Головна » Новини та публікації » Чи стануть Револьверні фонди панацеєю для ОСББ?

Чи стануть Револьверні фонди панацеєю для ОСББ?

24-26 вересня 2013 року в м. Вознесенськ, що на Миколаївщини, зібралися люди з усіх регіонів України, яким не байдужі проблеми розвитку ОСББ, для того щоб обговорити інноваційний досвід по запровадженню інструментів фінансової підтримки та стимулювання організаційного розвитку об’єднань співвласників та житлових кооперативів. Досвід презентувала Вознесенська громадська організація «Агентство економічного розвитку» якій вдалось створити місцевий Револьверний фонд підтримки ОСББ та ЖБК.

Триденний семінар обмін «Револьверний фонд як механізм стимулювання інституційного розвитку та покращення інфраструктури ОСББ та ЖБК»  проходив при підтримці програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду «Відродження». Завдяки чому вдалось об’єднати більше двадцяти активістів, які представляли  ОСББ та їх Асоціації, місцеві управління ЖКХ, громадські організації, ресурсні центри підтримки ОСББ з маленьких міст та обласних центрів нашої країни.

Семінар проходив в жвавій робочій атмосфері. Всі учасники відмічали важливість розвитку подібних Револьверних фондів в інших регіонах, особливо в невеликих містах, де фінансова підтримка з боку  місцевого бюджету не значна або зовсім відсутня, а об’єднання потребують методичної  та ресурсної допомоги для забезпечення   організаційного розвитку та фінансової стабільності. На думку  експерта, члена «Національної ради з питань розвитку ОСББ при МінЖКХ» Погорелової Вікторії: «Револьверний фонд не можна розглядати як заміну комерційним банкам. По-перше через те що така форма підтримки ОСББ поки, що знаходиться на початковій стадії розвитку в нашій країні і їх фінансові можливості далеко не покривають сьогоденні  потреби ОСББ Подібні фонди є проміжною ланкою, яка сприятиме запровадженню культури використання  поворотних коштів та дозволить в майбутньому  при потребі  більш ефективно співпрацювати з традиційними банками».Після презентації  Дмитра Левицького, всім стало зрозуміло, що законодавче поле є одним з найбільш неоднозначних моментів в ході створення  і функціонування Револьверних фондів. З одного боку відсутність чіткого регулювання створює певну свободу та можливості для розвитку фондів підтримки ОСББ в різних організаційно-правових формах та з різними методами роботи, а з іншого надання поворотної фінансової допомоги по різному може трактуватись контролюючими органами такими, як податкова інспекція та національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, а це в свою чергу може спровокувати значні труднощі в роботі. 

В цілому ж підводячи підсумки триденної роботи можна сказати що в Україні настав час і є всі передумови для створення і розвитку револьверних фондів підтримки ОСББ. Проаналізувавши всі аспекти діяльності подібних  фондів, базуючись на міжнародному та вітчизняному досвіді, а також на глибинному аналізі роботи Вознесенського фонду учасники змогли визначити за яких умов виникнення Револьверних фондів найбільш реально: 

1) започаткування фонду на місцевому рівні з подальшою перспективною розширення його діяльності на регіональний рівень (район-область). Враховуючі особливості роботи фонду з налагодження персональних взаємозв’язків з його користувачами та надання останнім крім фінансової ще й ресурсної та методичної допомоги, діяльність в форматі національного або міжрегіонального фонду  не вбачається ефективною.  Єдиною перспективною створення фондів в таких масштабах  є наділення їх координаційними та організаційно-методичним функціями у разі наявності розгалуженої мережі місцевих револьверних фондів;

2) наявність соціальної мети фонду (а не підприємницької), яка полягає в підтримці (фінансовій та організаційній) об’єднань співвласників та житлових кооперативів для покращення якості життя в наших багатоповерхівках;

3) наявність підтримки місцевої влади як ідеологічної так і фінансової. Як показує досвід більшість подібних фондів як в Україні так і за кордоном створювались за безпосередньої підтримки муніципалітетів, так як сфера їх діяльності співпадає з інтересами які переслідують органи влади в частині вирішення нагальних соціально-економічних проблем громад;

4) використання широкого спектру джерел наповнення фонду. Особливу увагу слід приділяти отриманню коштів від ОСББ та ЖБК, як найбільш зацікавленої аудиторії в діяльності Револьверного Фонду. При цьому не виключаючи такі потенційні джерела, як: бюджети всіх рівнів, бізнес інвестиції, донорські структури та пасивні доходи;

5) активна робота над освітнім та інформаційним компонентами фонду, яка дозволяє створити згуртовану спільноту однодумців і забезпечити успішну роботу в майбутньому. 

Організатори сподіваються, що завдяки семінару їм вдалось поширити ідею створення Револьверних фондів підтримки ОСББ серед зацікавлених сторін з усіх регіонів України і з часом ми побачимо як подібні інструменти підтримки ОСББ почнуть розвиватися в різних куточках нашої країни. 

Довідково: 

Револьверний фонд підтримки ОСББ створений у 2012 році при громадський організації «Агентство економічного розвитку» з метою надання фінансової допомоги ОСББ та ЖБК для проведення поточних і капітальних ремонтів, впровадження енергозберігаючих заходів та проведення робіт з благоустрою та сприяння  інституційному розвитку об’єднань,мшляхом надання безкоштовної методичної та консультативної допомоги в розбудові організаційної спроможності об’єднань.

Фонд надає поворотну фінансову допомогу ОСББ та ЖБК, які відповідають наступним критеріям:

1) Належне ведення діловодства та внутрішньої документації: облік членів об'єднання, ведення протоколів правління загальних зборів та ревізійної комісії,  наказів та вхідної вихідної. 

2) Ведення бухгалтерського та податкового обліку відповідно до вимог чинного законодавства. 

3) Наявність затвердженого кошторису та розрахованих відповідно до нього сум внесків на утримання будинку та прибудинкової території з розподілом на постійні витрати та ремонтний фонд.

4) Допустимий рівень заборгованості по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території в межах 5% від суми річних нарахувань за підсумками двох останніх років.  

5) Відсутність заборгованості перед бюджетними структурами та іншими кредиторами. 

6) Прозора система внутрішньої звітності (дієва ревізійна комісія, ефективна система інформування і т.д.) та легітимна система прийняття рішень.

За додатковою інформацією можна звертатись за телефоном (05134) 3-22-50, ел. пошта: aerbox@ukr.net, контактна особа – Аверков Сергій.  

Публікації та новини схожі

За підтримки ОПОРИ відкрито черговий Ресурсний центр для ОСББ

22.04.2012
За підтримки ОПОРИ відкрито черговий Ресурсний центр для ОСББ 19 квітня 2012 року в місті Кам`янець-Подільський урочисто відкрився Ресурсний центр підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Відкриття Центру відбулося в рамках проекту Реформа міського теплозабезпечення (USAID) та організаційної підтримки Громадянської мережі ОПОРА за сприяння міської влади, Асоціації ОСББ міста Кам`янець-Подільський.

докладніше

Круглий стіл щодо проблеми ОСББ з монопольними постачальниками послуг ЖКГ

30.01.2013
Круглий стіл щодо проблеми ОСББ з монопольними постачальниками послуг ЖКГ 31 січня 2013 р. 0 13:00 год. у м. Алчевськ (конференц-зала, м. Алчевськ, вул. Леніна, 62) відбудеться круглий стіл на тему: «Як вирішити проблеми ОСББ з монопольними постачальниками послуг ЖКГ».

докладніше

Геннадий Темник: Ставим целью помочь предприятиям водоснабжения и водоотведения предоставлять населению более качественные услуги

09.04.2013
Геннадий Темник: Ставим целью помочь предприятиям водоснабжения и водоотведения предоставлять населению более качественные услуги Минрегион и специализированная проектная и консультационная организация «Гидроплан-Инженер Гезельшафт» (Германия) подписали контракт на подготовку комплексных технико-экономических обоснований и программ приоритетных инвестиций в секторе водоснабжения и водоотведения, которые будут финансироваться за счет средств Международного банка реконструкции и развития в 6 городах Украины: Харьков, Кировоград, Краматорск, Тернополь и Житомир. Об этом сообщил Министр регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Украины Геннадий Темник.

докладніше

Україна вимушена імпортувати вугілля для ТЕС

22.08.2014
Україна вимушена імпортувати вугілля для ТЕС Оскільки забезпечити ТЕС енергетичним вугіллям українського видобутку наразі неможливо по причині бойових дій на сході України де розташована більша частина діючих шахт, уряд прийняв рішення імпортувати паливо.

докладніше

Юридична консультація

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше