, передбачається удосконалення системи управління, яке здійснюється через державно-приватне партнерство шляхом передачі об’єктів в оренду та концесію.

Мінрегіоном розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей передачі в оренду чи концесію об'єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності», який підготовлено профільним Комітетом Верховної Ради України до ІІ читання. З метою удосконалення системи управління підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства, здійснення єдиної технічної та економічної політики в масштабах регіону Міністерством ініційовано перед місцевими органами виконавчої влади розгляд питання створення регіональних компаній. Це дасть можливість проводити єдину технічну та тарифну політику.

В ході реформування житлово-комунальної сфери ми маємо створити оптимальні умови, за яких підприємство зможе не лише функціонувати, а й забезпечити споживачів якісними житлово-комунальними послугами. Таку роботу Міністерство планує здійснювати, зокрема, у короткострокові, середньострокові та довгострокові перспективі шляхом:

  • вдосконалення тарифної політики (розробка відповідних нормативно-правових актів);
  • упорядкування собівартості житлово-комунальних послуг;
  • зменшення витрат і втрат житлово-комунальних підприємств;
  • створення умов для залучення інвестицій у галузь.

Залучення інвестицій у сферу ЖКГ є одним із пріоритетних завдань. Інвестиції дадуть змогу здійснити технічне переоснащення підприємств, забезпечать економію енергоресурсів, що в результаті дозволить зменшити собівартість житлово-комунальних послуг та залишити незмінний розмір тарифу.

У лютому 2012 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання інвестиційної діяльності у сфері житлово-комунального господарства». Законом передбачено формування підприємствами водо-, теплопостачання та водовідведення спільно з органами місцевого самоврядування інвестиційних програм.

Реалізація кожної інвестиційної програми має забезпечувати: економічний ефект (скорочення наприклад витрат та втрат води, скорочення споживання електроенергії, скорочення витрат на зарплату через перехід на автоматичне регулювання і т.д.); екологічний ефект (якість очистки стічних вод); та соціальний (це якість питної води).

На сьогодні вже прийнято та затверджено Порядки формування інвестиційних програм розвитку водопровідно-каналізаційних та теплопостачальних підприємств. На завершальному етапі погодження знаходяться проекти постанов Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядків зарахування коштів на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків за інвестиційними програмами, використання зазначених коштів і здійснення контролю за їх витрачанням у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення» та «Про затвердження порядків контролю за реалізацією інвестиційних програм у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, а також граничного рівня вартості інвестицій, які можуть залучатися за інвестиційними програмами, що включаються при розрахунку економічно обґрунтованих витрат, та граничного терміну дії інвестиційних програм до моменту повного погашення зобов’язань за ними». А головне, інвестиційна програма має базуватись на основі схем оптимізації роботи централізованих систем водопостачання та теплопостачання населених пунктів України,  які є підґрунтям для подальшого створення регіональних програм модернізації як комунальної теплоенергетики так і підприємств водопровідно-каналізаційного господарства та визначення пріоритетності спрямування інвестицій. А це вже є комплексний підхід до вирішення питання розвитку підприємств галузі, впровадження енергозберігаючих технологій.

Одним із шляхів раціонального та економного використання ресурсів є їх облік, в першу чергу оснащення житлового фонду засобами обліку та регулювання споживання води і теплової енергії.

Загальний рівень оснащення підприємств-ліцензіатів водопровідно-каналізаційне господарство комерційними приладами обліку – 75 %. Загальний рівень оснащеності теплолічильниками підприємств комунальної теплоенергетики – 92,2 %. Проте, це показники технічного обліку, відсоток обліку, за яким здійснюються комерційні розрахунки, набагато нижчий. Мінрегіоном розроблено проект Закону України «Про обов’язковий комерційний облік ресурсів» та супроводжується у Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обов’язкового комерційного обліку та вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг».

Для виконання завдань та заходів Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки визначено основні напрями у сфері житлово-комунального господарства, реалізацію яких планується здійснювати шляхом залучення коштів під державні гарантії:

  • Реконструкція та капітальний ремонт житлових будинків.
  • Відновлення ліфтового господарства.
  • Облаштування багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку і регулювання води.
  • Установка індивідуальних теплових пунктів.
  • Установка блочно-модульних котелень.
  • Заміна насосного обладнання.
  • Установка систем доочистки води на об’єктах соціальної сфери.
  • Облаштування дитячих і спортивних майданчиків.
  • Реалізація проектів ремонту та реконструкції вуличного освітлення з використанням енергозберігаючих технологій.
  • Придбання комунальної техніки.

З метою залучення іноземних інвестицій Міністерством активізована робота, яка спрямована на поглиблення існуючих та пошук нових напрямів співробітництва з міжнародними організаціями у галузі ЖКГ.

З початку 2013 року залучено кредитних ресурсів на суму 1,5 млрд. євро на реалізацію 7 напрямів у сфері ЖКГ та за рахунок міжнародної технічної допомоги залучено 201 млн. доларів США на реалізацію 29 проектів , зокрема у водопровідно-каналізаційному господарстві, енергоефективності та енергозбереженню, теплопостачання тощо.

Публікації та новини схожі

Мінрегіон визначає чотири ключових завдання у галузі будівництва на 2012 рік

20.12.2011
Мінрегіон визначає чотири ключових завдання у галузі будівництва на 2012 рік Суттєве поліпшення інвестиційного клімату в регіонах є метою чотирьох ключових завдань Мінрегіону у галузі будівництва, вважає Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. Про це він сказав під час брифінгу у прес-центрі Уряду в середу, 14 грудня.

докладніше

Відповідальність по-харківськи: ремонт під'їздів - за власний кошт

11.09.2014
Відповідальність по-харківськи: ремонт під'їздів - за власний кошт Мешканці Харкова допомагають комунальникам з підготовкою своїх будинків до опалювального сезону.

докладніше

Пробное внедрение автоматической системы учета воды

03.09.2012
Пробное внедрение автоматической системы учета воды В Запорожье изучают эффективность работы и целесообразность внедрения автоматической системы дистанционного учета потребленной воды. На заседании исполкома Запорожского горсовета приняли решение о тестировании данной системы.

докладніше

«Рівнеоблводоканал» прагне виконати свою роботу за кошти ОСББ (відео)

11.10.2012
«Рівнеоблводоканал» прагне виконати свою роботу за кошти ОСББ (відео) В ході чергового круглого столу, присвяченого обговоренню проблем у взаємовідносинах ОСББ із комунальними монополістами Рівного з’ясувалося, що РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» вимагає від співвласників встановити будинкові лічильники обліку води на границі розмежування комунікацій. ОСББ повинні це зробити за власний кошт. Про це розповіла керівник ОСББ «Сонячна домівка» Оксана Нєнахова. При цьому пані Оксана зазначила, що згідно закону ОСББ не є власником будинку, тому не зрозуміло чому об’єднання повинне виконувати цю роботу за власні кошти.

докладніше

Юридична консультація

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше