Головна » Порівняльне дослідження проекту ЗУ № 4423 та міжнародного законодавства

Порівняльне дослідження проекту ЗУ № 4423 та міжнародного законодавства

Громадянська мережа ОПОРА презентує аналітичний нарис «Порівняльне дослідження проекту Закону України №4423 «Про внесення змін до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» та норм чинного законодавства в сфері ОСББ в інших країнах».

Метою даного дослідження було формулювання з врахуванням кращих міжнародних зразків загальних вимог до змісту базового Закону про діяльність ОСББ. Одночасно, додатковою теоретичною, але головною прикладною метою слугувало порівняльне дослідження норм запропонованого Законопроекту № 4423 та базових положень деяких іноземних законодавчих актів в сфері організації та діяльності кондомініумів.
В ході підготовки нарису були розроблені та сформульовані 14 базових вимог щодо змісту Законопроекту, серед яких є як суто теоретичні (правова дихотомія) так і практичні (Статут ОСББ). Під час дослідження змісту Законопроекту були виявлені деякі пробіли в роботі авторів (єдине згадування самого терміну ОСББ) та внутрішні протиріччя (різний порядок розподілу та підрахунку голосів членів та засновників ОСББ), тощо.

Особлива увага в дослідженні приділена питанням правової дихотомій у врегулюванні юридичних питань створення, організації діяльності ОСББ. Зроблені окремі пропозиції щодо організації системи реєстрації членства в ОСББ в якості обтяження права власності.

Нарис стане в нагоді при підготовці Законопроекту № 4423 до другого читання у Верховній Раді України.
Почитати і завантажити «Порівняльне дослідження проекту Закону України №4423 «Про внесення змін до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» та норм чинного законодавства в сфері ОСББ в інших країнах».

Публікації та новини схожі

Мінрегіон: Конференція «Ефективний власник житла – форми управління багатоквартирним будинком»

30.10.2012
Мінрегіон: Конференція «Ефективний власник житла – форми управління багатоквартирним будинком» 07.11.2012 в рамках VIІІ Міжнародного конгресу «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства – 2012» відбудеться конференція «Ефективний власник житла - форми управління багатоквартирним будинком».

докладніше

Луцьк: ОСББ діляться досвідом налагодження стосунків з монополістами

02.04.2013
Луцьк: ОСББ діляться досвідом налагодження стосунків з монополістами 29 березня 2013 року у Луцьку відбулась практична прес-конференція, на якій йшлось про успішні практики вирішення складних ситуацій у стосунках ОСББ та обслуговуючих організацій. Захід організувала Громадянська мережа ОПОРА.

докладніше

Станіслав Каплуненко про діяльність комунального підприємства «ГІОЦ»

26.12.2011
Станіслав Каплуненко про діяльність комунального підприємства «ГІОЦ» Станіслав Каплуненко, котрий є директором КП «ГІОЦ», відхилив інформацію, розповсюджену у засобах масової інформації, щодо незаконної діяльності підприємства (надання послуг без ліцензії) та отриманням керівниками прибутку.

докладніше

На основі чого ж формуються тарифи?

07.12.2011
На основі чого ж формуються тарифи? Всі ми щомісяця сплачуємо рахунки за комунальні послуги й незлим тихим словом згадуємо можновладців, чиїми «зусиллями» тарифи на послуги з постачання холодної та гарячої води, централізованого опалення вкотре піднято, а похвалитися якістю отриманих послуг можуть одиниці. Тож і виникає питання: за що нас змушують платити? За холодні батареї та відсутність гарячої води тижнями?

докладніше

Юридична консультація

не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ)

 Керівник ЖКО стверджує, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано? В моєму місті єдине ЖКО, яке обслуговує 10 тис. абонентів. Його керівник неодноразово демонстративно заявляє, що в нашому місті не можна створювати ОСББ у тих будинках, де є так звані протирадіаційні укриття(ПРУ). Це так? В якому законі це прописано?

докладніше

проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом

 “В нашем доме, обслуживаемом ОСББ, на 1-м этаже расположен банк, который имеет счетчики: электричества, тепла, горячей и холодной воды. Водоканал заключает договор только с ОСББ и предлагает ОСББ по отдельному договору с банком получать компенсацию. Если можете, помогите пож. найти проект типового договора компенсации коммунальных услуг между ОСББ и юридическим лицом”.

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом

 Я представитель инициативной группы по адресу г.Киев,ул.Мишуги 12. У нас новопостроенный дом, где мы хотим создать ОСББ, но застройщик не дает нам контактных данных и заставляет нас подписывать договора с частным ЖЕКом. Мы письменно объявили, как в Администрацию Киевскую так и в районную об инициативе создать ОСББ в нашем доме, но нам не дают контактных данных совладельцев, а собрать самостоятельно не представляеться возможным так как дом без внутренних отделочных работ и отопления нет и соответственно в нем пока что идут отделочные работы и владельцев не застать. а оповестить надо всех. Как выйти из ситуации?

докладніше