Головна » Новини та публікації » Луганськ: Громадськість та ОСББ вимагають від обласної влади захистити мешканців будинків від «Луганськвода»

Луганськ: Громадськість та ОСББ вимагають від обласної влади захистити мешканців будинків від «Луганськвода»

26 березня 2013 року у місті Луганськ за підтримки Громадянської мережі ОПОРА відбулась прес-конференція, під час якої представники ОСББ та громадських організацій закликали обласну владу розібратися з фактами порушення прав мешканців в житлових будинках з ОСББ з боку монополіста – підприємства «Луганськвода». Представники громадських організацій та ОСББ сподіваються , що обласне керівництво виконає свої зобов’язання перед луганчанами та після того, як «Луганськвода» була повернута в комунальну власність, влада має можливість вплинути та припинити дискримінацію мешканців будинків з ОСББ.

Як зазначив Олексій Кормілецький, керівник Луганського представництва Громадянської мережі ОПОРА : «25 лютого 2013 року під час апаратної наради голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк заявив, що в цьому році буде приділена особлива увага сприянню у створенні нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на Луганщині». Олексій нагадав: «Головним аргументом в підтримку створення ОСББ є створення умов для їх нормального функціонування. Конкретною допомогою мешканцям будинків з ОСББ було б , якби голова Луганської обласної ради та голова Луганської облдержадміністрації взяли на особистий контроль вирішення всіх проблемних ситуацій, пов’язаних з фактами нав’язування підприємством «Луганськвода» функції «виконавця послуг».

«Луганськвода» супереч законодавству, нав'язує ОСББ невигідні договори, заганяючи їх у петлю виконавця послуг, а ОСББ не є і не може бути виконавцем послуг згідно закону», - обурився Кормілецький.

Юрій Лозинський, голова громадського об’єднання «Громадський Актив Луганська» розповів: « Якщо мешканці об'єднаються в ОСББ разом зі своїми квартирами вони також стануть співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного устаткування, елементів зовнішнього благоустрою. У створенні ОСББ зацікавлені перш за все мешканці. Причина проста: об'єднавшись, співвласники отримують можливість самостійно управляти своєю власністю, відстоювати власні права і захищати інтереси кожного мешканця».

Також Юрій Лозинський зауважив: «В той же час існує немало проблем, пов'язаних з суперечністю нашого законодавства. Одна з них — ОСББ повинне взяти будинок на баланс комунальної власності. Навіщо ж його брати, якщо квартири і так приватизовані?».

«Створити ОСББ сьогодні простіше простого: статут, «засновницькі збори», державна реєстрація, відкриття рахунку в банку. Однак потім проблем не оберешся: передача будинку на баланс неможлива, прибудинкової території немає, монополісти послуг ЖКХ, зокрема «Луганськвода» диктує тобі, що ти повинен виконувати їх роботу і блокує тобі рахунки. Чи буде після цього бажання у мешканців Луганська створювати ОСББ? Процес кооперації мешканців в ОСББ - це правильний шлях, потрібно лише, щоб влада не заважала по ньому йти, а створювала умови не на словах, а на ділі», - підсумував пан Лозинський.

Анна Рябова, член ОСББ «Черемушки» розповіла : «Депутати Луганської обласної ради визнали помилковість передачі приватному власникові підприємства «Луганськвода». Це безперечно правильне рішення. Проте зараз найголовнішим завданням призначити для управління комунальної власності ефективних менеджерів, які не перекладатимуть проблеми лише на плечі мешканців. Приклад по будинках з ОСББ тут є показовим. Адже як і раніше приходять повістки до суду по позовах ТОВ «Луганськвода». Це грубе порушення прав мешканців будинків з ОСББ. У нашому суспільстві виникла ситуація, коли, з одного боку, влада агітує українців створювати ОСББ, а з іншого боку, не дивлячись на всі звернення представників ОСББ до цих пір не усунула волаючі проблеми, які блокують їх роботу. Якщо ці проблеми не будуть вирішені в найкоротші терміни, то план по створенню ОСББ в 2013 р. на Луганщині буде знову провалений!»

Детальніше:
Олексій Кормілецький
Координатор Громадянської мережі ОПОРА
у Луганській області,
(050) 275 28 08
Публікації та новини схожі

Чи зможуть співвласники реалізувати право на земельну ділянку багатоквартирного будинку?

25.04.2013
Чи зможуть співвласники реалізувати право на земельну ділянку багатоквартирного будинку? У середу, 24 квітня 2013 року о 10.00 год. в Інформаційному агентстві «Укрінформ Громадянська мережа ОПОРА провела круглий стіл «Коли співвласники зможуть реалізувати право на земельну ділянку багатоквартирного будинку?».

докладніше

«Луганськвода» посягає на права мешканців ОСББ

02.01.2013
«Луганськвода» посягає на права мешканців ОСББ 28 грудня 2012 у місті Луганськ відбувся круглий стіл на тему: «Луганські ОСББ та монополісти: партнерство чи протистояння?». Організатором заходу виступила Громадянська Мережа ОПОРА. Представники ОСББ Луганська розповіли, що найбільше нарікань вони мають на ТОВ «Луганськвода», яка й надалі вимагає акумулювати на рахунках ОСББ грошові кошти, оплачувані людьми за воду і централізовано перераховувати їх «Луганськвода», що утискає права мешканців.

докладніше

Успіхи Харкова у реформуванні ЖКГ

26.01.2012
Успіхи Харкова у реформуванні ЖКГ Харкову за багатьма напрямками вдалося досягти того, до чого в інших обласних центрах ще навіть не приступили. Тому було ухвалено рішення про реалізацію пілотного проекту з модернізації житлово-комунального господарства саме в цьому місті.

докладніше

Статистика по ОСББ в Україні

18.02.2019
Статистика по ОСББ в Україні Мінрегіон опублікував данні, що на 01 січня 2019р в країні функціонує 26 603 ОСББ. Водночас, Мінюст надає доступ до відкритого реєстру юридичних осіб, в якому на 03 січня 2019р маємо 29 751 активних ОСББ. Різниця між даними міністерств складає - 12%.

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше