Головна » Новини та публікації » Мінрегіон активно вивчає міжнародний досвід — Анатолій Близнюк

Мінрегіон активно вивчає міжнародний досвід — Анатолій Близнюк

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України активно вивчає іноземний досвід реформування ЖКГ, зокрема, і накопичений у країнах СНД. Про це сказав очільник Мінрегіону Анатолій Близнюк під час зустрічі із керівництвом Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства Російської Федерації.

«Зараз ми активно вивчаємо іноземний досвід. Але схожість проблем систем життєзабезпечення, які мають країни СНД, робить накопичений успішний досвід дуже цінним. У деяких питаннях вам вдалося значно краще реалізувати системні реформи, більш ефективно підготувати законодавчу базу», — сказав Анатолій Близнюк.

«Наші проблеми у житлово-комунальному господарстві, а також менталітет наших громадян дуже схожі. Тому ми готові щиро ділитися досвідом, а також переймати його у вас», — відзначив голова Правління державної корпорації — Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства Костянтин Цицин.

За словами Костянтина Цицина, сьогодні у Російській Федерації тільки за офіційними даними аварійними визнано будинки загальною площею 10 млн м2. Ще близько 60 млн кв. м житлової площі має статус ветхої, тобто зношеної на 70%. Для вирішення питання відселення мешканців та капітального ремонту будинків держава прийняла дуже ефективний закон, який детально регламентує використання коштів на ремонт житла. У 2007 році було створено державну корпорацію — Фонд сприяння реформуванню житлово-комунального господарства. З державного бюджету було виділено майже 10 млрд доларів, які розподілялися між регіонами під спеціально розроблені програми модернізації житлового фонду. Будинок отримував кошти тільки при виконанні обов’язкових 10 вимог закону, головною серед яких було створення товариства власників житла (ТВЖ — аналог вітчизняного ОСББ). Дуже просто, у довільній формі та «хоч на картоні», товариство формує заявку та кошторис ремонту, який подає муніципалітету. Міська влада опрацьовує та подає на узагальнення на регіональний рівень, де формується остаточна заявка. Обов’язкова умова — співфінансування на рівні не менше 32% місцевий бюджет та 5% від мешканців будинку. При надходженні коштів ТВЖ саме визначається із підрядниками робіт, а от їхню якість та використання коштів контролюють муніципалітети. При недотриманні досить жорстких контрольних вимог перед цілим регіоном ставиться вимога повного повернення усіх коштів, тому губернатори безпосередньо зацікавлені у якісній та ефективній модернізації. Після підписання Акту виконаних робіт будівля знімається з балансу міста та відповідальність за стан утримання житла повністю переходить до товариства власників. Діяльність фонду спочатку планувалася на три роки, однак масштаб проблеми змушує продовжити його діяльність.

Прес-служба Мінрегіону

Публікації та новини схожі

Создание ОСМД: проведение учредительного собрания

18.07.2012
Создание ОСМД: проведение учредительного собрания Для того, чтобы собрание было правомочным, а его решения имели законную силу, необходимо соблюсти ряд процедурных норм.

докладніше

Від влади треба вимагати розкриття складових коммунальних тарифів, - Тетяна Бойко

27.06.2014
Від влади треба вимагати розкриття складових коммунальних тарифів, - Тетяна Бойко Чому зросли тарифи на комунальні послуги? За що ще доведеться платити більше? Які умови поставило МВФ поруч з вимогою підвищення ціни на КП? Відповіді на це в ефірі «Громадського радіо» дає Тетяна Бойко – представник Громадянської мережі «Опора».

докладніше

Анатолий Близнюк: В следующем году бороться за благоустройство станет выгодно

08.11.2012
Анатолий Близнюк: В следующем году бороться за благоустройство станет выгодно Минрегион обратится к Правительству с предложением ввести систему стимулов для победителей ежегодного всеукраинского конкурса «Населенный пункт наилучшего благоустройства и поддержки общественного порядка». Об этом сообщил Министр регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Украины Анатолий Близнюк во время вручения наград победителям конкурса, которое состоялось в рамках VIII Международного конгресса «Институциональные и технические аспекты реформирования жилищно-коммунального хозяйства - 2012».

докладніше

Статистика по ОСББ в Україні

18.02.2019
Статистика по ОСББ в Україні Мінрегіон опублікував данні, що на 01 січня 2019р в країні функціонує 26 603 ОСББ. Водночас, Мінюст надає доступ до відкритого реєстру юридичних осіб, в якому на 03 січня 2019р маємо 29 751 активних ОСББ. Різниця між даними міністерств складає - 12%.

докладніше

Юридична консультація

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше