Головна » Новини та публікації » Київенерго: тепло і світло для киян?

Київенерго: тепло і світло для киян?

"Київенерго" — компанія, яка забезпечує столицю України електричною та тепловою енергією, поєднуючи процеси виробництва, транспортування та збуту енергоресурсів. За специфікою та масштабами діяльності "Київенерго" не має аналогів у Східній Європі.

Дійсно, саме "Київенерго" є одним із найважливіших підприємств, які створюють комфортні умови проживання для киян та гостей столиці. Саме завдяки йому ми отримуємо тепло та гарячу воду, електроенергію. Не дай Боже, щось би трапилося з "Київенерго" – і Київ залишився б без тепла, електроенергії, а як наслідок – без холодної води і каналізації.

І при цьому "Київенерго" – збиткове підприємство! Вартість 1 Гкал нижче собівартості, прямі збитки тільки за 1 квартал 2012 року склали 328,6 мільйона гривень. Значить, кияни в небезпеці? А що, як завтра збанкрутує цей унікальний гігантський монополіст? А може, не збанкрутує? Мабуть, не дасть київська влада, знайде гроші, допоможе розрахуватись за газ, сплатить борги киян…

Чекайте, які борги? Кияни ж справно сплачують за комунальні послуги!

А ось тут і починається найцікавіше.

Електрику "Київенерго" продає безпосередньо мешканцям, і боргів за неї практично нема. А от тепло (теплову енергію) "Київенерго" продає виключно юридичним особам, і всіма правдами і неправдами відмовляється від того, щоб продавати тепло безпосередньому споживачу. У чому ж сенс таких дій? Невже "Київенерго" зацікавлене в тому, щоб хтось був посередником? Для чого? Адже досвід того ж таки "Київенерго" з електропостачання доводить, що краще мати прямі договори з кожним мешканцем, тоді платіжна дисципліна вища.

Посередником на практиці є або ЖЕК, або ОСББ, або ЖБК. А от для чого потрібні "Київенерго" такі "посередники" в продажу теплової енергії, стає зрозумілим при нарахуванні плати за спожиту теплову енергію.

Давайте змоделюємо декілька ситуацій в залежності від наявності будинкових лічильників тепла і гарячої води.

1. Будинковий лічильник тепла на опалення і гарячу воду відсутній.

Мешканці в даному випадку за опалення сплачують круглий рік по 2,91 за 1 м2 опалювальної площі, тоді як "Київенерго" нараховує наступним чином (як це передбачено в додатку № 2 до "стандартного" договору, який використовується "Київенерго" у відносинах з ОСББ, ЖБК і ЖЕКами): множення кількості годин споживання на величину середньогодинного теплового навантаження будинку з урахуванням температури теплоносія.

Або (той самий додаток №2): від загального споживання теплової енергії, визначеної за комерційними приладами обліку встановленими на центральному тепловому пункті (ЦТП), віднімаються обсяги споживання теплової енергії, визначені за будинковими комерційними приладами обліку споживачів, а залишок обсягу спожитої теплової енергії розподіляється між споживачами без будинкових комерційних приладів обліку теплової енергії пропорційно до їх договірних навантажень.

Якщо перекласти це на "людську" мову, то мається на увазі, що витоки теплоносія і втрати тепла в мережах після ЦТП (попросту кажучи – витоки в дірявих трубах "Київенерго" від котельні до будинку) повністю покладаються на будинки без приладів обліку, а ми з вами дуже часто бачимо, як парує земля або зливова каналізація взимку.

Хіба при такому підході до обліку "Київенерго" зацікавлене в ремонті власних мереж? Зовсім ні. Чим більше витік – тим більше зробимо нарахування, тим більше покажемо в майбутньому борги киян перед нами.

При цьому, навіть перевірити правильність такого нарахування неможливо, бо до власних засобів обліку енергетики нікого не допускають, та і взагалі жоден ЦТП, за інформацією працівників "Київенерго", таким засобами обліку не обладнаний.

А вся різниця, яка виникає між тим, що платить за опалення кожен сумлінний киянин, та тим, що нараховують енергетики, покладається якраз на "посередника" – ОСББ, ЖБК, ЖЕК. Ось звідки беруться ці загадкові "борги" киян за тепло.

З гарячою водою – ще цікавіше. Якщо немає будинкового засобу обліку тепла, то "Київенерго" вираховує теплове навантаження залежно від кількості зареєстрованих мешканців, байдуже, встановлені в квартирах лічильники гарячої води чи ні. У той же час, "посередник" (ОСББ, ЖБК, ЖЕК) не може так, як "Київенерго", ігнорувати покази квартирних лічильників. Досвід Києва показує, що мешканці з лічильниками споживають в середньому по 2 м3 гарячої води, тоді як норма 3,5 м3, а відсоток квартир з лічильниками є досить високим.

Якщо в будинку проживає 500 мешканців, 80% яких споживають воду по лічильниках, то різниця в нарахуванні буде приблизно така:

Фактично: 500мешканців*80%(з лічильниками)*2м3(середнє споживання)+500*20%*3,5м3=1150 м3.

Нарахування за методикою "Київенерго": 500 мешканців*3,5м3 по нормі = 1750 м3.

Таким чином, в цьому прикладі обсяг гарячої води, фактично спожитої мешканцями будинку, становить 1150 м3, а "Київенерго" нараховує плату за 1750 м3, тобто на 600 м3 більше. Як бачите, нарахування енергетиків у півтора рази більше від фактичного споживання.

З урахуванням вартості гарячої води, зайві нарахування у цьому прикладі становитимуть близько 10 тисяч гривень. Саме цю різницю і рахуватиме "Київенерго" як "борг" вашого ОСББ, ЖБК чи ЖЕКу. Тож не дивуйтеся, якщо одного дня ваш будинок відключать від гарячого водопостачання "за борги", хоча всі мешканці сумлінно оплачують комунальні послуги.

2. Будинковий лічильник тепла встановлено тільки на опалення.

Це, мабуть, найбільш нецікавий для енергетиків випадок. За опалення мешканці сплачують пропорційно до спожитого тепла. Єдине, на чому в цьому разі спекулюють енергетики – це якість тепла. Якщо у вас в квартирі холодно – вам ніхто не зробить перерахунок! Тому що тепло вже пораховане лічильником і не важливо, що воно недостатньої якості, щоб нагріти будинок, - платити все одно потрібно.

З гарячою водою ситуація в цьому прикладі повториться, як і в першому випадку.

3. Будинок обладнано всіма будинковими засобами обліку тепла (і на опалення, і на гарячу воду).

Тут, як не дивно, "Київенерго" теж знаходить свою вигоду в нарахуваннях плати за гарячу воду. Лічильник рахує як теплову енергію, так і кількість води, яка залишилась в будинку (спожита мешканцями). При цьому енергетики рахують тільки кількість теплової енергії – незалежно від того чи відповідає вона вимогам до гарячої води. Навіть якщо гаряча вода заходить у будинок з температурою нижче від нормативної, перерахунок "Київенерго" не робить, а мешканці, отримуючи ледь теплу воду, сплачують за неї, як за гарячу. При цьому кількість води, спожитої людьми, до уваги не береться. Знов зроблені "Київенерго" нарахування значно перевищують вартість фактично спожитої гарячої води.

Приблизно така сама картина з нарахуваннями відбувається і для інших контрагентів "Київенерго". "Київводоканал" платить "Київенерго" за підкачку води ("Київенерго" вважає, що гаряча вода складається з холодної води та теплової енергії, і вода належить водоканалу, через що він і повинен оплатити "послуги" "Київенерго" з транспортування цієї води споживачам) – при чому сплачує виключно за розрахунковими даними, не маючи можливості перевірити кількість фактично витраченої для цього електроенергії.

Наслідком таких зручних для "Київенерго" нарахувань є мільярдні штучно створені борги киян, "Київводоканалу", міського бюджету… та можливість спекулювати якістю тепла і посилатись на причини виникнення заборгованості за енергоносії (газ).

А тепер давайте подивимось на наслідки такого підходу енергетиків для киян, для державної програми підтримки ОСББ. За таких підходів вже через рік після створення ОСББ буде мати такі борги, сплатити які не буде мати можливості.

Ще через рік "Київенерго" подасть на нього до суду, визнає банкрутом, арештує рахунки і таке ОСББ не буде мати змогу навіть сплатити за вивіз сміття, виплатити зарплату двірнику, оплатити інші необхідні витрати, наприклад зробити ремонт. І такі випадки у Києві вже не поодинокі.

І вся ця "діяльність" "Київенерго" відбувається навіть не на власному обладнанні, бо всі мережі і джерела тепла у Києві – це власність громади міста, яка знаходиться в лише оперативному управлінні у "Київенерго".

Ото ж і маємо – "Київенерго" – компанія, яка існує тільки завдяки і для киян, яка заробляє кошти користуючись їх майном, при цьому обдирає рідне місто і його жителів майже до нитки! А ті збитки які, начебто, несе "Київенерго", мабуть, такі само дуті, як і нарахування для мешканців.

Тетяна Бойко
координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі "Опора"

Публікації та новини схожі

Новий закон про ОСББ: інтереси громади чи забудовників?

20.03.2012
Новий закон про ОСББ: інтереси громади чи забудовників? Яка ж редакція законопроекту була ухвалена Верховною Радою насправді та яку підпише Президент?

докладніше

Тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій по базових підприємствах станом на 1 травня 2012 року

30.05.2012
Тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій по базових підприємствах станом на 1 травня 2012 року На виконання Заходів щодо забезпечення виконання завдань Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки та з метою моніторингу стану реформування і розвитку житлово-комунального господарства запроваджено галузеву звітність про тарифну політику підприємств житлово-комунального господарства.

докладніше

Мінрегіон: Отримай пільговий кредит за проект розвитку ЖКГ

19.12.2012
Мінрегіон: Отримай пільговий кредит за проект розвитку ЖКГ Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву почав прийом заявок на отримання пільгових бюджетних кредитів. Кошти спрямовуватимуться в першу чергуна економію та імпортозаміщення енергоресурсів. До регіональних відділень Фонду слід надавати техніко-економічне обґрунтування або розрахунок проекту, а також документи, які підтверджують надійний фінансовий стан позичальника.

докладніше

Мінрегіон посилює взаємодію з регіонами

20.01.2012
Мінрегіон посилює взаємодію з регіонами В ідеології активізації співпраці з регіонами у напрямку поглиблення соціально-економічних реформ, запропонованих суспільству Президентом України Віктором Януковичем, Мінрегіон розпочинає консультації та безпосередню взаємодію із регіональними органами влади, експертами, територіальними громадами та трудовими колективами галузі.

докладніше

Юридична консультація

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше