Головна » Новини та публікації » «Луганськвода» посягає на права мешканців ОСББ

«Луганськвода» посягає на права мешканців ОСББ

28 грудня 2012 у місті Луганськ відбувся круглий стіл на тему: «Луганські ОСББ та монополісти: партнерство чи протистояння?». Організатором заходу виступила Громадянська Мережа ОПОРА. Представники ОСББ Луганська розповіли, що найбільше нарікань вони мають на ТОВ «Луганськвода», яка й надалі вимагає акумулювати на рахунках ОСББ грошові кошти, оплачувані людьми за воду і централізовано перераховувати їх «Луганськвода», що утискає права мешканців.

Як розповіла Ганна Рябова, член ОСББ «Черемушки» на кв. Гагаріна: «Мешканцям будинків з ОСББ, як і раніше лякають відключенням води. Багато жителів вже шкодують що раніше проголосували за створення ОСББ, тому що просто бояться залишитися без води та інших послуг ЖКГ. «Луганськвода» має намір закрити особові рахунки мешканців і вимагає від ОСББ збирати гроші з кожної квартири і перерахувати оплату за весь будинок на рахунки «Луганськводи». Та всі ОСББ Луганська виступають категорично проти такої форми співпраці з ТОВ «Луганськвода», тому що це призведе до фінансових проблем, так як з технічних причин (через різного класу точності лічильників) показники загальнобудинкових водомірів відрізняються від сумарного показника квартирних водомірів, найчастіше, - убік, що вигідна водопостачальній компанії. Тому нам доводиться вирішувати спори у судовому порядку з монополістами, а це вимагає чималих матеріальних витрат і враховуючи українську судову практику чималого часу».

Микола Ігнатьєв, журналіст розповів: «Останні кілька місяців міська влада Луганська активно проводить збори в будинках, фахівці Луганської міської ради приходять і популізіруют ОСББ, розповідають про специфіку роботи об'єднань і наполегливо рекомендують мешканцям створити ОСББ у своєму будинку. У той же час влада нічого не робить, щоб врегулювати взаємовідносини ОСББ з монополістами, тим самим блокуючи роботу по створенню ОСББ. Ніхто не сумнівається в тому, що немає альтернативи об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, але реалії такі, що в державі не створено умови для їх нормальної життєдіяльності».

Як заявив Олексій Кормілецький, керівник Луганського представництва Громадянської Мережі ОПОРА: «Більшість зловживань монопольним становищем та фактів недобросовісної конкуренції в галузі ЖКГ відбувається якраз в сфері роботи природних монополій. Сьогодні існує правова колізія: ОСББ - неприбуткова організація, але у випадку, якщо через рахунки організації пройдуть кошти, спрямовані на виконання яких-небудь комунальних послуг, податкова буде вимагати від них оплати податків, як з прибуткової організації, що блокує її роботу. У нашому суспільстві виникла ситуація, коли, з одного боку, влада агітує українців створювати ОСББ, а з іншого боку, незважаючи на всі звернення представників ОСББ досі не усунула прогалини у законодавстві, які блокують їх роботу. Таких прикладів зловживань багато і все це відбувається через подвійних стандартів, адже мешканці комунальних будинків сплачують за деякі комунальні послуги як фізичні особи, а члени об'єднань - як юридичні - тобто набагато більше. І після цього, яка мотивація у мешканців буде створювати ОСББ, якщо на регіональному рівні їх так дискримінують».

Учасники круглого столу обговорили локальні питання функціонування та життєдіяльності ОСББ у сфері водовідведення і водопостачання, визначили план спільних дій представників громадськості та ОСББ щодо протидії порушеннь прав мешканців з боку природних монополій, у разі якщо ситуація в перебігу декількох місяців не поміняється в кращу сторону.

За коментарями звертайтесь
Олексій Кормілецький,
Керівник Луганського представництва Громадянської Мережі ОПОРА 
0502752808

Публікації та новини схожі

Определены города-партнеры Проекта USAID «Муниципальная энергетическая реформа» в Украине

10.03.2014
Определены города-партнеры Проекта USAID «Муниципальная энергетическая реформа» в Украине Процесс отбора украинских городов, которые станут партнерами Проекта USAID «Муниципальная энергетическая реформа в Украине» завершился.

докладніше

Создание ОСМД: проведение учредительного собрания

18.07.2012
Создание ОСМД: проведение учредительного собрания Для того, чтобы собрание было правомочным, а его решения имели законную силу, необходимо соблюсти ряд процедурных норм.

докладніше

Системи життєзабезпечення під постійним контролем

01.02.2012
Системи життєзабезпечення під постійним контролем В усіх областях створені регіональні штаби із забезпечення безперебійної роботи об’єктів життєдіяльності населення, повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк на тематичному брифінгу, що відбувся в Кабінеті Міністрів України у середу, 1 лютого.

докладніше

Проблеми та перспективи Консультативних центрів підтримки ОСББ в районах Києва

10.07.2012
Проблеми та перспективи Консультативних центрів підтримки ОСББ в районах Києва В ході тренінгу з впровадження енергоефективних заходів у житловому секторі, що відбувся 3 липня 2012 року, представники об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та працівники консультаційних центрів підтримки ОСББ говорили про досвід роботи консультативних центрів підтримки ОСББ у районах Києва, про результати роботи Координаційної ради з питань ОСББ, про відносини з виробниками і виконавцями житлово-комунальних послуг, про результати роботи Координаційної ради ОСББ при ПАТ «Київенерго», а також про результати енергетичних аудитів будівель.

докладніше

Юридична консультація

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше