Головна » Порівняльне дослідження міжнародного досвіду кондомініумів

Порівняльне дослідження міжнародного досвіду кондомініумів

Громадянська мережа ОПОРА презентує аналітичний нарис «Порівняльне дослідження міжнародного досвіду нормативного врегулювання організації та діяльності кондомініумів».

Автори-упорядники Максим Баришніков та Владислав Ровенський здійснили переклад міжнародного законодавства в сфері організації діяльності кондомініумів та підготували одну з перших в Україні збірок іноземного законодавства та правозастосовної практики в сфері організації та діяльності ОСББ.

Для порівняння було обрано країни, правова система, законодавче поле та правозастосовна практика яких схожі на українських, а саме: Республіка Молдова, Республіка Білорусь, Республіка Казахстан, Російська Федерація, Сполучені Штати Америки, Угорщина, Німеччина, Словаччина, Канада, Франція, Австрія, Естонія та деякі інші. Авторська група досліджувала такі питання:

  • чи існує в конкретній країні правова дихотомія в питанні врегулювання організації та діяльності кондомініумів;
  • яке саме законодавство врегульовує створення, реорганізацію та ліквідацію кондомініумів;
  • який порядок реєстрації кондомініумів і чи обов’язковим для них є набуття статусу юридичної особи;
  • яким саме чином розподіляються голоси учасників кондомініуму;
  • які права має створений кондомініум.

В ході роботи було вперше зроблено авторський переклад окремих норм іноземного законодавства. Додатково описано історію виникнення системи управління багатоквартирними будинками, об’єднання власників приміщень в багатоквартирних будинках в континентальному та англосаксонському праві. Окремий розділ нарису присвячений житловим кооперативам.

Дослідження буде корисним для спеціалістів у сфері управління житлом та для широкого кола громадськості.

Подивитися і завантажити «Порівняльне дослідження міжнародного досвіду нормативного врегулювання організації та діяльності кондомініумів» можна тут.

Публікації та новини схожі

Украинские чиновники изучают чешский опыт внедрения коммерческого финансирования модернизации жилищного сектора

18.06.2013
Украинские чиновники изучают чешский опыт внедрения коммерческого финансирования модернизации жилищного сектора Со 2 по 5 июня 2013 директор Департамента стратегии реформирования и развития жилищно-коммунального хозяйства Олейник Н.И. пребывала с официальным визитом в столице Чешской Республики с целью ознакомления с чешским опытом внедрения коммерческого финансирования для модернизации жилищного сектора.

докладніше

Круглий стіл: «Якою буде політика влади у житлово-комунальній сфері Рівного після зміни начальника управління?»

18.02.2013
Круглий стіл: «Якою буде політика влади у житлово-комунальній сфері Рівного після зміни начальника управління?» У вівторок, 19 лютого в конференц-залі Будинку вчених (м. Рівне, вул. С. Петлюри, 17, другий поверх) відбудеться обговорення питань реформування та розвитку житлово-комунальної сфери Рівного.

докладніше

Вознесенськ: Проблеми передачі прибудинкових територій актуальні в усіх регіонах України

21.05.2012
Вознесенськ: Проблеми передачі прибудинкових територій актуальні в усіх регіонах України Такий висновок можна зробити за підсумками семінару-обміну, який з 15 по 17 травня проходив у м. Вознесенськ і був присвячений проблемам оформлення прибудинкових територій багатоквартирних будинків. Участь у семінарі взяли представники громадських організацій, ОСББ та ЖБК сіл, селищ та малих міст з усіх регіонів України.

докладніше

Житлово-комунальна політика держави: обіцяти — не значить робити

04.07.2012
Житлово-комунальна політика держави: обіцяти — не значить робити В Україні станом на 1 червня 2012 року створено більше 14650 ОСББ, однак останнім часом темпи їх розвитку суттєво сповільнилися, оскільки більше 40% дорослого населення не довіряє державній політиці і вважає, що після створення ОСББ влада залишить їх сам-на-сам із проблемами будинку. Побоювання українців є небезпідставними. А останні політичні події відкрито свідчать про те, що держава проводить політику «подвійних стандартів» у житлово-комунальній сфері й не зацікавлена у розвитку конкурентного середовища на ринку управління житлом (для формування ринкової моделі необхідна демонополізація попиту та поява «клієнта» в особі ОСББ, а також демонополізація пропозиції — створення на основі малого і середнього бізнесу керуючих компаній).

докладніше

Юридична консультація

как правильно составить заявление директору водоканала

 Подскажите пожалуйста, как правильно составить заявление директору водоканала (пришел какой-то виртуальный(несуществующий) долг на воду. Оплата за воду производилась всегда регулярно по счетчику.

докладніше

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше