Головна » Новини та публікації » Оприлюднені тарифи на водопостачання, водовідведення та опалення

Оприлюднені тарифи на водопостачання, водовідведення та опалення

Більшості з нас знайома і навіть є надзвичайно хвилюючою тема оплати комунальних послуг. Навіть не скільки оплати, скільки незадоволення виконанням тих послуг, за які мусимо сплачувати. А саме – послуги тепло-  та водопостачання. Щороку чуємо одні й ті ж пояснення міської влади та начальників комунальних підприємств про борги, проблеми з переобладнанням систем та значні труднощі у реформуванні комунальної галузі.

Отримати відповідь на питання щодо тарифів на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, гарячого водопостачання та опалення  спробували активісти Громадянської мережі ОПОРА, надіславши запити до органів місцевого самоврядування в різних регіонах України. Опорівців цікавило,  які тарифи  на холодну воду та водовідведення, гарячу воду та опалення встановлено в Рівному, Луганську, Вінниці, Дніпропетровську, Чернівцях та Києві, з  чого вони складаються: який заплановано розмір втрат, які норми споживання, режим надання послуг тощо.

На диво, але за результатами запитів у різних регіонах країни, Дніпропетровська міська рада разом із комунальними підприємствами виявились найвідкритішими і найбільш обізнаними в тому, чим вони займаються – як формуються тарифи, які втрати при транспортуванні, розмір споживання теплової енергії та води, норми постачання.

То ж розмір чинних тарифів по водопостачанню та водовідведенню є таким:

Для населення:  вода –  3,276 грн./м.куб., стоки – 1,872 грн./м.куб

Для бюджетних установ: вода – 3,744 грн./м.куб, стоки – 2,244 грн./м.куб

Для інших споживачів: вода – 4,824 грн./м.куб, стоки – 2,856 грн./м.куб

Розмір втрат води у місті, включених у тарифи: 30% від подачі води у системі подачі та розподілу, втрати та не облічені втрати 27,63%.

Розмір чинних тарифів на теплову енергію:

Для населення 268,74 грн./Гкал, для бюджетних організацій – 926,57 грн./Гкал., для інших споживачів – 1008,34 грн./Гкал.

Норма втрат теплової енергії в місті 11,5%

Режим надання послуг на питому норму споживання теплової енергії на опалення 1 кв.м для населення

Централізоване опалення

Тривалість опалювального періоду, діб

175 діб (з 15.10 по 07.04)


 

Середня температура внутрішнього повітря, °С

18


 

Річна норма споживання теплової енергії на опалення 1 кв.м. для населення, Гкал/кв.м.

0,144 на рік


 

Централізоване постачання гарячої води

Дні, години подачі гарячої води, діб / год.

350


 

Норми споживання гарячої води для населення, л/особу/добу

105


 

Тож, всі цифри та подані нашим експертам розрахунки були правильними і не викликали сумнівів. Проте, залишились питання у нас, як у звичайних абонентів – платників і отримувачів послуг. Чому маємо сплачувати за нормами, а отримувати прохолодні батареї?

Як правило втрати, визначені підприємствами самостійно по всім містам, не перевищують 13% від обсягів відпуску теплової енергії, а втрати визначені за результатами енергоаудиторів  сягають до 20%. Фактичне споживання теплоти на опалення 1 кв.м. є меншим ніж норми КТМ 204 або норми, встановлені ОМС не тільки через відхилення кліматичних умов від нормативних. Довести те, що закладено у нормах не завжди відповідає дійсності, практично неможливо, тобто зводиться до нуля. Проте, захиститись від сплати за недоотримане тепло стає можливим при установці лічильників на всі види комунальних послуг – тепло, холодна і гаряча вода. Ще легше це зробити мешканцям, які організували в своїх будинках ОСББ. Так, ви будете сплачувати за тепло, яке зайшло у ваш будинок, а не за тепло, яке вийшло з котельні і десь на поворотах неутеплених труб розвіялось. За ту кількість води, яку ваш будинок спожив, а не ту, якою водоканал підживлює підземні води.

Заощаджуйте свої гроші!

Детальніше:
Ольга Солодушко,                   
Регіональний координатор проекту «Хочемо знати за що платимо!» ГМ ОПОРА
Публікації та новини схожі

Программы энергоэффективности поставлены Николаем Азаровым под сомнение

10.05.2012
Программы энергоэффективности поставлены Николаем Азаровым под сомнение Премьер-министр Украины Николай Азаров отметил необходимость глубокого анализа принципов реформ по внедрению энергоэффективных технологий.

докладніше

У Харкові тарифи на тепло зростуть на 54% для юросіб

07.10.2011
У Харкові тарифи на тепло зростуть на 54% для юросіб За словами директора КП «ХТМ» Сергія Андрєєва тариф на послуги теплопостачання зросте на 54% для приватних і бюджетних організацій.

докладніше

Як у світі сплачують за ЖКГ

31.03.2014
Як у світі сплачують за ЖКГ У країнах ЄС вартість послуг ЖКГ може істотно відрізнятися. Однак спільним залишається одне - жителі мають право на вибір організації, яка поставляє електроенергію, воду і тепло.

докладніше

Держава збирається економити енергоресурси... за рахунок школярів?

27.08.2014
Держава збирається економити енергоресурси... за рахунок школярів? В певних регіонах України задля економії або з причин відсутності енергоносіїв місцева влада може впровадити шестиденний навчальний тиждень для школярів.

докладніше

Юридична консультація

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше