Головна » Звернення до представників влади щодо проекту Житлового кодексу

Звернення до представників влади щодо проекту Житлового кодексу

Шановний пане Президенте!
Шановний Прем’єр-міністре!
Шановні народні депутати!

Дозвольте висловити Вам щиру вдячність за увагу до проблеми формування відповідального власника житла в Україні (ОСББ).

Звертаємося до Вас їз занепокоєнням щодо проекту нового Житлового кодексу України, що пройшов перше читання у Верховній Раді України.

Громадські організації та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, проаналізували даний документ і виявили в ньому пункти, які є неприйнятними для безперешкодного розвитку ОСББ в Україні.
Вважаємо за потрібне повідомити Вам про основні зауваження до проекту Кодексу, які, на нашу думку можуть дискредитувати ідею формування відповідального власника житла в Україні (ОСББ).

1. Створення умов для “рейдерського” захоплення багатоквартирних будинків

Документ надає право забудовнику вчинити дії для оформлення і реєстрації документів, що засвідчують створення об’єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку (Частина 2 ст. 59).

Крім того, такі повноваження надаються замовнику будівництва навіть у випадку, коли співвласники проводили загальні збори, але прийняли на них рішення НЕ створювати ОСББ.

Весь зміст ст. 59 Кодексу спрямований на створення непрозорих, неконкурентних умов задля отримання забудовниками та їхніми афілійованими компаніями монопольного доступу до ринку послуг з управління багатоквартирним житловим фондом. Про захист прав споживачів у таких умовах не йдеться.
Пропонуємо повністю виключити статтю 59 з документу.

2. Порушення прав власників на вільне володіння, користування і розпоряджання своїм майном
Створюються умови, за яких будь-якого власника можна усунути від управління його власним майном, яким є спільне майно в багатоквартирному будинку, лише тому, що власник не має “інвестиційного потенціалу” (Частина 1 ст. 152).

У документі зазначено, що управління багатоквартирним будинком та його прибудинковою територією самими власниками (співвласниками) можливе лише за умови, що вони “відповідають вимогам щодо виконавця послуг”.

Створюються умови для свавільного витіснення зі сфери управління багатоквартирним будинком його співвласників. Співвласники фактично позбавляються права самостійно управляти своїм майном, а також ігнорується право співвласників самостійно на конкурсних засадах обирати найкращого виконавця послуг з управління багатоквартирним будинком. Натомість існує можливість „нав’язування” такого управителя зовні.

Враховуючи, що послуги управителів надаватимуться на платній основі, можна припустити, що через якийсь час у власників “без інвестиційного потенціалу” накопичиться така сума заборгованості перед управителем, що вони позбудуться і власного житла за борги. Таким чином, створюються економічні передумови для позбавлення власників житла їхньої власності, і перетворення нації самодостатніх власників житла, якою нині є українці, на націю наймачів.

Пропонуємо зі ст.151 Кодексу вилучити всі обмеження права співвласників самостійно чи через створені ними об’єднання управляти багатоквартирним будинком.

У зв’язку з вищенаведеним, Громадянська мережа ОПОРА наголошує на тому, що Кодекс не може бути прийнятий у такій редакції.

Ми просимо Вас взяти під свій контроль підготовку нової редакції документу, щоб забезпечити права співвласників багатоквартирних будинків і дати можливість розвитку ОСББ.

Публікації та новини схожі

Проблемні питання у взаємовідносинах між ПАТ «ЕК Житомиробленерго», ОСББ та ЖБК

20.12.2012
Проблемні питання у взаємовідносинах між ПАТ «ЕК Житомиробленерго», ОСББ та ЖБК 18 грудня 2012 року в приміщенні Житомирської обласної державної адміністрації, за сприяння та підтримки Громадянської мережі ОПОРА був проведений круглий стіл з обговорення проблемних питань у взаємовідносинах між Публічним акціонерним товариством «Енергопостачальна компанія «Житомиробленерго», ОСББ та ЖБК.

докладніше

Мінрегіон: Конкурс на кращу публікацію про ОСББ

16.08.2012
Мінрегіон: Конкурс на кращу публікацію про ОСББ Мінрегіон України та Проект ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» розпочинають конкурс на кращий журналістський матеріал про успіх об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Публікації мають розкривати тему успішної діяльності ОСББ, зокрема, як об’єднання власними силами або за підтримки влади покращує умови життя будинку та якість комунальних послуг.

докладніше

«Пілотні» проекти з енергозбереження: досвід дванадцяти міст України

18.06.2012
«Пілотні» проекти з енергозбереження: досвід дванадцяти міст України Одним із завдань Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки є сприяння розробленнюта реалізації «пілотних» (інноваційних) проектів у житлово-комунальному господарстві, спрямованих на удосконалення системи управління житловим фондом, зменшення технологічних витрат і втрат ресурсів, впровадження прогресивних технологій.

докладніше

Луганськ: Громадськість та ОСББ вимагають від обласної влади захистити мешканців будинків від «Луганськвода»

29.03.2013
Луганськ: Громадськість та ОСББ вимагають від обласної влади захистити мешканців будинків від «Луганськвода» 26 березня 2013 року у місті Луганськ за підтримки Громадянської мережі ОПОРА відбулась прес-конференція, під час якої представники ОСББ та громадських організацій закликали обласну владу розібратися з фактами порушення прав мешканців в житлових будинках з ОСББ з боку монополіста – підприємства «Луганськвода».

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше