Головна » Міжнародна конференція «Ефективний власник житла – крок до європейських стандртів життя”

Міжнародна конференція «Ефективний власник житла – крок до європейських стандртів життя”

27 жовтня 2009 року у м. Києві в конференц-залі готелю «Radisson SAS» відбулася Міжнародна конференція «ЕФЕКТИВНИЙ ВЛАСНИК ЖИТЛА – КРОК ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ ЖИТТЯ».Її організували Громадянська мережа ОПОРА, Комітет ВРУ з питань будівництва. містобудування, архітектури, ЖКГ та регіональної політики, Спілка власників житла України за сприяння Національного демократичного інституту міжнародних відносин.

Мета Конференції – вироблення рекомендацій для стимулювання створення та діяльності ефективних власників житла (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків) в Україні. Участь у Конференції взяло 124 представники НГО, ОСББ, бізнес-організацій та органів місцевого самоврядування із сорока міст України.

Голова підкомітету Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Юрій Одарченко презентував законодавчу роботу Комітету будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики з врегулювання діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків і ЖБК. Заступник голови Спілки власників житла України Михайло Березовчук представив громадську експертизу проектів нормативно-правових актів щодо об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Особливий резонанс викликала доповідь Міністра житлово-комунального господарства України Олексія Кучеренка та його відповіді на запитання учасників. Міністр пообіцяв сприяння у вирішенні питання звільнення коштів ОСББ (провести зустріч із керівництвом Податкової адміністрації), а також ініціювати засідання Уряду з житлово-комунальних проблем і прийняття Постанови Уряду щодо спрощення процедур діяльності ОСББ. Міжнародний досвід діяльності об’єднань власників житла презентували Мацей КPАКОВЯК, президент Краківської Асоціації управителів нерухомості та Максим Баришніков, радник з правових питань Громадянської мережі ОПОРА.

Голова Асоціації «Одеський житловий союз» Євген Мальнєв та голова Асоціації ОСББ «Сихівчани» Василь Коцюк представили практичний успішний досвід роботи власних Асоціацій ОСББ, а президент Клубу мерів, міський голова м. Славутича, Володимир Удовиченко розповів про досвід роботи єдиної служби замовника.

Після обіду учасники працювали у секціях «Обговорення законопроекту «Про зміни до Закону України «Про ОСББ», «Проблеми в діяльності ОСББ: приклади їх успішного вирішення», «Залучення бізнесу до житлово-комунальної сфери. Енергозберігаючі технології у практиці ОСББ». Кожна секція напрацювала резолюцію, яку модератори представили усім учасникам Конференції. Під час Конференції Міністр житлово-комунального господарства Юрій Кучеренко запросив керівника житлово-комунальних програм Тетяну Бойко, гостя з Польщі п. Краковяка та голову ЦДМВ п. Бригілевича на зустріч із керівництвом Міністерства. У ході двогодинного обговорення можливостей використання польського досвіду в українській реформі було прийнято рішення створити постійно діючу спеціальну робочу групу.
По завершенні Конференції учасники довго не хотіли розходитися і дякували за корисно проведений час.

Результати роботи секції «Залучення бізнесу до житлово-комунальної сфери. Енергозберігаючі технології у практиці ОСББ»:

Участь у секції взяло представники трьох бізнес-організацій, які надають послуги з модернізації гарячого водопостачання та опалення, керівники двадцяти ОСББ та вісім НГО.

Завдання Коаліції громадських організацій – забезпечити комунікацію між управителями, ОСББ, бізнесом, фінансовими установами та владою (роль влади – забезпечити законодавчу базу, що не заважає роботі ОСББ)

Також необхідно звернули увагу на потреби:

  • виявлення всеукраїнських ідентичних, проблем в галузі впровадження енергозберігаючих інновацій;
  • розроблення плану мобілізації зацікавленої аудиторії;
  • залучення мас-медіа та суспільний резонанс.

Методологія досягнення результату: комунікація через всеукраїнський портал www.osbbua.org

  • розробка планів модернізації будинків.

Методологія досягнення результату: потребує напрацювання, необхідно вивчити досвід «пілотних» проектів.

  • створення фонду фінансової підтримки для впровадження енергозберігаючих інновацій в ОСББ. Методологія досягнення результату: не опрацьована.
Публікації та новини схожі

От ЖКХ и ОСМД требуют свободы львовским котам

18.06.2013
От ЖКХ и ОСМД требуют свободы львовским котам В стенах Львовского городского совета прошли общественные слушания проекта решения «О мерах защиты котов от жестокого обращения во Львове», которые, как сообщил начальник отдела общественного партнерства ЛГС Юрий Лукашевский, имели альтернативное название «О предоставлении статуса свободных котам Львова».

докладніше

Мінрегіон: Україні необхідна раціональна система подачі води і водовідведення

09.08.2012
Мінрегіон: Україні необхідна раціональна система подачі води і водовідведення Уряд визначив основні принципи модернізації систем водопостачання Україні. Сьогодні Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк під час зустрічі з пресою в столичному Водно-інформаційному центрі представив програму дій на найближчу перспективу.

докладніше

«Луганськвода» посягає на права мешканців ОСББ

02.01.2013
«Луганськвода» посягає на права мешканців ОСББ 28 грудня 2012 у місті Луганськ відбувся круглий стіл на тему: «Луганські ОСББ та монополісти: партнерство чи протистояння?». Організатором заходу виступила Громадянська Мережа ОПОРА. Представники ОСББ Луганська розповіли, що найбільше нарікань вони мають на ТОВ «Луганськвода», яка й надалі вимагає акумулювати на рахунках ОСББ грошові кошти, оплачувані людьми за воду і централізовано перераховувати їх «Луганськвода», що утискає права мешканців.

докладніше

Мінрегіонбуд посприяє співпраці бюджетних установ із енергосервісними компаніями

15.09.2014
Мінрегіонбуд посприяє співпраці бюджетних установ із енергосервісними компаніями Оператор польської газотранспортної системи компанія Gaz System підтвердила, що була змушена припинити поставки газу з Європейського союзу в Україну через зменшення постачань російського палива в Польщу "Газпромом", повідомляє УНІАН.

докладніше

Юридична консультація

домовой комитет - устав и перечень правоустанавливающих документов

 Хотим создать домовой комитет. Нужен устав и перечень правоустанавливающих документов

докладніше

мы хотели бы создать ОСББ

 Мы хотели бы создать ОСББ, но при этом возникают вопросы: Зачем на первом собрании выбирать бухгалтера? должен ли он быть из жильцов дома? Это ведь должность не избираемая, а назначаемая (наёмная) не так ли? Можно ли обойтись без этого, а после нанять бухгалтера?

докладніше

соседи поставили бронированную входную дверь

 Соседи поставили бронированную входную дверь, изменив при этом направление открывания. В результате при полном ее открывании наша дверь на 30% закрывается соседней дверью, на выход остается 50-60см свободного пространства. Соответсвует ли это нормам пожарной безопасности нашей квартиры? Надо ли мне предпринимать какие-либо действия в защиту своего жилья? Куда обращаться?

докладніше

на попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах

 Прошу вас допомогти у вирішенні дуже нагальної проблеми, яка виникла в нашому будинку. У зв’язку зі зловживаннями службовим становищем та халатним ставленням до роботи попередніми головами і сьогоднішнім головою у будинку виникла серйозна заборгованість перед кількома обслуговуючими організаціями. Зокрема, київенерго (1 млн.) та київводоканалом (майже 0,5 млн.). На попередню голову ЖБК відкрита кримінальна справа за розкрадання у особливо великих розмірах чи то за халатне ставлення до своїх обов’язків. Сьогоднішня голова спочатку взагалі не йшла на контакт з мешканцями, а тепер вирішила терміново скласти з себе всі повноваження. Будинок лишається без голови правління, а всі хто теоретично міг би замістити її не знають які наслідки це може для них мати.

докладніше