Головна » Експертна зустріч «Організація роботи ініціативної групи та процедура створення ОСББ»

Експертна зустріч «Організація роботи ініціативної групи та процедура створення ОСББ»

10 серпня ГМ ОПОРА провела експертну зустріч „Організація роботи ініціативної групи та процедура створення ОСББ”. Метою засідання було напрацювання пропозицій до проектів „Житлового кодексу” та „Закону України „Про зміни до ЗУ „Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків”, які пройшли перше читання у Верховній Раді.

У заході взяло участь більше 25 авторитетних експертів, що займаються сферою житлово-комунального господарства. Зокрема, на зустрічі були присутні представники Міністерства з питань житлово-комунального господарства Віра Радченко, Наталія Олійник та Олександр Кривобородов, начальник Житлово-комунальної інспекції міста Києва Сергій Крушанівський, керівник спілки власників житла та співробітник комітету Верховної ради Михайло Березовчук, керівники ОСББ з регіонів України та незалежні експерти.

В результаті дискусії, члени експертної групи прийшли до таких висновків:

1. Дозволити створення ОСББ на базі кількох будинків;
2. Зобов’язати органи місцевого cамоврядування сприяти ініціативним групам в отриманні інформації про співвласників;
3. Ініціативна група зобов’язана поінформувати кожного співвласника про дату, місце проведення та порядок денний Загальних (Установчих) зборів. Співвласники отримують дане повідомлення під розписку. Співвласникам, яких з тих чи інших причин не вдалося поінформувати таким чином, надсилається рекомендований лист з повідомленням про вручення та описом вкладу на адресу, за якою знаходиться його власність;
4. Для участі у Загальних зборах співвласники вносять паспортні дані та номер свідоцтва про реєстрацію прав власності до реєстраційного списку;
5. Загальні (Установчі) збори вважати такими, що відбулися, якщо у них взяло участь більше 50% співвласників багатоквартирного будинку. Рішення про створення ОСББ вважати прийнятим, якщо за нього проголосувало більшість присутніх;
6. Якщо на Загальних зборах не було кворуму, питання про створення ОСББ вирішується шляхом письмового опитування. Обов’язок із організації письмового опитування покласти на ініціативну групу. Результати голосування мають бути відображені у Протоколі. ОСББ вважати створеним, якщо за це рішення проголосувало більше 50 % співвласників. Співвласники мають бути поінформовані про рішення щодо створення ОСББ на наступних Загальних зборах;
7. У новостворених та реконструйованих будинках запровадити такий же порядок створення ОСББ. Розпочати роботу над внесенням змін до законодавства щодо запровадження інституту інвесторів багатоквартирного будинку;
8. Замінити поняття „члени” ОСББ на „співвласники багатоквартирного будинку”.

Учасники зустрічі прийняли рішення провести додаткові консультації з Мінжитлокомунгоспом, Держкомпідприємництва та Міністерством юстиції щодо спрощення процедури реєстрації ОСББ.

Даний захід був частиною серії публічних обговорень, що присвячені покращенню умов створення ОСББ, їх проблемам та перспективам та відбувався за підтримки проекту IRG/USAID ”Реформа міського теплозабезпечення”.

Публікації та новини схожі

Правительство о перспективах жилищного строительства в Киеве

30.04.2012
Правительство о перспективах жилищного строительства в Киеве Перспективы жилищного строительства в столице обсуждались на совещании с участием специалистов отрасли и членов рабочей группы по координации работ по разработке Генерального плана развития Киева и его пригородной зоны до 2025 года. Генплан Киева учитывает задачи и является одним из механизмов реализации Стратегии развития города до 2025 года.

докладніше

Тетяна Бойко: ОСББ — це загроза для тих, хто прагне монополізувати ринок управління житлом [аудіо]

27.02.2012
Тетяна Бойко: ОСББ — це загроза для тих, хто прагне монополізувати ринок управління житлом [аудіо] Одним із кроків, який має поліпшити ситуацію в житлово-комунальному господарстві України, може стати повсюдне створення ОСББ. Про масштабні плани було заявлено вже давно, проте на практиці з’ясувалося, що на шляху створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків існує чимало бар’єрів, створених самою ж державою.

докладніше

Україна вважає дискримінаційною ціну на газ, пропоновану Росією

01.09.2014
Україна вважає дискримінаційною ціну на газ, пропоновану Росією Українcька сторона вважає дискримінаційною пропозицію російської сторони щодо ціни на газ у 385 дол. за 1 тис. кубометрів з урахуванням 100 дол. знижки.

докладніше

У Луганську відновлюється електропостачання

22.09.2014
У Луганську відновлюється електропостачання За інформацією міської ради Луганська, сьогодні енергетики працюють над підключенням південного напрямку міста. Наразі світло з'явилося в будинках в кв. Ленінського комсомолу, Героїв Сталінграда, Зарічний, Мирний, Ольховський.

докладніше

Юридична консультація

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт

 Чи має право член ОСББ (власник однієї з квартир) виступати в акті виконаних робіт замовником робіт (прочистка каналізації, які оплачуються ОСББ?

докладніше