Головна » Новини та публікації » Громадськість висловила свою об’єднану позицію щодо законопроекту №8474

Громадськість висловила свою об’єднану позицію щодо законопроекту №8474

22 лютого 2012 року в прес-центрі ІА «Українські новини» пройшла прес-конференція, на якій ряд громадських організацій озвучили своє спільне бачення щодо вирішення проблем нині діючих об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, а також закликали народних депутатів завтра, 23 лютого, підтримати законопроект №8474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ». Водночас, громадські активісти  зазначили, що з прийняттям цього закону не зникнуть усі перешкоди, адже багато проблем житлово-комунального господарства потребують системного вирішення, до того ж значною мірою все залежить від виконання рішень.

В разі ухвалення законопроекту №8474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ» Верховною Радою 23 лютого 2012 року, буде вирішено питання земельної ділянки під багатоквартирним будинком, врегульовано проблему самостійного забезпечення об'єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, поняття «балансоутримання» стосовно ОСББ буде замінено на більш відповідний термін «управління будинком» тощо.

На думку керівника житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Тетяни Бойко, законопроект не є ідеальним. Саме тому потрібно розпочинати підготовку нових змін до законодавчих актів, для вирішення тих проблем, які залишилися поза увагою законопроекту №8474.

Директор Програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» Олексій Орловський в ході прес-конференції зазначив, що громадянське суспільство чудово розуміє, що ухваленню нового законодавства, яке би повною мірою відповідало інтересам ОСББ, а також ініціативних груп по їх створенню, часто заважають особисті інтереси окремих посадовців, забудовників, приватних ЖЕКів тощо, які дуже активно лобіюються в органах публічної влади. «Ми свідомі, що ухвалення законопроекту №8474 лише в мінімальному обсязі вирішить нагальні проблеми ОСББ. Зі свого боку, Міжнародний фонд «Відродження» готовий й надалі забезпечувати експертну, організаційну та фінансову підтримку ініціатив, спрямованих на практичне розв'язання тих проблем, які наявні в житлово-комунальній, а також інших суміжних сферах, на яких наголошують представники інститутів громадянського суспільства», — заявив Олексій Орловський.

Член правління ВБО «Інститут місцевого розвитку» Вікторія Погорєлова також вважає, що ухвалення даного законопроекту не вирішить відразу усіх проблем, з якими стикаються ОСББ. За словами Вікторії Погорєлової, законопроект №8474 є лише маленьким кроком в реалізації того, що голови об’єднань вимагали ще в 2010 році на Першому Форумі ОСББ. На її думку, потрібно продовжувати роботу над удосконаленням правової бази щодо об’єднань співвласників багатоквартирних будинків і не зупинятися на досягнутому.

Заступник голови ВГО «Спілка власників житла України» Михайло Березовчук підтримав позитивну оцінку учасників прес-конференції щодо положень проекту №8474, та наголосив, що у подальшому, але без зволікань, слід вносити у Закон про ОСББ  наступні норми:

  • неможливість відмови постачальника комунальних послуг, які визначені об’єднанням у якості виконавця цих послуг, діяти у цьому статусі та укладати прямі договори зі співвласниками;
  • внести зміни про те, що до моменту оформлення права власності на прибудинкову територію будь-які юридичні дії з нею, забороняються;
  • укладення між управителем, власником житла і ОСББ тристороннього договору;
  • заборона незаконної відмови об’єднанню у прийнятті свого будинку в управління (утримання);
  • можливість отримання інформації щодо переліку власників приміщень.
Детальніше:
Тетяна Бойко,
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
Публікації та новини схожі

Мінрегіон: 9 областей повністю запровадили технологічний облік тепла

08.10.2012
Мінрегіон: 9 областей повністю запровадили технологічний облік тепла Лише 15 відсотків бракує Україні до повного оснащення всіх теплогенеруючих потужностей комунальних підприємств лічильниками тепла. Дев’ять областей забезпечили технологічний облік виробленого та відпущеного споживачам тепла повністю. Про це повідомив Перший заступник очільника Мінрегіону України Олександр Аліпов під час селекторної наради з керівництвом обласних державних адміністрацій присвяченій підготовці до роботи взимку, що відбулася у будинку Уряду в середу 3 жовтня.

докладніше

Анонс: Дніпропетровський регіональний форум «ОСББ та ЖБК - основа реформування житлово-комунального господарства»

15.03.2013
Анонс: Дніпропетровський регіональний форум «ОСББ та ЖБК - основа реформування житлово-комунального господарства» У вівторок 19 березня о 12 годині у великій залі Будинку спілок (м. Дніпропетровськ, проспект Карла Маркса, 93) за підтримки Громадянської мережі ОПОРА відбудеться Дніпропетровський регіональний форум ОСББ та ЖБК.Організатор – Асоціація ОСББ та ЖБК Дніпропетровської області «Наш дім».

докладніше

Діяльність ОСББ стане більш прозорою та цивілізованою

07.02.2012
Діяльність ОСББ стане більш прозорою та цивілізованою На сьогоднішньому відкритті десятої сесії Верховної Ради України шостого скликання Президент країни Віктор Янукович розповів про ключові проблеми держави та шляхи їх подолання. Одним з таких питань була реформа житлово-комунальної сфери.

докладніше

Доступное жильё: Финляндский опыт – на украинскую почву

29.08.2012
Доступное жильё: Финляндский опыт – на украинскую почву В Финляндию отправилась украинская делегация во главе с Вице-премьер-министром – Министром инфраструктуры Украины Борисом Колесниковым для изучения передового опыта строительства доступного жилья.

докладніше

Юридична консультація

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ

 Чи потрібно оформляти акти списання ТМЦ (фарба, сіль, лампочки, метал), чи це відносити до накладних витрат?

докладніше