Головна » Новини та публікації » Громадськість оцінила ухвалений Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку»

Громадськість оцінила ухвалений Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку»

15 березня  Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку» (№8474). Перемогою громадських активістів можна вважати те, що народні депутати відхилили найбільш «шкідливі» для ОСББ поправки та прийняли ряд норм, що спростять життя мешканців будинків ОСББ. 

«У процесі підготовки текст законопроекту всупереч регламенту Верховної Ради постійно змінювався, під час голосування у сесійній залі було, як мінімум, два різних варіанти законопроекту,  а зміст інформаційного повідомлення на сайті Верховної Ради не відповідає стенограмі засідання та хроніці голосування. Тому є всі підстави для занепокоєння щодо збереження тексту, підтриманого народними депутатами», — заявила керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Тетяна Бойко в ході прес-конференції, що проходила в інформаційній агенції «УНІАН».

Голова Асоціації ОСББ «Жито-Мир» Ігор Скоропад переконаний, що ухвалення законопроекту 8474 — це вагомий крок вперед, на якому не варто зупинятися. Голова відзначив наступні позитивні норми, що врегульовані в новому Законі:

1. Щодо членства в ОСББ. Всі мають крім своєї власної квартири чи приміщення, поки що віртуальну майнову долю спільного майна і всі повинні приймати участь в його утриманні, а не прикриватися можливістю заявити: «Я не член вашого ОСББ і не визнаю ваш статут, тому ніякі ваші членські внески сплачувати не збираюся». В новому Законі це врегульовано і визначено обов’язком.

2. Визначено, що ОСББ управляє будинком з моменту своєї держреєстрації. На жаль, в деяких ОСББ є «нормальною» ситуацією, коли будинок роками не передається від попереднього балансоутримувача.

3. ОСББ має право виступати замовником робіт з капремонтів і мають право отримувати кошти з державного та місцевого бюджетів. До цього замовниками і розпорядниками бюджетних коштів були виключно управління ЖКГ.

4. Пільги та субсидії певним категоріям громадян на підставі саме цього закону будуть надаватися і розраховуватися на внески та платежі, які визначаються загальними зборами ОСББ. Тобто до цього існувала ненормальна ситуація, коли всупереч навіть старому діючому закону «Про ОСББ», органи соцзахисту вимагали від ОСББ затверджувати тарифи в виконкомах. І саме виконком встановлював такий розмір тарифу на утримання будинку, який на думку чиновника, перевіряючого розрахунок, вважався «обґрунтованим».

Дмитро Левицький, юрист ВБО «Інститут місцевого розвитку», додав: «Важливо, що законопроект прямо врегулював низку нібито технічних, але насправді дуже важливих для діяльності ОСББ питань. Наприклад, законопроектом прямо визначається порядок голосування на загальних зборах і умови проведення письмового опитування співвласників. Досі ці питання регулювалися лише підзаконним актом — Типовим статутом, затвердженим наказом Держжитлокомунгоспу України. Загалом, законопроект робить ОСББ менш залежними від приписів підзаконних нормативно-правових актів, а також від бажання чи небажання конкретних посадових осіб сприяти діяльності об'єднань. З його прийняттям у ОСББ з'являється вагомий законодавчий аргумент у багатьох спірних ситуаціях, що існують нині. Приміром, законопроект прямо передбачає і гарантує право ОСББ визначати собі виконавців житлово-комунальних послуг,  містить більш чіткі положення щодо передачі земельної ділянки у власність чи постійне користування ОСББ тощо. Це — важлива позитивна риса законопроекту».

Захід відбувся в рамках проекту Громадянської мережі  ОПОРА «Реформування житлово-комунального господарства через забезпечення передачі прибудинкової території ОСББ» за підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Детальніше:
Тетяна Бойко 
Публікації та новини схожі

Тетяна Бойко: ОСББ — це загроза для тих, хто прагне монополізувати ринок управління житлом [аудіо]

27.02.2012
Тетяна Бойко: ОСББ — це загроза для тих, хто прагне монополізувати ринок управління житлом [аудіо] Одним із кроків, який має поліпшити ситуацію в житлово-комунальному господарстві України, може стати повсюдне створення ОСББ. Про масштабні плани було заявлено вже давно, проте на практиці з’ясувалося, що на шляху створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків існує чимало бар’єрів, створених самою ж державою.

докладніше

Росія планує скорочувати експорт нафти

15.09.2014
Росія планує скорочувати експорт нафти Росія скоротить експорт нафти в найближчі три роки в кінцевому результаті на 8%.

докладніше

Мінрегіон на зв’язку з громадянами

19.01.2012
Мінрегіон на зв’язку з громадянами Протягом 2011 року фахівці та керівництво Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства надали роз’яснень на майже 6 тисяч звернень громадян.

докладніше

Донеччина знову недоотримує воду - через бойові дії

16.09.2014
Донеччина знову недоотримує воду - через бойові дії В результаті зупинки Макіївської фільтрувальної станції зупинена подача води мешканцям Макіївки, Харцизька та прилеглих селищ Донеччини.

докладніше

Юридична консультація

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше