Головна » Новини та публікації » АНТИМОНОПОЛЬНИКИ НЕ ДРІМАЮТЬ

АНТИМОНОПОЛЬНИКИ НЕ ДРІМАЮТЬ

Під час Дня відкритих дверей з питань захисту конкуренції Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету у Кривому Розі його керівник Наталія Кучугура повідомила, що 30% порушень, які виявляє територіальний орган Антимонопольного комітету України на Дніпропетровщині, зафіксовані на ринку житлово-комунальних послуг, бо тут працюють такі природні монополісти як обленерго, газо- та теплопостачальні компанії.  

За словами Наталії Кучугури, узгоджені дії суб’єктів господарювання під час торгів та навіть на конкурентному ринку є одним із найбільш розповсюджених порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Суб’єкти під час торгів наперед домовляються про ціну та поведінку, а на конкурентному ринку вони можуть територіально ділити сферу впливу та домовлятися про ціни. Антиконкурентні дії органу влади - це поняття містить законодавство стосовно ще одного виду узгоджених дій — за участю чиновників.

Видворити з Кривого Рогу тих, хто прийшов у наше місто з більш низькими цінами на промислові товари, саме з таким проханням звернулися місцеві підприємці до міського голови,- згадав Юрій ВІЛКУЛ — Це, мабуть, буде неправильно з боку органу місцевого самоврядування, якщо ми тільки почнемо втручатися у конкурентну боротьбу.

— Для всіх підприємців існують загальні «правила гри», які встановлені органами влади, а все решта — це боротьба підприємців за споживача використовуючи ціни, якість, асортимент, поведінку на ринку, — підтримала міського голову Наталія Кучугура. 

Наталія Кучугура розповіла щодо ситуації на ринку ритуальних послуг та довела, що територіальне відділення АМКУ тему ринку ритуальних послуг закриває. За  словами Наталії Кучугури, з 2011 року було перевірено утворення тарифів на ритуальні послуги, які містять мінімально необхідний перелік у більшості населених пунктів області, де існують ритуальні служби. 

— Є служба, має бути тариф. Я не бачу, актуальності цієї теми в нашому регіоні. Через нас вже пройшли всі тарифи, та було чимало рішень скасовано, в наслідок того, що при затвердженні тарифів не завжди приділялась увага на їхнє економічне наповнення. З цієї причини ми «закриваємо сезон» в цьому напрямку. Якщо будуть мати місце скарги, може ще виникнуть якісь питання. Але по області уже все відпрацьовано, — наголосила Наталя Кучугура.

Під час бесіди про проведену роботу антимонопольним органом у регіоні, Наталя Кучугура також розповіла про випадки, коли аптеки на кожному кроці, в обласному центрі було виявлено порушників антимонопольного законодавства навіть серед компаній, що займаються роздрібним продажем лікарських засобів.  Ці компанії покривають ринок понад 35%, та у безпосередньо своїх аптеках при спеціалізованих кардіологічних та онкологічних лікарнях реалізовувались лікарські препарати за цінами вищими, ніж у мережі в цілому.

Надання адміністративних послуг - це ще один напрямок роботи, який на даний час проводить антимонопольний орган в регіоні. Ці послуги є безкоштовними, але нерідко платні послуги, які насправді не є обов’язковими, супроводжуються нав’язуванням.

Заступник голови територіального органу Антимонопольного комітету Вікторія Онищенко перелічила перелік порушень у сфері ЖКГ, який виявився, дуже великим. В цьому переліку порушень і застосування різних умов до споживачів однієї категорії, укладення договорів, умови яких не відповідають типовим, незатвердження переліку житлово-комунальних послуг, право на які виборювалось на конкурсі, і застосування тарифів із перевищенням рівня рентабельності та адміністративних послуг, та багато інших. Не виключено, що є такі порушення і в Кривому Розі, але до територіального органу Антимонопольного комітету відповідні скарги не надходили. Це відомство віддає перевагу роботі зі скаргами, а не плановим перевіркам, що, на думку Наталії Кучугури, є більш ефективним.

Публікації та новини схожі

Мінрегіон посилює взаємодію з регіонами

20.01.2012
Мінрегіон посилює взаємодію з регіонами В ідеології активізації співпраці з регіонами у напрямку поглиблення соціально-економічних реформ, запропонованих суспільству Президентом України Віктором Януковичем, Мінрегіон розпочинає консультації та безпосередню взаємодію із регіональними органами влади, експертами, територіальними громадами та трудовими колективами галузі.

докладніше

Анонс: Прес-конференція «Хто і куди веде житлово-комунальну політику України»

02.04.2013
Анонс: Прес-конференція «Хто і куди веде житлово-комунальну політику України» Громадянська мережа ОПОРА запрошує на прес-конференцію «Куди і хто веде житлово-комунальну політику України». Захід відбудеться 3 квітня об 11.30 годині в приміщенні Інформаційної агенції УНІАН, вул. Хрещатик, 4.

докладніше

Мінрегіон активно вивчає міжнародний досвід — Анатолій Близнюк

07.03.2012
Мінрегіон активно вивчає міжнародний досвід — Анатолій Близнюк Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України активно вивчає іноземний досвід реформування ЖКГ, зокрема, і накопичений у країнах СНД. Про це сказав очільник Мінрегіону Анатолій Близнюк під час зустрічі із керівництвом Фонду сприяння реформуванню житлово-комунального господарства Російської Федерації.

докладніше

Малозабезпечені сім'ї будуть менше платити за ЖКП

03.02.2012
Малозабезпечені сім'ї будуть менше платити за ЖКП Як повідомили у Головному управлінні праці та соціального захисту населення, для сімей із дітьми або особами першої чи другої групи інвалідності зменшено відсотки обов’язкової частки оплати за житлово-комунальні послуги. Наразі вона складає 10%, а не 15%, як було раніше.

докладніше

Юридична консультація

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше