Головна » Колегія Мінжитлокомунгоспу “Кращі практики створення і діяльності ОСББ та керуючих компаній”

Колегія Мінжитлокомунгоспу “Кращі практики створення і діяльності ОСББ та керуючих компаній”

30 вересня 2010 року в МінЖКГ під головуванням Першого заступника Міністра Григорія Семчука відбулось засідання колегії Мінжитлокомунгоспу з розгляду питання «Про кращі практики реформування житлово-комунального господарства у частині створення та діяльності ОСББ, керуючих компаній»

У засіданні колегії взяли участь представники органів влади вищого рівня, керівники центральних органів виконавчої влади, члени колегії Мінжитлокомунгоспу, заступники голів облдержадміністрацій, у віданні яких перебувають питання житлово-комунального господарства, міські голови, начальники структурних підрозділів з питань житлово-комунального господарства місцевих органів виконавчої влади, керівники провідних підприємств галузі.

Як повідомив у вступному слові Григорій Семчук, основними питаннями розгляду на засіданні колегії стануть: підсумки роботи по створенню ОСББ, проблемні питання, що виникають в процесі створення та функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, а також необхідні кроки, які мають бути зроблені на державному та місцевому рівнях задля пожвавлення процесу створення таких об’єднань в Україні.

Одним з пріоритетних завдань Загальнодержавної програми реформування житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки є запровадження ефективних форм управління житловими будинками. Вирішення зазначеного завдання забезпечується насамперед створенням об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, а також впровадженням конкурентних умов на ринку житло-комунальних послуг шляхом реформування існуючих комунальних підприємств та залучення приватних підприємств передусім таких, які мають інвестиційний потенціал. Реалізація прав власників житла щодо визначення виконавців послуг та налагодження взаємовідносин з ними на договірних засадах сприятиме підвищенню якості житлово-комунальних послуг.

- Станом на 01 вересня 2010 р. в державі функціонує 11222 ОСББ, у тому числі 907 об’єднань створено протягом поточного року. Найбільш активно процес створення ОСББ відбувається в Донецькій області, де на даний час функціонує 2026 таких об’єднань, у т.ч. створено у поточному році – 94, Дніпропетровській (відповідно 638/90) та Львівській (761/57) областях. Активно процес створення ОСББ відбувається в Тернопільській області, де протягом 2010 р. започатковано 98 об’єднань, Миколаївській (80) та Херсонській (64) областях. В тої же час найбільш низькі показники створення ОСББ відмічаються в Кіровоградській (4), Київській (6), Сумській (6), Житомирській (8) та Харківській(9) областях. – зазначив у своїй доповіді заступник Міністра з питань житлово-комунального господарства Віталій Шаповаленко.

В той же час, оцінка зазначених показників створення ОСББ відносно наявного в регіонах багатоквартирного житлового фонду (5 поверхів та вище) вказує, що найбільш кращі результати мають Тернопільська – 47,8%, Херсонська – 44,8%, Миколаївська – 34,0% та Чернівецька – 30,2% області, а найгірша ситуація складається в Київській – 5,4%, Кіровоградській – 7,1%, Харківській – 7,2%, Дніпропетровській – 7,9% областях та в м. Києві – 6,5%.

Однією з умов забезпечення якісних зрушень в галузі є створення розвинутого конкурентного середовища на ринку обслуговування житла, що дозволить розмежувати функції між замовниками та виконавцями послуг, надати замовникам можливість обирати виконавців послуг на конкурсних засадах, та знайти таким чином баланс між якістю та вартістю житлово-комунальних послуг. Як свідчить зарубіжний досвід, вирішення цього завдання досягається шляхом створення умов для діяльності професійних управляючих (керуючих) компаній будь-яких форм власності, які спеціалізуються на утриманні та обслуговуванні житлового фонду.

Віталій Шаповаленко повідомив, що станом на 1 вересня 2010 року в житлово-комунальної галузі працює 62 комунальних служб єдиного замовника (СЄЗ), під час створення яких закладалася концепція управляючої (керуючої) компанії, та 509 приватних підприємств. При цьому з початку року не тільки не було створено жодного приватного підприємства, а навпаки їх кількість скоротилася з 518 на 9 підприємств. Частка зазначених підприємств на ринку житлово-комунальних послуг не перевищує 6%, іншу частину займають комунальні житлово-експлуатаційні підприємства.

Найбільшу кількість СЄЗ створено у Донецькій області (33) та м. Києві (10). У 16 регіонах СЄЗ взагалі не створювалися. Найбільша кількість приватних підприємств працює у Донецькій (102), Сумській (36), Полтавській (29) областях та в м. Києві (69), найменша – у Черкаській (1), Волинській (2), Львівській (2), Закарпатській (4) та Хмельницькій (4) областях.

Заступник Міністра також наголосив, що в процесі моніторингу реформування житлово-комунального господарства Міністерством проаналізовано ситуацію із створення та функціонування ОСББ, звернень, які надходили від керівників ОСББ, СЄЗів та приватних підприємств щодо проблем, які виникають у зв’язку з їх створенням та діяльністю. З метою вирішення зазначених проблем одними із заходів Мінжитлокомунгоспу з виконання Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» є сприяння й підтримка створення ОСББ ( у т.ч. створення системи підготовки управителів багатоквартирних будинків), а також створення фонду для спільного фінансування державою й ОСББ першого капітального ремонту житлового будинку.

- На підтримку створенная та функціонування ОСББ у 2010 році Урядом з державного бюджету фінансуються заходи за такими напрямками:
реконструкція та капітальний ремонт житлових будинків із застосуванням енергозберігаючих технологій і обладнання (ремонт або заміна ліфтів, які перебувають в аварійному стані) – 43,7 млн. гривень;
надання державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів з технічного переоснащення та капітального ремонту житлових будинків (зданих в експлуатацію до 1 січня 1989 р.) та капітального ремонту ліфтів у житлових будинках, в яких утворюються нові або вже існують об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – 146,7 млн. гривень;
забезпечення широкої громадської підтримки державної політики формування і розвитку житлово-комунального господарства – 620 тис. гривень.

Наказом Мінжитлокомунгоспу № 343 від 22 вересня 2010 року вже створено робочу групу з питань розробки роз’яснень «Про деякі питання оподаткування діяльності об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та управляючих компаній в сфері житлового господарства». Плануються виїзні засідання робочої підгрупи «Реформа житлово-комунального господарства» робочої групи «Регіональний економічний розвиток» із залученням представників місцевих органів виконавчої влади.

Міністерство співпрацює з проектом USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні». Проект співпрацює з 36 містами та надає містам підтримку у підготовці проектів необхідної правової і нормативної документації, включаючи моделі рішень органів місцевого самоврядування, які сприятимуть створенню об‘єднань співвласників багатоквартирного будинку на місцевому рівні.

В рамках проекту у співпраці з Мінжитлокомунгоспом в містах створюються Центри підтримки ОСББ, завданням яких є інформаційно-просвітницька робота з мешканцями міста, надання щоденних індивідуальних консультацій з юридичних, фінансово-економічних та інших питань щодо процедури реєстрації та поточної діяльності ОСББ. Фахівці Центру будуть також надавати необхідну правову інформацію ініціативним групам, головам правлінь, а також консультації за принципом «гарячої телефонної лінії з питань ОСББ». Крім того, Центр також організовуватиме навчання та семінари для керівників ОСББ та ініціативних груп з управління житловим фондом та діяльності ОСББ.

Вкрай важливим є удосконалення нормативно-правової бази щодо створення та функціонування ОСББ. Необхідним є ініціювання внесення змін до:

1. Законів України:

- «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців»;

- «Про оподаткування прибутку підприємств»;

- «Про податок на додану вартість»;

2. постанов Кабінету Міністрів України:

- «Про затвердження формування порядку встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» від 20.05.200 № 529;

- «Про затвердження Правил користування електричною енергією» від 31.07.1996 № 28;

- «Про затвердження Типового договору про надання послуг з управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд» від 20.05.2009 № 484.

Експерти ГМ ОПОРА та Інституту місцевого розвитку в рамках проекту USAID “Реформа міського теплозабезпечення” взяли активну участь у підготовці Колегії

Публікацію створено за матерілами сайту www.minjkg.gov.ua

Рішення колегії:

Публікації та новини схожі

Кабмін: завтра стартує інформаційна кампанія "Енергетична незалежність України"

19.08.2014
Кабмін: завтра стартує інформаційна кампанія Як повідомляє офіційний сайт Кабінету Міністрів України, вже з 20 серпня стартує інформаційна кампанія "Енергетична незалежність України", що сприятиме підвищенню рівня обізнаності українців у необхідності енергозбереження та економії природного газу.

докладніше

Мінрегіон: Житло підготували до зими на 69 %, соціальні об’єкти - на 78 %

22.08.2014
Мінрегіон: Житло підготували до зими на 69 %, соціальні об’єкти - на 78 % Наразі по Україні передбачено комплексно підготувати до осінньо-зимового періоду майже 189 тис. будинків, у тому числі 19,2 тис. житлових будинків, у яких створено ОСББ та ЖБК, та 10,9 тис. будинків, які облуготуть комунальні та приватні ЖЕКи.

докладніше

Лифтопад в Днепропетровске

15.02.2014
Лифтопад в Днепропетровске Кажется, в Днепропетровске происходит то, о чем предупреждали и чего так боялись специалисты: истощенное до предела коммунальное хозяйство начало разрушаться на глазах.

докладніше

Концепція заходів з реалізації проектів реконструкції та капітального ремонту з термомодернізацією будинків житлового фонду із застосування сучасних конструктивно-технологічних рішень

28.12.2011
Концепція заходів з реалізації проектів реконструкції та капітального ремонту з термомодернізацією будинків житлового фонду із застосування сучасних конструктивно-технологічних рішень Доповідає Максимов Артем Сергійович, завідуючий відділом герметизаційних, гідро-, теплоізоляційних та опоряджувальних робіт НДІ будівельного виробництва.

докладніше

Юридична консультація

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ

 Чи є підгрунтя заохочення забудовника надати списки інвесторів для створення ОСББ? Чи можна самоствореному ОСББ ініціювати відміну передачі будинуку на баланс ЖЕКу?
Наразі є новобудова на стадії передачі під заселення (в КГС видають оглядові ордери).

докладніше